Onine zgodbe 2021

Hiša z več kot tristo okni

Cukrarna, zanjo najlepša stavba v mestu, bo kmalu prenovljena. Končno bo spet, kot nekdaj mlada princesa, svojo novo podobo lahko občudovala v reki, ki teče mimo. Morda bo odvrgla spomin na svojo žalostno preteklost, na požar, pa na nesrečna leta, v katerih so mladi umetniki za njenimi stenami izkašljevali svoja življenja.

Foto: Juanan Barros Moreno/Shutterstock

Ko si jo Loti še enkrat ogleda z nasprotnega brega, se že blešči v novi preobleki. Vsakič, ko gre tam mimo in vidi zidarski oder manj, to iz nje izvabi kakšen nasmešek več. Zdaj ne hodi več veliko v ta del mesta, samo na terapijo, enkrat na mesec. Danes gre zadnjič, pet let je mimo. Zdrava je. 

Ko stopi nekaj korakov naprej, se ustavi na mostu, kjer vsakič bolj na skrivaj prižge cigareto. A se ob tem, kot bi želela kljubovati vsemu svetu in še posebej sebi, najbolj iskreno veseli življenja in prihodnosti. 

Včasih pa ob tem prešteje čas, namenjen njemu. Takrat vdih dima postane daljši in bolj globok. Kljub fizični razdalji, ki jo živita že leta. Kljub epizodam dolgotrajne tišine, ki sta jo najprej uporabljala kot učinkovito orožje za medsebojno obračunavanje, potem pa je enkrat s svojo rušilno močjo presenetila oba in jima kot račun za trmo izpostavila odtujenost, ki je nista mogla več preseči. Kljub pretečenemu času, ki ga preživljata vsak po svoje, (ne)dokončno ločena, z redkimi stiki. Ostaja v njej, v vsaki pori njenega od moškega že leta nedotaknjenega telesa. Čaka ga, da pride domov, v njuno mesto, in upa na nekaj, v kar niti sama že dolgo ne verjame več. Ampak mogoče, morda ... 

Sanjač in Metalec jo izvlečeta iz blodnjaka misli, ko jo izmenično ogovorita: »Gospodična, danes ste pa spet z nami ... Kako dolge lase imate že! ... in to kar svoje, ta prave. Bravo! Veste, so res lepši kot lasulja, čeprav ste bili tudi z lasuljo prav fejst. Ni kaj, prava zapeljivka ste spet ...«
Loti se jima nasmehne: »Danes grem zadnjič. Zdravljenja je konec. Vesela sem.«
»Ohoho, torej imamo slavje potem?«
Loti ne odgovori, samo zazre se spet proti nasprotnemu bregu. 

Ve, da sta s prenovo Cukrarne Sanjač in Metalec izgubila svoj dom. Veseli jo nova podoba stavbe, a to jo potre. Žalostna resnica spet butne vanjo. Neprepoznani umetniki ali vse prevečkrat zgolj brezdomci zlomljenih src so svoja življenja tam izkašljevali še dandanes in zdaj so si za to morali poiskati drug prostor. Njihovo trpljenje se s prenovo ni končalo, le odmaknilo se je drugam.
Kar pod mostom bosta v toplejših mesecih, pravita, potem pa bo v bližini že kaj primernega za »tisto malo pogret se« ... 

Spoznala ju je nekaj dni po diagnozi, ko je sedela ob reki, v kateri so se prav tisti dan, to se natančno spomni, hladili premočni in preveč topli žarki za zgodnjo pomlad. Čakala je izvide krvi. Če so bili v redu, je bila to zelena luč za odmerek kemoterapije. Prišla sta mimo in jo prosila za cigareto. Vedela sta, kdo so ljudje, ki sedijo na nabrežju, kadijo in nemo strmijo v reko ... Tisti, podobni njima, ali tisti, podobni njej. Ostala sta, dokler ni morala oditi v hladno stekleno stavbo, ki stoji nasproti Cukrarne.
Metalec in Sanjač sta bila že na prvi pogled žalosten duet. Kot navadno gredo te stvari, pa je bila še bolj žalostna njuna zgodba. Metalec je bil perspektiven pisec, ki ga je ljubezen do divjega boemskega življenja iz leta v leto bolj oddaljevala od za življenje pravih ciljev. Če sveta ne vidiš jasno niti en dan, megla za korake v pravo smer naenkrat postane pregosta. Nekega dne se je znašel za okni Cukrarne. Zadet in sam.
Sanjač pa je eden tistih mladih ljudi, ki na svetu pač nima nikogar. Nihče ne ve, od kod prihaja in kaj je v življenju izkusil. Enkrat se je s svojim sanjavim pogledom preprosto znašel pod mostom, ravno ko je Metalec ždel ob reki, kadil in v star moder zvezek zapisoval novo pesem. Da ne zanemari talenta, je rad pravil. 

Od takrat sta neločljiva. Metalec je Sanjaču skozi čas postal oče in prijatelj. Težko bi rekli, da je bil dober vodnik skozi življenje, saj niti za svoje ni znal poskrbeti. Pa vendar se je med njima stkalo trdno zavezništvo v vsakodnevnem boju za preživetje. Postala sta družina, z več medsebojne topline, kot je je bila Loti kadar koli deležna v odraslem življenju. Zato ju je v času zdravljenja večkrat poiskala, za tolažbo in pogum, preden je šla svoje roke nastavljat iglam. 

Kako se zgodi, da človek, ki si je vedno želel družine in otrok, ostane brez obojega, leta in leta ujet v (ne)dokončano zgodbo? Kot ptica v odprti kletki, ki jo zunaj čaka brsteče življenje, ona pa nikakor ne najde kovinskih vratc v svobodo? Kdaj leta tako potuhnjeno zletijo mimo, da se nekega jutra zbudimo s cmokom v grlu, ker se zavedamo, da je zdaj res prepozno? 

No, danes je lep dan, danes ima Loti zadnjo terapijo. Poslovi se od Metalca in Sanjača in se še zadnjič povzpne v tretje nadstropje hladne steklene stavbe, na oddelek E. Labirint tamkajšnjih hodnikov zdaj dobro pozna. Po stopnicah pride do okenca, vzame kopijo napotnice in počaka na zadnjo injekcijo hormonske terapije.
Takrat zapiska telefon: »Boš slavila z mano?«
Telefon stisne k prsim, potem ko odpiše: »Bom.« In z odgovorom še enkrat zavrti ruleto ... »Še enkrat, samo tokrat še, kaj lahko izgubim?« si pravi. Srce bije močno, lica postajajo rdeča, vrat lisast, vdih in izdih globoka. 

Kje je? Se je vrnil domov? Jo čaka kje blizu? Stoji ob reki? Ali je morda končno v čakalnici za belimi vrati, kjer svojci čakajo svoje ljubljene, da jih po opravljenih terapijah lahko stisnejo k sebi in odpeljejo domov? Jo zdaj končno čaka tam, kjer je vsakič upala, da jo bo?
Ali je še vedno tam daleč, samo malo osamljen? Sploh ve, da ima danes zadnjo terapijo? Mu je povedala? Ne spomni se ... Je bilo sporočilo sploh namenjeno njej? Se je zmotil tudi tokrat in je bilo v resnici namenjeno neki drugi? 

Loti ne ve. Čaka na zadnji vbod. Zaradi vznemirjenja pa danes manj boli ...
Morda bosta skupaj zapustila oddelek E in se sprehodila mimo Sanjača in Metalca, pristopila k njima, medtem ko bosta onadva sedela na bregu in gledala v zeleno reko. Nežno ju bosta objela in jima povedala, da življenje prinaša in odnaša, dobro in slabo, srčno in zlo, da vselej ločuje pa potem spet združi, in da na koncu vedno zmaga ljubezen. 

Morda bo bolnišnico zopet zapustila sama. Negotova, a zdrava in cela, bo odšla v naslednje epizode svojega življenja. Sanjaču in Metalcu bo povedala, da nanju nikoli ne bo pozabila, in ju prosila, naj tudi onadva ne pozabita nanjo. Obljubila jima bo, da se bo še kdaj sprehodila tod mimo, da ju nikoli ne bo nehala iskati in jima želeti dobro. V vseh letnih časih, čeprav živi na drugem koncu mesta. Ko bo nad vodo naletaval sneg, ko bodo cvetele narcise, ko bodo v Cukrarni že razstave in koncerti, onadva pa bosta imela nov dom. Sedla bo spet na breg poleg njiju in z nasmehom se bodo skupaj ozrli proti lepi, a vsaj malo otožni hiši s 366 okni. Pa potem čez reko, gor v okna steklene stavbe, ki jih nikoli ni preštela. Ve pa, da je tam, četudi je ostala sama, zmagala ljubezen. Tista prvinska ljubezen do življenja, ki včasih lahko premaga vse mračne sile in celo smrt.

Nagradna igra

Glasujem za svojo najljubšo Onino zgodbo 2021

Drage bralke in spoštovani bralci, glasujte za zgodbo, ki vas je najbolj prevzela. Izberite Onino zgodbo 2021. Upoštevali bomo vse elektronske glasovnice, ki jih boste elektronsko oddali in potrdili do vključno ponedeljka, 23. avgusta 2021 do polnoči. Prešteli jih bomo in ugotovili, katera je najzgodba leta 2021, dvajset srečnežev, ki so glasovali pa tudi nagradili. Še opomba: za posamezno zgodbo lahko glasujete le enkrat. Ob glasovanju boste na vaš elektronski naslov prejeli sporočilo za potrditev sodelovanja.

Podarjamo 20 privlačnih Oninih nagrad

VAŠI PODATKI

* S podpisom in oddajo tega kupona ste izrazili strinjanje, da sodelujete v spletnem glasovanju. S potrditvijo prejemanja elektronskih sporočil s področja tiskanih in digitalnih produktov družbe Delo d.o.o. ste se strinjali, da vam posredujemo ponudbe in ugodnosti, ki jih pripravljamo pri naših tiskanih in digitalnih produktih. Za izvedbo spletnega glasovanja in tudi za posredovanje elektronskih sporočil bo Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana, vaše posredovane osebne podatke obdelovalo v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in nacionalno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov. Vaše osebne podatke bomo obdelovali zgolj toliko časa, kolikor je potrebno za dosego namena, za katerega so bili zbrani. V primeru izvedbe spletnega glasovanja bo to vse do njegovega zaključka. Če ste podali soglasje za prejemanje elektronskih sporočil, bomo vaše osebne podatke obdelovali, dokler svojega soglasja ne prekličete. Preklic prejemanja elektronskih sporočil lahko izvedete kadar koli, najlažje tako, da v elektronskem sporočilu kliknete polje »odjava« ali nas o preklicu obvestite na dpo@delo.si ali Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana. Vaši osebni podatki se ne posredujejo nikamor. V stik z njimi bodo prišli le pogodbeni obdelovalci pri obdelavi, vendar morajo spoštovati pravila in zahteve Dela d.o.o. za ustrezno obdelavo osebnih podatkov. Če želite od nas dobiti kakršne koli informacije v zvezi z obdelavo svojih osebnih podatkov, kot npr. vpogled, izvesti morebitni popravek ali izbris, prenos, omejiti obdelavo podatkov ali obdelavi ugovarjati, nam to lahko sporočite s spletnim obrazcem na https://info.delo.si/gdprsoglasje ali pisno na naslov Delo d.o.o., Likozarjeva 1, Ljubljana. Na vašo zahtevo bomo odgovorili kar najhitreje, vsekakor pa ne pozneje, kot je dovoljeno. Če ne boste zadovoljni z našimi odgovori v zvezi s svojimi pravicami glede varstva osebnih podatkov, imate možnost vložiti pritožbo pri nadzornem organu, ki je informacijski pooblaščenec, Zaloška 59, 1000 Ljubljana, 01 230 97 30 in gp.ip@ip-rs.si.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE