Raziskovanje lastnega telesa in poželenje

Draga gospa, 

še kako dobro je razumeti vašo skrb, še zlasti, ko govorimo o možnih izzivih in stranpoteh spletnih orodij, klepetalnic in socialnih medijev, ki prevečkrat gradijo na bolečinah in užitkih uporabnikov. Seveda vas je prav tako strah, da vedenje vaše hčere v bodoče morda vodi v promiskuitetno spolnost, ki je obeležena z menjavanjem partnerjev in svobodnim izražanjem telesnega uživanja, ki je po sebi lahko vir številnih izzivov ali težav. Kot pišete, ste sami bolj sramežljive in konservativne narave, zato vas je samozadovoljevanje hčere presenetilo, če ne celo užalilo. In verjetno bi se konservativni odgovor glasi, da je samozadovoljevanje greh in da škodi … bogsigavedi čemu vse.

Kot sta vam povedali tako ginekologinja in zdravnica, je masturbacija otrok popolnoma naraven pojav. Seveda se dečki z izlivom soočijo kasneje, v času pubertete in deklice prav tako raziskujejo klitoris, ki je običajno v prvih letih pred puberteto vir zadovoljitve oziroma sprostitve napetosti. Teh dejanj otroci ne povezujejo s spolnostjo odraslih oseb, saj gre še za predseksualni razvoj. Primarni in sekundarni spolni znaki, ki so povezani s spolnimi hormoni, so od otroka do otroka različni, a ključna ločnica je brez dvoma puberteta. In doživljanje orgazma ni nič nesvetega niti bolezenskega. In otroci naravno posegajo po teh delih telesa, jih otipavajo in božajo, saj tam tudi kakajo in lulajo in jih raziskujejo. O tem, da je zadovoljujoča spolnost v odrasli dobi povezana s sposobnostjo neinhibiranega stika s svojim telesom v otroštvu ali mladosti, je bilo napisanega že veliko.

Zelo veliko odraslih namreč ni sposobnih spolnega vzburjenja, zato se zatekajo v pornografijo in podobne stimulanse, ki jih privedejo do zadovoljitve. A kljub vsemu, mar ni bolj naravno, da se človek lahko vzburi sam po sebi in ne posega po raznih alternativnih orodjih, ki marsikoga privedejo v odvisnost in zlorabe? In da je spolnost področje, v katerem je nesrečnih ogromno ljudi, parov, posameznikov, ni nerazumljivo, saj nas »jezika ljubljenja« ne učijo ne doma in ne v šolah. Tukaj smo izgubljeni vsi, vsak po svoje, in takšna vprašanja, kot je vaše, odpirajo tabu teme, ki kličejo po tematizaciji. Gre za vprašanja čustev, čutnosti, senzualnosti in ljubezni. Je spolnost ljubezen? Je užitek del čutnosti? Čas, v katerem živimo, poudarja pomen užitka in srečo kot vstopnico do tistega pravega bivanja na svetu. A vse te krilatice, ki jih je oklestila korona, ne dajo zadovoljivih odgovorov.

Tudi sami napišete, da niste doživeli izpolnjujoče spolnosti. To je žalostna vest, saj je cilj ljubezni dveh tudi izpolnjujoč spolni odnos, mar ni? Seveda je možno, da je v vas frustracija ali slab spomin na spolnost, ki je nekje v nezavednem ugnezden v vašo hčer. Ki je vaše nasprotje. In vas s svojim seksualnim čutom, nabojem in samo prakso, kjer zaenkrat še masturbira, sooča s strahovi, ki so del vas, morda že od nekdaj. Res se pogosto pokaže, da so otroci največji učitelji in rešitelji enega ali kar obeh staršev, seveda pogosto v prenesenih pomenih.

Svetujem vam, da se s hčerko odprto pomenite. O sebi, o lastnem sramu in predsodkih, ki jih do spolnosti imate. Obenem ji spoštljivo pojasnite lastno skrb zanjo; povejte ji, da svet lahko nedolžno poželenje izrabi in da je hči, ki je privlačna in zanimiva za nasprotni/isti spol zaradi lastne odprtosti lahko kdaj tudi v nevarnosti. Ne obsojajte njenega spoznavanja lastnega telesa, saj ne masturbira obsedeno in večkrat dnevno. Za vas pa priporočam obisk terapevta, kjer boste ponovno premotrili lastno seksualnost in si odgovorili na vprašanje, zakaj ste sami. In zakaj v spolnosti niste nikdar uživali.

Užitek telesa ni greh in spolnost s človekom, s katerim se sprejemate in ljubite, je ena globljih vezi, ki jih življenje lahko ponudi. Morda je čas, da se odprete strasti, ki je nekje globoko v vas. Strast do ustvarjanja, življenja s polnimi pljuči in radostjo, saj je strast energija, ki polni, naj bo vaša smer. In strast ni rezervirana le za spolnost. Poglejte vašo hčer. Da je tako odprta in raziskujoča, pove veliko. Odprite se ji. Prepričana sem, da boste ob njeni podpori in zlasti terapevtski obravnavi odkrili še veliko čudežnega in lepega. Nenazadnje, spolnost je sveta energija in ko jo kot takšno dojamemo in z njo na tak način tudi rokujemo, nas pomladi, osreči, osrči in ostrasti. Srečno!