Hči se hrani z drobtinicami ljubezni

Razumljivo je, da vam je težko ob tem, ko ste že tri leta priča zvezi hčerke, ki resnično, kot pravite, ne pelje nikamor. Predvsem ne vodi v pravo smer, v zdrav, enakovreden in odgovoren odnos med partnerjema. Prepričana sem, da tudi vaša hčerka ni zadovoljna s tem, kar ima. V njej se gotovo porajajo občutki nezadovoljstva, jeze, potrtosti, prikrajšanosti. Pred tem beži in si zakriva oči. Sčasoma bodo občutki vse močnejši in vprašanje je, koliko časa jih bo še lahko tajila v sebi. Nekaterim prekipi, drugim postane življenje, kot ga živi vaša hčerka, slog, ki ga ohranjajo in prenašajo v nedogled. Živijo težko, ne zmorejo pa najti moči v sebi, da bi končali nezdravi odnos. Trudite se, da bi hčerka prepoznala zmoto, a ni nikakršnega učinka. Dobro bi bilo, če bi se poleg vas pogovoril z njo še kdo drug, ki ji je blizu in ga spoštuje, morda kakšna sorodnica ali prijateljica. Od vas bi bilo pametno, da ji odtegnete finančno pomoč. S tem, ko ji pomagate, po drugi strani podpirate sedanje stanje. Zavedajte se, da je odrasla in da mora odgovornost za svoje odločitve nositi sama. Odnos, ki ga živi, je njena odločitev, njena izbira. Vse je odvisno le od nje same. Nihče ne more narediti ničesar namesto nje, ne vi ne jaz. Največ, kar lahko naredite zanjo, je, da jo moralno podprete, ko se bo odločila, da si želi spremeniti svoje življenje.

Vaša hčerka ima pomanjkljivo samopodobo in slabo razvit občutek lastne vrednosti. Vprašanje je tudi, kakšne so njene izkušnje z moškimi, tudi s svojim očetom kot najpomembnejšim moškim v otroštvu in med odraščanjem. Pomembno pa je tudi, kako je kot otrok doživljala odnos med vami in njim. Še zavedamo se ne, kako globoko nas zaznamujejo zgodnje življenjske izkušnje, ki jih dobimo v odnosih s starši, pa naj bodo pozitivne, dobre, ali manj dobre, negativne. Dejstvo je, da vaša hčerka vztraja v odnosu s fantom, ker sebe ne spoštuje dovolj in se ne čuti vredne moškega, ki bi jo resnično ljubil. Morda v ljubezen sploh ne verjame. Njen partner se vede egoistično, izkoriščevalsko in mu je prav malo mar, kako se počuti njegova partnerica, kako bo zvezala en konec meseca z drugim. Res je pravi parazit. Tudi taki ljudje se lahko kdaj pa kdaj vedejo ljubeče, vendar so to le drobtinice v njihovem vedenju, brez čustvene globine in duhovne podpore. S takimi drobtinicami se hrani vaša hči.

Upajmo, da se bo njena stiska poglobila. To je pogoj, da bo zmogla uvid, in potem ji bo uspelo razrešiti svoj odnos do sebe in partnerja. Svetujete ji lahko, naj si poišče strokovno pomoč.