1. DOBER SEKS NI SAMOUMEVEN

Tako kot naša goveja juha ni vedno dobra, je tudi s seksom. Enkrat imamo zanjo premalo časa, drugič je fenomenalnega okusa, tretjič je sploh ne skuhamo, četrtič jo izboljšamo z jušno kocko ali pa jo naredimo kar iz vrečke.

In kaj naj bi dober seks sploh bil? V bistvu ni tako zapleteno, pravijo strokovnjaki. Enako kot za rutino, ki je ubijalka užitka, velja za pomanjkanje želje. Najprej je treba ugotoviti, da je nekaj narobe, in se ne prepustiti ravnodušnosti, češ, tako pač je, tudi brez dobrega seksa se da živeti. Še kako odvisen je od časa, stopnje sproščenosti, poželenja, medsebojne privlačnosti, načina življenja in stopnje komunikacije.

Bolj konkretno pa dobrega seksa seveda ni brez dolge predigre, fantazij, igric, besed in smeha, medsebojnega sodelovanja, eksperimentiranja s položaji in pripomočki, oralne in ročne stimulacije, razigranosti in seveda, da ne pozabimo, čustev med partnerjema.

2. DOLŽINA JE POMEMBNA. DEBELINA TUDI!

Čeprav strokovnjaki – večinoma moškega spola – trdijo, da gre za fiziološki nesporazum med spoloma oziroma ostanek kulta falusa in da zmožnost zadovoljitve ženske sploh ni odvisna od »njegove« dolžine in debeline, se bo verjetno vsaka strinjala, da ni tako. Ne nazadnje to potrjuje število raziskav o tej temi. Le zakaj bi se ukvarjali s tem, če ne bi bilo tako pomembno? Rezultati raziskav o dolžini penisa so si precej različni, a če strnemo, se povprečje giba med 14 in 16 centimetri v erekciji. Kar seveda ne pomeni, da seks ne more biti prav tako božanski z nekoliko krajšim in ožjim »onetom«. Tako ali tako večina žensk za zadovoljitev potrebuje več in drugačne dražljaje kot zgolj vaginalni spolni odnos, ob res velikem primanjkljaju pa so na voljo tudi številni pripomočki.3. ŽENSKE NE SEKSAJO NIČ MANJ RADE KOT MOŠKI

Pozabite, da moški vedno in ob vsaki priložnosti radi seksajo, ženske pa navadno boli glava. To je stereotip, ki spada v preteklost. Tako ženskam kot moškim je prirojena v povprečju približno enaka stopnja spolnega nagona, le da ga je zaradi zgodovinskih dejavnikov, med katerimi prednjači patriarhalni odnos med spoloma, veliko žensk moralo zatreti. Seveda pa kljub enaki želji po spolnosti obstajajo razlike. Medtem ko moški dosežejo vrhunec že kmalu po dvajsetem letu, se to ženskam zgodi šele malo pred štiridesetim. Od tod trend mlajših moških in starejših žensk v partnerstvu. Do stereotipa je prav gotovo vodila tudi razlika med ogrevanjem pri seksu. Moški v povprečju potrebujejo do orgazma samo štirinajst minut, ženske enajst minut več. Pravijo, da je on kot mikrovalovka, ker se tako hitro, kot se segreje, tudi ohladi, ona pa kot električna pečica, ki se počasi segreva in še dolgo ostane topla.

4. ORALNI SEKS NAJBOLJ VZBURJA

Oralni seks spada med dejanja, ki najbolj vzburijo oboje, zato ni čudno, da ga tisti, ki ga izvajajo, opisujejo kot najbolj priljubljeno spolno poživitev. Še posebno ženske, ki imajo sicer težave z doseganjem orgazma.

Pa vendar je tako moškim kot ženskam ob oralnem zadovoljevanju drugega velikokrat zelo neprijetno, prav tako marsikdo ne želi, da ga partner ali partnerica ljubkuje tako. Spletna raziskava, ki pa ji gre verjeti zgolj pogojno, je pokazala, da dve tretjini žensk ne marata oralnega seksa, a to prva tretjina vseeno počne, vendar samo zato, da zadovolji partnerja, drugi tretjini se gnusi. Preostala tretjina v oralnem seksu uživa, in sicer tako pasivno kot aktivno. O moških raziskava ne govori.

Pri tem ne gre toliko za moralni problem, ampak bolj za higienskega. Seveda nihče ne bo pritrdil, da je okus po zastaranih telesnih izločkih prijeten, a v tretjem tisočletju redno umivanje intimnih predelov ne more biti problem. K spolni higieni spada tudi vsebina naslednjih dveh točk.5. BRITJE INTIMNIH PREDELOV ZA OBA

Neurejene, dolge, sršeče, ostre ali bodeče sramne dlake so brez dvoma iz mode. So popolnoma neerotičen znak zanemarjenosti, poleg tega so nehigienske, saj se v in na njih lahko nabere vse mogoče. Velja za oba spola!

Sodelujoči na spletnem portalu spolnost.com so povedali, da imamo tako moški kot ženske raje, če ima partner ali partnerica urejene intimne predele, še posebno navajajo vznemirljivost poljubljanja, božanja in glajenja nežne gladke kože. Lepo urejena okolica najintimnejših delov razplamteva domišljijo, spolnost pa si mnogi popestrijo tudi z britjem v dvoje.

6. SPOLNOST NI NEČISTA

Miselnost, da je spolnost sama po sebi zelo nečista, je še kako močna tudi v današnjem času, in to tako filozofsko kot praktično. Spodbujajo jo verski razlogi, na primer božja zapoved »ne nečistuj«, pa tudi zelo banalni, kot je denimo neredno umivanje tako spolovil kot tudi preostalih delov telesa.

Poleg običajne umazanije, ki se nabere v najintimnejših delih, imamo vsi na območju spolovil žleze, ki proizvajajo izločke. So popolnoma naravni in ugodno vplivajo na medsebojno spolno privlačnost. Seveda le, dokler ne dobijo neprijetnega vonja. To se zgodi samo ob bolezenskem vnetju ali, precej pogosteje, ko se dlje srečujejo z zunanjimi bakterijami.

Nobene potrebe ni, da bi jih poskušali prikriti, na primer s sredstvi proti znojenju. Recept za preprečevanje smradu je preprost in samo en: redno in natančno umivanje ter vsakodnevna menjava spodnjega perila, priporočeno pa je seveda tudi prhanje neposredno pred spolnim odnosom, če je mogoče.7. SAMOZADOVOLJUJEJO SE SKORAJ VSI

Počno vsi, nihče o tem ne govori. Čeprav je od časov, ko je veljalo, da se tisti, ki masturbira, lahko spremeni v ličinko, preteklo že nekaj stoletij, je to še vedno ena najbolj neprijetnih tem za pogovor, tudi med mladimi. Zanimivo, a ne presenetljivo je dejstvo, da so pred pojavom krščanstva na samozadovoljevanje gledali kot na nekaj povsem običajnega in družbeno sprejemljivega. Kar tudi je.

Potreba po ročni stimulaciji spolovil je povsem naravna za doseganje užitka. Statistike govorijo o osemdesetih odstotkih žensk in devetdesetih odstotkih moških, ki se samozadovoljujejo. Nekaterim je to vsakdanji rutinski postopek, odvisno pač od možnosti in želje. Samozadovoljevanje je vse prej kot zgolj dejanje iz osamljenosti oziroma odsotnosti spolnega partnerja. Znano je, da tisti, ki več seksajo, čutijo tudi večjo potrebo po tej dejavnosti, medsebojno opazovanje pri paru pa je eden bolj vznemirljivih načinov za izboljšanje spolnega življenja.

Medtem ko moškim že penetracija zagotavlja orgazem, to ne velja za ženske. Menda naj bi jih kar 99 odstotkov potrebovalo tudi ročno ali oralno draženje klitorisa, mnoge pa zaradi različnih razlogov vrhunec doživijo samo same.