Gospodje, ali veste vse od masturbaciji? Dame, kako pogosto vaš izbranec masturbira in kaj to pove o vajini partnerski sreči? Ameriški in španski strokovnjaki odstirajo pogled na moško samozadovoljevanje in razodevajo kar nekaj zanimivosti.

Moški za prvo srečanje z masturbacijo radi izpostavljajo obdobje najstništva, no, zelo verjetno se pri tem podatku motijo. Kot razkrivajo znanstveniki, se lahko masturbacija začne že v maternici, torej se s svojim spolovilom igrajo že fetusi. Pa tudi otroci v prvih letih življenja, sploh okoli tretjega ali četrtega leta radi raziskujejo svoje spolovilo in odkrivajo ugodje.Masturbacija pa ne prinese le prijetnih občutij, po najnovejših študijah s Harvarda lahko moškega obvaruje tudi pred rakom prostate. Kdor ejakulira najmanj 21-krat na mesec, ima do 22 odstotkov manj možnosti, da ga doleti nevarna bolezen, v primerjavi s tistimi, ki si zadovoljstvo privoščijo redkeje. Zanimivo, ne masturbirajo vsi moški, redno se jih samozadovoljuje 57 odstotkov, kaže ameriška raziskava. Razlogov za  to je lahko več: nekateri pogosto seksajo s partnerko in ne potrebujejo dodatnih spodbud, drugi imajo manj potreb po spolni zadovoljitvi, nekateri, takšnih je nekje do 17 odstotkov, pa trpijo zaradi pomanjkanja libida.

Sicer pa je pogostost masturbacije odvisna tudi od letnega časa. Točneje, od meseca: kot kaže, je namreč maj tisti mesec, ko naj bi se moški najraje sami posvečali spolnim užitkom. No, maj kot mesec masturbacije slovi predvsem po odločitvi ameriškega predsednika Billa Clintona, da iz svoje administracije po spornem predlogu odslovi Jocelyn Elders, takrat prvo zdravnico ZDA, ki je nosila naziv general kirurga: predlagala je namreč, da bi masturbacijo uvedli v šole kot del izobraževalnega programa. Kakor koli že, dan masturbacije je prerasel v mesec, ki so ga sprejeli tudi na Otoku in v Avstraliji.Vibratorje običajno opisujemo kot ženski spolni pripomoček, no, kot ugotavlja revija Journal of Sexual Medicine, jih pri samozadovoljevanju uporablja tudi dobrih šestnajst odstotkov moških. Pri tem se nemalokrat zgodijo tudi poškodbe, moški pa se ranijo tudi zaradi premočnega stiskanja in drugih poškodb penisa. Mimogrede, kar 60 odstotkov vseh poškodb, povezanih s spolnostjo, se zgodi med masturbacijo!

Čeprav mnogo moškim masturbacija povsem zadošča in uspešno nadomešča spolni odnos s partnerko, raziskave kažejo, da zadovoljitev ob koncu akta vendarle ni enaka. Kot so dokazali Japonci, moški izločijo več semenčic pri doseganju spolnega vrhunca v dvoje, kakor če to počnejo sami. Ugotavljajo, da je prostata dejavnejša v družbi partnerke. Ejakulacija pa je še izdatnejša, če si ogledujejo pornografski film z žensko, s katero še niso seksali.