Naj vam bo ločitev izziv

Z vzgojo in zgledom v primarni družini so vam vsadili stališče, da morate v zakonu vse prenesti in potrpeti, da niste pomembni, da veljajo v družini dvojna merila, glede na spol. Razvijali ste se v okolju, kjer je spolnost veljala za nekaj grdega in dovoljenega le za razmnoževanje. Prepovedana je bila kot vir užitka in povezanost spolnosti z ljubeznijo vam je ostala uganka. Morda ste doživeli tudi kakšno travmatično izkušnjo. Nič nenavadnega ni, da ste v takem okolju ostali spolno zavrti in ste odklanjali tudi intimnost z možem.

Mož si je spolno življenje uredil po svoje, pogosto je menjaval spolne partnerice in pri tem ni bil preveč izbirčen. Še vas je okužil s spolno prenosljivimi boleznimi. Vi pa ste se vdali v usodo in čakali, da ga bo minilo, tudi zato, ker ste vedeli, da ne morete zadovoljiti njegovih spolnih potreb. Leta so tekla in mož se je počasi naveličal stalnega menjavanja ljubic, to mu je postalo prenaporno. Čeprav je moški, ki mu seks pomeni zgolj zabavo ali šport – sicer bi že prej izbral stalno partnerico – se je odločil, da se ustali in ustvari novo življenje, v katerem bo imel poleg urejenega gospodinjstva na razpolago tudi spolne usluge. Ko ste ugotovili, da se je navezal le na eno žensko in da je resno, ste se ustrašili. Ogrožena je bila podoba družine, ki ste jo oblikovali s sprejemanjem vloge stalne žrtve. Začutili ste hudo stisko in poiskali ustrezno pomoč. Nasvet, ki ste ga dobili, je bil vsekakor umesten in prišel je s prave instance. Dobili ste osebno dovoljenje in potrditev, da je spolnost dovoljena, celo koristna, in da lahko v njej tudi uživate. Posledica tega in cilj, ki ste si ga zadali, da obdržite zakon, so vam omogočili, da se znebite spon zavrtosti in se spolno prebudite. Sprostil se je vaš dolga leta zatajevani spolni nagon in zato ste z možem v seksu uživali. Razumem vas, da ste bili nad tem tako navdušeni, da ste spolno poželenje zamenjali celo za ljubezen. Do ljubezni je še dolga pot, vendar je tudi to, kar ste dosegli zdaj, veliko.

Škoda, da se niste za nasvet potrudili že prej. Možu spolnost veliko pomeni, zato se je ni odrekel, čeprav ima novo stalno partnerico. Zanj je bilo vaše vedenje verjetno prijetno presenečenje in popestritev, poleg tega ste bili še vedno njegova žena. Kljub vsemu se je odločil za drugo, ker ga najbrž bolj privlači kot vi. Z vami je bil dolga leta in nenehno ste ga spolno odklanjali, tudi to ima posledice. Sprejmite dejstva, kakršna so, za nazaj žal ne morete ničesar spremeniti. Naj vam bo ločitev izziv za osebnostni razvoj. Cena, ker ste se odrekli sami sebi, je zelo visoka, petnajst let že uživate pomirjevala in občasno alkohol. Poskrbite zase in poiščite strokovno pomoč.