Zakaj se vede tako nespoštljivo?

Vaša prva prioriteta po porodu sta bila prezgodaj rojena dvojčka, ki sta potrebovala posebno skrb in vso vašo pozornost. To je normalen odziv odgovornega skrbnika in kot je razumeti, ste nalogo poskušali čim bolje opraviti. V tem obdobju se je vaša pozornost iz odnosa med vami in možem preusmerila v skrb za otroka. To in splet drugih okoliščin je vodilo do tega, da sta opustila intimno življenje. Domnevam lahko, da je zato doživljal določeno stisko. Ker ni razumel vaših prioritet in se morda sam ni zavedal, da bi vam moral kot odgovoren partner stati ob strani in vas razumeti, je primanjkljaj v intimnosti poskušal nadomestiti tako, da je začel navezovati stike z drugimi osebami. Ko ste se zavedeli, kaj se dogaja, ste naredili nekatere spremembe, s katerimi vam je uspelo izboljšati partnerski odnos.

Kot se je izkazalo pred kratkim, potem ko sta se spoprijateljila s sodelavko in njeno hčerko, pa pri vašem možu ne gre le za to, da je v trenutku pomanjkanja intime po rojstvu vajinih otrok iskal bližino pri drugih ženskah, ampak gre za trajnejšo težavo, ki izvira iz njegovega vrednostnega sistema. Očitno se mu zdi sprejemljivo, da vzpostavlja tesne odnose s pripadnicami nasprotnega spola, čeprav je poročen. Če bi spoštoval vaša čustva, se ne bi spustil v tako intenziven odnos, kot je nepretrgano dopisovanje z drugo osebo. Mož je popolnoma osredotočen na novi odnos, skriva pa se za lažnim motivom, da želi sedemnajstletnemu dekletu nadomestiti manjkajočo moško figuro. Za koga vas vendar ima in kako si predstavlja življenje v zakonu?!

Zakaj mož čuti potrebo po tem, da navezuje stike z drugimi ženskami? Napisali ste, da vam je po prvi epizodi uspelo izboljšati vajin odnos. To ste pripisali svojemu trudu za odnos. In trajalo je nekako dve leti. Kaj pa se je potem spremenilo? Kaj je pognalo moža v iskanje novega odnosa? Se je spet počutil prikrajšanega? Za pozornost, bližino, intimo? Odgovor na ta vprašanja poznata le vidva.

Svetujem vam, da se iskreno pogovorita o njegovih nezadovoljenih potrebah, še posebej o psihosocialnih potrebah. Obenem pa ga soočite tudi s svojimi pričakovanji, posebno glede stikov z nasprotnim spolom. Skupaj ugotovita, kaj je prispevalo k njegovemu vedenju, in sklenita dogovor, ki bo sprejemljiv za oba. Zdi se mi, da se bosta morala oba potruditi ter posvetiti več pozornosti drug drugemu. Od moža lahko upravičeno zahtevate, da si neha dopisovati s sodelavkino hčerko. Toda bodite pripravljeni, da boste tudi vi morali narediti določene spremembe, kot ste jih enkrat že. Če se bosta oba potrudila, vama bo zagotovo uspelo!