Priznanje razumite kot klic na pomoč

Vse, kar ste napisali, razodeva hudo osebnostno stisko vaše žene, ki jo je izguba službe le še zaostrila. Že to dejstvo je samo po sebi dovolj, da posameznika pahne v krizo, izguba zaposlitve lahko namreč bistveno vpliva na samopodobo. Oseba čez noč ostane brez ene od življenjskih vlog, ki jo v socialnem okolju določajo. Ogrožajo jo negativne podobe o sami sebi, dvomi in strahovi. Težek stresen položaj lahko omili opora partnerja. Partnerski odnos je v tako težkih okoliščinah vedno na preizkušnji in verjetno se to dogaja tudi v vajini zvezi. Žal je tako, da se večina parov zave, da ni vse v redu, takrat ko se jim zamaje odnos, prej pa ne razmišljajo o njegovi kakovosti. Mislijo si, da bo že nekako šlo, in tako mnogim uspe krmariti v skupnem življenju, dokler se ne zgodi kaj nepredvidljivega.

Zaskrbljeni ste zaradi ženinega vedenja in zavedate se, da gre za skupno težavo. Reševati jo bosta lahko začela šele takrat, ko bosta oba zmožna pogledati, kaj vse se je nabralo pod preprogo, in se s tistim soočila. Ženino ravnanje je beg iz realnega v virtualni svet. V vsakdanjem življenju jo obdajajo težave, s katerimi se ni pripravljena spoprijeti. Beži tudi od vas, iz vajinega odnosa. Dopisuje si z moškimi, ki so pravzaprav tudi virtualni in v resničnem življenju pogosto niti malo ne ustrezajo podobi, kakršno si prek njihovega pisanja ustvari oseba na nasprotni strani. Tako kot smo včasih rekli, da papir prenese vse, to velja tudi za dopisovanje prek spleta. Poznam primere, ko si osebe dlje tako dopisujejo, osebnega stika pa ne vzpostavijo. Živijo v veri, da novega znanca oz. znanko vedno bolj spoznavajo, da prek dopisovanja razvijajo osebni odnos, se celo zaljubljajo in podobno. Vse to je le prek dopisovanja seveda nemogoče in takšna pričakovanja so povsem nerealna. Zgodi se, da se čez nekaj čas dogovorijo tudi za osebno srečanje in razočaranja so velikokrat neizogibna. Ženske si rade ustvarijo idealizirano podobo moškega, s katerim si dopisujejo, ko ga vidijo v živo in z njim malo poklepetajo, pa razočarane ugotovijo, da ima njihov sanjski moški od vseh dobrih lastnosti le dar pisnega izražanja in bujno domišljijo. Med dopisovalci vaše žene se prav lahko skriva tudi kakšna ženska, ki jo veselijo tovrstne igrice in si s tem krajša čas.

Iz pisma je razvidno, da se žena vsaj malo zaveda svojega neustreznega odziva na težave, ker se vam je opravičila in priznala, da brez dopisovanja ne more več. To priznanje razumite kot njen klic na pomoč. Sprašujete, ali gre pri vaši ženi za zasvojenost. Ali se je pri njej razvila zasvojenost z dejavnostjo, ki ji izpolnjuje dan, bo ugotovil strokovnjak, navedli ste namreč premalo podatkov. Ne obtožujte je, saj tudi vi nosite svoj delež odgovornosti za položaj, v katerem sta se znašla. Morda tega trenutno še ne zmorete videti, vendar je tako. Pomoč potrebujeta oba, potrebuje jo vajin odnos, zato skupaj obiščita strokovnjaka.