Po tem, ko smo bili v zadnjih mesecih z družinskimi člani ali partnerji skupaj več kot običajno, predvidevam, da ste tudi v vaši svetovalnici prišli do kakšnih novih ugotovitev, spoznanj? Kaj kažejo izkušnje iz zaupne sobe?

Več parov, ki danes pride k meni, pravi, da so se že razhajali in je to trajalo že kakšno leto, zdaj pa jih je čas, ki so ga morali preživeti skupaj, prisilil, da sta sklenila premirje. Rekli so si, da bodo skupaj prebrodili krizo in potem videli, kako naprej. Opažam, da pravzaprav zdaj pridejo k meni z željo, da bi radi ostali skupaj. Ampak si hitro nalijemo čistega vina, saj to potem pomeni, da je treba na novo skonstruirati partnerski odnos. 

Preveč parov, ki pride k meni, pravi, da sta samo še sostanovalca, ne ljubita se več v fizičnem in spolnem pomenu, obrneta se vsak na svojo stran postelje in zaspita. En del komunikacije je tudi spolnost, je dotik, je bližina, je konstrukcija hormonov. 

Pa je to mogoče narediti po tem, ko smo bili že v razhajanju? 

Je mogoče, a je povezano z veliko izzivi. Ali se bomo razšli ali ne, to je zelo pomembna življenjska odločitev. Jemljimo to z veliko mero odgovornosti. 


Imate kakšen konkreten nasvet, kako začeti znova, kako odnos izboljšati, na novo zgraditi? 

Vsak dan si je treba vzeti pol ure namenskega časa za pogovor. Najbolje bo, da si za to naredimo urnik. Prevečkrat mi pari rečejo, da čakajo na ta čas, da pride spontano. Ne, to ni v redu. Moramo si ta čas nameniti, nič se ne bo zgodilo kar samo od sebe. Temu se reče recept za posvečen čas 30 minut dnevno. Za začetek klepetajmo, ne iščimo takoj ne vem kakšnih rešitev. Ker tega še ne znamo, par še ni za to opremljen. Sprva je dovolj samo klepetati. 


Komunikacija med partnerjema je torej ključna. A verjetno to ni vse, kar dela odnos živ, zanimiv? 

Par si mora nujno vzeti čas za ljubljenje. Tudi za to potrebujemo urnik. Preveč parov, ki pride k meni, pravi, da sta samo še sostanovalca, ne ljubita se več v fizičnem in spolnem pomenu, obrneta se vsak na svojo stran postelje in zaspita. En del komunikacije je tudi spolnost, je dotik, je bližina, je konstrukcija hormonov. Pomembno je, da drug drugega čutita tudi na energetski ravni.

Kako pa pognati hormone spet v tek? 

Spet smo pri komunikaciji. Ko si spet zaupamo, ko čutimo, da partnerja zanima, kako sem, da mu je mar zame. Da me posluša, da me gleda v oči. Gre seveda za vzajemnost, jaz tebi, ti meni. To v nas spet obudi pripravljenost sprejeti v srce in v telo drugo osebo. 

Preberite še: