Srce ni le fizični organ, ki črpa kri skozi žile in kapilare, nanj nedvomno vplivajo tudi čustva in življenjski slog. Kako se spoprijemate s stresnimi okoliščinami vsakdanjika?

Takrat predvsem poskušam ne delati panike, sploh če gre za stvari, na katere nimam vpliva. Zato raje dvakrat ali trikrat globoko vdihnem, potem poskušam ugotoviti, kaj se da narediti oziroma rešiti. Priznati moram, da imam srečo in me malo stvari resno vrže iz tira, če pa že me, me ne za prav dolgo. Na vse poskušam gledati s pozitivne strani, kolikor je seveda mogoče, svoje pa zagotovo naredi tudi vsakodnevna rekreacija na svežem zraku. 

Čeprav ne maram rutine, je ravno moj prosti čas zelo organiziran; natanko se ve, kdaj je čas za kaj.  

Kakšna je vaša strategija organiziranja prostega časa, ki vam ga dopušča delovnik?

Vsekakor ga precejšen del namenim rekreaciji – od petkrat do šestkrat tedensko. Skoraj vsako jutro namreč telovadim in tečem. To počnem že 15 let. In to naredim najprej, pred vsemi drugimi obveznostmi, saj se temu res nerada odpovem. Je namreč pomemben del mojega vsakdana, čas zame, v naravi, na svežem zraku. Drugi pomemben del je vsekakor druženje, sploh po zadnjem letu, ko smo ga vsi pogrešali in zato začeli še dodatno ceniti. Na vrsto pride po službi ali konec tedna. Tretji del so potovanja: dvakrat ali trikrat letno, običajno v istem času. Pod črto, čeprav ne maram rutine, je ravno moj prosti čas zelo organiziran; natanko se ve, kdaj je čas za kaj. 

Koliko telesne vadbe je torej ravno prav za vas?

Gibam se, kolikor se le da. Kot rečeno, petkrat ali šestkrat na teden telovadim – kombinacija pilatesa in baletnih vaj – in zatem približno eno uro še tečem. Če imam čas, tudi več. Poleg tega veliko hodim in se po mestu vozim s kolesom. Pozimi smučam, sploh zadnja leta, ravno pa sem ponovno vzljubila tudi morje. Občasno me sprošča ples, ki ga zdaj res pogrešam, in seveda mala ženska razvajanja, denimo masaža, nega obraza, kdaj pa kdaj obisk hiperbarične komore.

Za svoje srce je odgovoren vsak sam. Kaj je tisto, kar zares najbolj godi vašemu srcu?

Dobra družba in veliko smeha. Če sem srečna in nasmejana, je tako tudi moje srce. 

Po podatkih je med srčno-žilnimi bolniki več žensk. Vem, da univerzalnega napotka ni, a vendar, kaj je dobro za zdravo srce?

Čim več gibanja, vsekakor zdrava prehrana, dovolj spanja in izogibanje stresu oziroma dobro spoprijemanje z njim. Pri meni za zdaj deluje in upam, da bo tako še dolgo.