Zagotovo ste v trgovinah že videli posebni, zlato rumeni zvezdasti sadež, ki sliši na ime karambola. Pa ste ga tudi poskusili? Karambola ni samo eksotično intrigantna, ampak je tudi izredno zdrava in kot naročena za pozne poletne dni. Njeno meso je hrustljavo in sočno in nas opazno poživi in osveži. Ker vsebuje pravo bogastvo vitamina C, karambola v nekaterih predelih sveta uspešno zamenjuje limono v vseh njenih vlogah. Tudi okus je podobno kiselkast. 

Foto: Shutter Chiller/Shutterstock

Ta nenavadni sadež vsebuje tudi vitamin A, ki ohranja zdrav vid in krepi imunski sistem. V nekaterih deželah karambolo zato uživajo proti črevesnim zajedavcem in kot živilo, ki varuje sluznico prebavil.

Nakup in priprava 

Navadno jo režemo prečno, tako da dobimo lepe peterokrake zvezde, zato pazimo, da kupimo nepoškodovane sadeže. Lupina je gladka in je videti, kot da bi bila plastična, vendar je užitna. Čim večji so sadeži, manj so trpki. Na voljo so tako rekoč vse leto. S svojim blago kiselkastim okusom dopolnijo in obogatijo tako sladice kot zelenjavne in druge jedi. Rezine karambole lahko uporabimo povsem enako kot limonine. 

Foto: color.mild.illust/Shutterstock

Nekaj kulinaričnih namigov 

Karambola v pikantni solati 

Potrebujemo: 3 karambole, 3 zelene paprike, 350 g kuhanega fižola, manjšo čebulo, 3 žlice hladno iztisnjenega olivnega olja, sol, poper, pol žličke čilija v prahu.

Priprava: Karambolo in papriko razrežemo na rezine oziroma rezance. Čebulo olupimo in nalistamo. Kuhani fižol stresemo v skledo, prelijemo z olivnim oljem, posolimo, popramo in začinimo s čilijem. Dodamo papriko, čebulo in karambolo. Vse sestavine dobro pretresemo s skledo vred. Postavimo jo za dve uri v hladilnik, potem pa ponudimo s koruznim kruhom. 

Ker je lupina užitna, lahko iz karambole pripravite odličen smuti, še bolj okusen bo, če mu dodate rezine manga. Foto: Elizaveta Galitckaia/Shutterstock

Sladoledna kupa s karambolo 

Potrebujemo: karambolo, 6 kepic vaniljevega sladoleda, en mango ali dve večji breskvi, ščepec ingverja, pol žličke cimeta.

Priprava: Mango oziroma breskvi olupimo, izkoščičimo in meso razrežemo na koščke. Karambolo operemo in narežemo. V široke kozarce damo po dve kepici sladoleda. Priložimo koščke manga oziroma breskev, potresemo z ingverjem in cimetom in na kozarce nataknemo po eno rezino karambole.

Orehova krema s karambolo

Potrebujemo: 2 ali 3 karambole, pol kg skute, nekaj žlic mleka za razmešanje, 6 zvrhanih žlic zmletih ali nasekljanih orehov, 60 g javorjevega sirupa.

Priprava: Skuto gladko razmešamo z mlekom. Dodamo zmlete ali nasekljane orehe in javorjev sirup. Maso gladko razmešamo in v stekleni skledi postavimo za dobro uro v hladilnik. Preden kremo ponudimo s sveže opečenim kruhom, dobro operemo karambolo, jo narežemo in z njenimi zvezdami obložimo rob sklede.