Rešite sebe!

Živite v družini, ki je tako kot mnoge pri nas zaznamovana z alkoholizmom. Oče je alkoholik, ki mu verjetno ni več pomoči. Kot ste opisali, je že toliko zasvojen, da se mu ob abstinenci pojavljajo težave, kot je delirij. To pomeni, da je telesna zasvojenost že tako napredovala, da je pot v treznost zelo vprašljiva. Težava je tudi v tem, da je kot človek nemogoč, osebnostno se je tako spremenil, da se ga vsi sramujete in poskušate problem njegovega pitja skriti med domače stene.

Ampak oče ni največji problem! Problem je mati in njen odnos do moža, vašega očeta, in tudi do vas. Osebnostno se ni spremenil samo on, ampak tudi ona. Prilagodila se je na njegov alkoholizem in tako se v vaši družini dogaja norost v dvoje oziroma z vami skupaj v troje.

V družinah, kot je vaša, se dogaja dvotirno uničevanje otrok. Na eni strani je oče, ki pije in ga vi še lahko razumete, ne razumete pa matere, ki ima do vas odnos, ki ga ne bi privoščili niti najhujšemu sovražniku. Podobna dinamika je značilna za številne slovenske družine in očitno vaša mati ni sposobna (ali pa noče) presekati gordijskega vozla očetove zasvojenosti in tudi svoje vloge pri tem.

Na vaše vprašanje, kaj se da storiti, vam moram odgovoriti zelo kratko in jasno: nič. Nič v tem pogledu, da boste rešili domačo situacijo. To je naloga matere, a tega ne bo storila. Rešite sebe. Če se le da, poiščite možnost, da se odselite iz kaosa in norosti domačih razmer. Proč od patološke matere in pijanega očeta! Morda imate možnost zdaj, ko odhajate na študij. Umik od patoloških domačih razmer je za vas edina možnost, da ob ustrezni pomoči (lahko strokovni ali pa samopomočnih skupin), ozavestite in predelate svoj odnos do očeta, predvsem pa do matere in njene patologije. Preberite tudi kakšno knjigo, da boste problem alkoholizma bolje spoznali in se potem tudi lažje odločili (npr. J. Rugelj: Pot samouresničevanja in A. Perko: Otroci alkoholikov in tiranov).

Pa še to: ne popustite zahtevam matere o izbiri študija. Zadovoljstvo s poklicem in tudi poklicanostjo je osnova za kasnejše ustvarjalno, srečno in polno življenje. Želim vam veliko poguma, da se boste prav odločili!