Bodite zmagovalka v življenju

Družinske okoliščine in vaša skrb za očeta in sestro so bile odločilne, da ste pri osemnajstih sprejeli težko življenjsko vlogo. Vloga mame je prevelika obremenitev za mlado dekle, ki bi še sama potrebovala mamo. Veliko ljubezni in sočutja je v vas, da ste vse to zmogli. Večina deklet vaše starosti si lahko privošči dokaj lagodno življenje, druženje z vrstniki, športanje, zabave, potovanja. Šolanje in morda še delo prek študenta so njihove zadolžitve.

Tudi vam bi to pripadalo, a si žal tega niste mogli privoščiti. Nenaden materin odhod in vse, kar je temu sledilo, je prekinilo naravno pot vašega odraščanja. Odrasli ste resnično čez noč. Obremenitve, ki ste si jih zadali, bi bile težka preizkušnja za odraslo žensko, kaj šele za vas. Vzdržali ste in poleg tega še študirali, izgubili ste le eno leto. Resnično si lahko čestitate. Seveda pa vam je prevelik psihofizični napor pustil posledice. V svojem žrtvovanju ste šli predaleč. Poskrbeli ste za sestro in očeta, nase pa popolnoma pozabili. V družinskih ali partnerskih odnosih, kjer le ena oseba vlaga čustveno energijo v odnose, se ta prej ali slej izčrpa. Prav to se je zgodilo vam. Čustveno ste popolnoma izčrpani. Vi ste se razdajali, oče in sestra pa sta od vas le črpala. Niti pomislila nista na to, da ste tudi vi prav tako v stiski kot onadva. Do vas sta se vedla, in se še vedno, skrajno brezčutno. Očitno ne premoreta niti trohice empatije. Ker sta vas potrebovala, sta vas izkoristila, nato pa zavrgla kot staro cunjo. Tako pač ravnajo brezčutneži. Zanje so drugi le predmeti, ki jih uporabijo in odvržejo, ko jim ne koristijo več. Ne upajte, da se bosta spremenila. Zdaj kažeta svojo pravo naravo. Ne izgubljajte več energije zanju, ker vas nista vredna. Skrajni čas je, da poskrbite zase. Če imate kakršno koli možnost, da se odselite, storite to čim prej. Če te možnosti nimate, potem se čim bolj distancirajte od očeta in sestre. Ne spuščajte se z njima v pogovor, ne zahajajte v njuno stanovanje in ne dopuščajte, da prihajata onadva k vam. Postavite jima ostro začrtane meje in branite svojo zasebnost. Nihče nima pravice, da vas žali in ponižuje. Zavedajte se tega in jima ne dopuščajte, da se do vas tako vedeta. Spoštujte sami sebe in se imejte radi. Tudi vi potrebujete ob sebi ljudi, ki so dobronamerni in so vam naklonjeni. Take, ki vas spoštujejo in vas imajo radi. Negujte in razvijajte prijateljske stike. Oprite se na prijatelje, ki so vam pomagali ob depresiji.

Če pogrešate mamo, poskusite navezati stik z njo. Morda je še možnost, da se vajin odnos uredi in znova zaživi. Povejte ji, da si tega želite. Glede na svoje počutje in težave, ki vas pestijo, pa nujno potrebujete strokovno pomoč. Potrebujete psihoterapijo in mnenja sem, da bi vam še posebno koristila ustrezna psihoterapevtska skupina. Povprašajte svojo osebno zdravnico ali zdravnika za nasvet. Potrudite se zdaj še zase in bodite zmagovalka v življenju. Že doslej ste dokazali, da to ste.