Kompleksne težave zahtevajo redno in strokovno pomoč

Dragi g. Mario,

vaša zgodba je polna vozlov, ki se z vsakim korakom, ki ga naredite, še bolj vozla. Bili ste že pri strokovnjakih, ki so vam povedali, da gre za resen problem. Poporodna depresija ni neka muha žensk, pač pa dejanska sprememba nevrološkega in hormonskega ravnovesja telesa. V tem pogledu razmišljam, da bi se pogovorili še z ginekologinjo o možnosti hormonskih terapij. Morda se bo zdravnici, ki vsakodnevno dela z nosečnicami in porodnicami, vaša draga lažje odprla in sprejela neka statistična stanja in verjetnosti psihične delne uravnovešenosti.

V Sloveniji imamo kar nekaj strokovnjakinj in strokovnjakov na tem področju. Vedenje vaše žene kaže na zahtevno stanje ali vsaj na težjo sposobnost korekcije realnosti, kar pomeni, da sebe očitno ne dojema kot vir težav. Namreč, psiho-genetsko se naša latentna možnost obolevanj odpira z vsakim večjim stresom (tudi porod prištevamo sem), ki je lahko pozitiven in negativen, in vaša žena je v nekem vmesnem stanju, ko se še ne pokaže, kam se bo igla zdravja prevesila. Vi v tem pogledu zelo trpite in mi je žal za vas. Prav tako pa je v stiskah vaša žena. Otroci pa seveda ta stanja zaznavajo in so jim vsakodnevno priče.

Kaj narediti, kadar nam življenje odpira eno Pandorino skrinjico za drugo? Kadar smo v vlogi podpornika nekoga, ki z glavo drvi proti steni, kjer vemo, da se bo poškodoval, a mu tega ne moremo preprečiti, bojujemo hud notranji boj. Stiska človeka, ki ima v trenutni fazi življenja težko iniciacijsko preizkušnjo, biti ob nekom, ki propada, umira ali se uničuje po delcih, je zelo velika. Verjetno je dobro, da si sami poiščete svetovalca ali pomoč nekoga, s katerim boste prebrodili ta stanja, ko vam je zares težko.

Ko smo v navidezno brezizhodni situaciji, pomaga, da čustvene, miselne in duševne smeti prečistimo in odložimo pri ljudeh, ki so usposobljeni, da jih »odnesejo« in nas razbremenijo. S tem počasi postajamo odporni, sicer se brez neke podpore lahko tudi sami zlomimo. In ko smo olajšani bremen, lahko ponovno pomagamo tistim, ki so lahko v nekem trenutku življenja za nas le breme ali težka skala, ki nas vleče k tlom. Pomaga, da se zavemo, da tudi ta stanja minejo.

Seveda je težko, če takšne situacije trajajo predolgo. Veliko je primerov, ko se pari tekom težkih preizkušenj ponovno povežejo ali pa najdejo vsak svojo pot. Mislim, da je za vas še čas, da poiščete ustrezno podporo v tej nezavidljivi situaciji in morda se bo ob podpori ginekologinje in ostalih strokovnjakov vaša žena odprla in prepoznala težavo, ki jo pesti. S tem bo tudi vam omogočila, da se ustrezno postavite in na novo ocenite stanje stvari.

Je pa tudi res, da za vsako dramo potrebujemo igralce; morda je pri vaši ženi tudi na teh besedah nekaj resnice. In če nekdo od igralcev (na primeri vi) dramo spregleda in preneha z igranjem dodeljene vloge, se situacija hipoma postavi v novo luč. Saj uvid prinese diskontinuiteto, torej prekinitev avtomatizma delovanja v odnosih žrtev-storilec. Pri nejasnih psihičnih stanjih ljudi je vselej težko razločevati med hoteno ali bolezensko manipulacijo. Ali pa med nekim zakasnelim maščevanjem in resnim obolenjem. A ob podpori in pomoči je to precej lažje.

Svetujem vam, da se sami odločite za ustrezno podporo in tako okrepljeni pridete situaciji in težavi do dna. Srečno!