Vaša hčerka ima težave z duševnim zdravjem

Kako naj pomagam hčerki in vnukoma?     Razumem vašo stisko. Dnevno se soočate z dogodki, ki vas vznemirjajo. Pogosto so pred vami dileme, kako ravnati, da bi bilo za vse vpletene najbolje. Skrbita vas predvsem otroka pa tudi hčerka, njuna mati, ki ima sama s seboj velike težave. Zelo dobro ste opisali stanje v družini. Opisali ste mnogo podrobnosti, ki vas upravičeno skrbijo. Pohvalno je, da ob vseh skrbeh, ki jih imate, niste pozabili zase. Pomembno je, da si vzamete čas za dejavnosti, ki vas sproščajo in veselijo. Ob tem se polnite z novo energijo, ki vam pomaga premagovati obremenitve, ki se jih popolnoma ne morete znebiti, tega se tudi zavedate. Gre vendar za vašo družino, za osebe, ki so vam najbliže in jim želite, da bi imele urejeno življenje.  

Iz vašega pisma je razvidno, da ste prebrali mnogo literature, ko ste iskali odgovore na situacije v lastni družini. Pridobili ste si dovolj dober uvid v odnose in naredili bi vse, da bi se klopčič težav začel razpletati. Vsi se težko sprijaznimo z dejstvom, da nikoli ne dobimo odgovorov na vsa vprašanja. Želimo si, da bi bili vsi problemi rešljivi, in to tako, kot smo si sami zamislili. Nerealno pa je pričakovanje, da bomo bližnje spremenili in s tem rešili težave.  

V vašem primeru, pa tudi sicer, je zelo pomembno, da se osredotočimo na sedanje stanje in okoliščine. Zastaviti si moramo vprašanje, kaj lahko storimo, kako lahko pomagamo izboljšati kakovost življenja v družini. Vaša hčerka ima težave z duševnim zdravjem, kot že nekaj časa opažate. Značilno je, da to zanika in odklanja zdravljenje. Mnogo simptomov težav v duševnem zdravju danes zdravniki s pomočjo psihofarmakov in psihoterapije uspešno obvladujejo. Pogoj pa je pozitiven odnos in sodelovanje pacientov. Ker vaša hčerka tako zdravljenje odklanja, ni možno pričakovati pozitivnih sprememb vedenja. Še dobro, da se vi in tudi drugi stari starši ukvarjate z vnukoma. Čeprav jima ne morete popolnoma nadomestiti staršev, jima lahko dajete bistveno oporo v razvoju in odraščanju. Bodite z njima ljubeči, kljub temu pa jima morate znati postavljati tudi meje. Ne dovolite, da sta do vas nespoštljiva in žaljiva. Pravite, da sta že v obravnavi pri psihiatru. Svetujem vam, da se tudi vi osebno pogovorite z njim o otrocih. Zapomnite si, da se vsaka dobra izkušnja za vedno vtisne v otroško dušo. Čeprav ne morete spremeniti vsega, kar bi radi, lahko tudi z majhnimi dejanji pomembno vplivate na življenje družine.