Nevarnosti ni, so le ljubezni, ki nas preobrazijo

Da je erotična ljubezen ena najbolj trgajočih, izpolnjujočih, odločilnih in usodnih, vemo. Zakaj je temu tako? Ker nagovarja nezavedno v nas. Nagovarja našo esenco, torej tisto, kar je v nas najbolj skrito, intimno in naravno. Udejanji naše bistvo. Mar ni privlačnost dveh naravna? In če je med dvema kemija, vpeta v ljubezen, kako jo zatreti?

Seveda se lahko ogrnemo v plašč puritanstva in lažne morale in vse prepovedano potlačimo. Potlačimo in sodimo vsem tistim, ki si upajo živeti in tvegati. Po drugi strani nas omejuje pojem ljubezni; torej, kako razmejiti seks in užitek ter ljubezen in predanost? Ali pa interes in »sveti« zakon? Je še kje kaj prostora za hrepenenje, ljubezen in rast? Mar res lahko te pojme razmejimo ali so le produkt inhibiranih jazov, ki se jim upira vse, kar jih nagovarja v njihovi pristni neposrednosti? Mar niso takšne delitve le produkt uma in večnih dvomov vase?

Dober seks je boljši kot sto ur terapije, seveda, če ga imate s človekom, s katerim vas veže globoka ljubezen. To, kar se vam je zgodilo, je po moji oceni blagoslov. Spoznali ste žensko, ki vas je prevzela. Očarala. Z njo ste preživeli veliko lepih trenutkov. Mar ni to po sebi vredno? In pravite, da ste tudi sami manipulirali. Torej? Marsikdo živi sivino do zadnjega diha.

Sedaj ste v vezi z osebo, ki jo, kot veje iz teksta, ne obožujete ravno. Vas je strah svobode? Ste se zato odločili zanjo, ker nič ne tvegate? Ker je predvidljiva, udobna in lahka »za vzdrževanje«? Je to pošteno do te nove ženske? Je ne degradira na vaš minimum? Je ta nova ženska z nekom drugim lahko več in bolj srečna? Odnosi niso laboratorijski poizkus. In preden se z nekom vežemo, moramo preveriti svoje vibracije: tako srca, uma kot duha. Za pravo veza je potrebna tudi duhovna priprava.

Ali ta nova ženska ve za to vašo preteklo vezo in kakšen vtis je naredila na vas? Vprašanje je, če je tista omamna ženska res tako nevarna. Mislim, da ste zaljubljeni. Kar pomeni, da niste patološko narcisoidni. V današnji kulturi je vse več moških in žensk, ki se načrtno ne zaljubijo. Naredijo vse, da potlačijo strast in se zadovoljijo z okusom popolne juhe partnerke ali žene, ki je ne ljubijo več. Tudi one ne ljubijo njih. Ne raziščejo svojih hrepenenj in želje in se kar poženejo v vezo, potem pa se čudijo, da razpada po kosih.

Ljubezen je odločitev: seveda se ne bodo sedaj kar vsi ločevali in iskali novih avantur: a pošteno moramo oceniti sebe in klic svojega srca. Veza iz udobja nikoli ni bila in nikoli ne bo ljubezen, zato vas in vaju ne more izpolniti! Torej, ko se ljudje odločijo za udobje srednje poti ali varnosti, je tudi to odločitev. A vsaka ima posledice.

Ljubezen pa je vselej tveganje. A ne v vašem pomenu besede nevarnosti; je tveganje, ko se predamo v svoji totalni ranljivosti. In za totalno ranljivost moramo biti pripravljeni in očiščeni, ker je nepovratna in usodna. A v dobrem pomenu besede, saj nas človeška bližina napolni do tolikšne mere, da se ne more kosati z ničimer. Zato nas preobraža, čisti in dela boljše. O tem pišem v knjigi Pogovori z Erosom. Pretočnost dveh, ki se ljubita, zdravi: notranja sreča pomlajuje, hrani dušo in srce in z radostnim srcem lahko letimo višje od moči misli. A če se zaklenemo v norme, ki so same sebi namen, presekamo vez z energijo življenja.

Morda se morate vprašati, kaj si sploh želite? Napisali ste, da ste živeli barvito, pustolovsko življenje? Morda je čas, da se ustalite in si ustvarite družino, lahko tudi brez otrok, če ste že izven plodne dobe. In ponovno poiščete to »nevarno« žensko in tvegate. Sila ljubezni je najmočnejša sila v vesolju in če ste dovolj pogumni, s pomočjo terapevtke lahko poiščite pot do njenega srca in ojačate svojega, da boste sploh prenesli moč ljubezni. Najprej pa prekinite krog bežanja. Vse je vselej odvisno od volje nezavednega, ki vas z razlogom vodi nazaj k njej, k »nevarni« ženski. Verjamem, da je v vas moč, da se dokopljete do resnice, ki vas bo osvobodila. Srečno!