Raziščite vzroke za bolečino

Pozdravljeni,

najlepša hvala za vaše pismo, ki izpostavlja zelo aktualno težavo, s katero se danes sooča ogromno ljudi. Lahko vam zaupam, da mi je o tem, da jih Instagram pa tudi druga družbena omrežja spravljajo v stisko, pisalo že veliko oseb. Pogosto poslušamo, da podobe na družbenih omrežjih škodujejo našim percepcijam realnosti, ker prikazujejo nedosegljivo popolnost, a tokrat bi želela, da se na problem, ki vas muči, ozrete še z drugega zornega kota. Instagram in to, kako se vi počutite, ko ga uporabljate, namreč lahko izkoristite za globlji vpogled vase.

To, da so vas določene objave na Instagramu prizadele, vam je lahko v veliko pomoč. Ko nas namreč nekaj prizadene, je za napredek in osebnostno rast ključnega problema, da se soočimo s tem in poskusimo najti odgovore in rešitve. Ne gre za lahko nalogo, pogosto je lažje zbežati stran ali bolečino pomesti pod preprogo, a toplo vam priporočam, da si poskušate iskreno odgovoriti na vprašanje, zakaj so spletne objave na vas pustile tako boleč vtis? Pravite, da ste se občutka samosti privadili, pa vendar, morda vam prav vaša reakcija sporoča, da imate dovolj samskega stanu in pravzaprav hrepenite po partnerstvu?  

Če to zadnje za vas trenutno drži, priznanje, da si želite biti v zvezi, ne bo pomenilo, da ste se šibki ali da ste se predali ali obupali, kvečjemu pomagalo vam bo na poti do iskanja zadovoljivega in osrečujočega partnerstva. Ženske pogosto poslušamo, kako moramo biti močne in samostojne, a z željo po bližini in življenju v dvoje ni nič narobe, saj smo ljudje v osnovi socialna bitja in naravnani k temu, da živimo v medosebnih odnosih in nas to tudi osrečuje.

Ljubezen je primarna potreba človeka, je dejal tudi ameriški psiholog Abraham Maslow, ki je naše potrebe razvrstil v piramido, ki razloži, da šele, ko so zadovoljene naše najnižje, najbolj osnovne in najbolj nujne potrebe, lahko dosežemo vrh, kjer je potreba po tem, da živimo izpopolnjeno življenje. Še pred ljubeznijo in medosebnimi odnosi morajo biti izpopolnjene naše fiziološke potrebe (zrak, voda, hrana, zavetje oz. dom …) in potrebe po varnosti (osebna, socialna in zdravstvena varnost, finančna preskrbljenost …), kar pomeni, da nas lahko pomanjkanje katere od teh pravzaprav ovira pri naslednjem koraku, denimo iskanju partnerja ali gradnji zdrave partnerske zveze.

Vprašajte se torej, ali kaj od navedenega drži za vas. Ste morda samski, ker vas zadržuje neizpolnjevanje katere izmed bolj osnovnih potreb? Da bi ozavestili, kaj je tisto, kar vam stoji na poti do napredka, bi vam predlagala, da se obrnete na strokovnjaka, ki vam bo pomagal ugotoviti, kaj je tisto, česar se bojite. Lahko pa se za začetek pogovorite tudi s katero od bližnjih oseb, prijateljico, sestro ali mamo denimo. Ljudje okoli nas pogosto vidijo določene stvari in vzorce, ki jih sami nismo zmožni, saj gledajo na naše odločitve iz druge perspektive, zato se jim zaupajte in prisluhnite še kakšnemu drugemu pogledu na situacijo.

Seveda je lahko odločitev, da ste samski, povsem vaša osebna zavestna izbira in kot taka povsem na mestu. A glede na vaše besede sumim, da to ni, saj vas objave daril in zaljubljencev potemtakem ne bi tako prizadele. Zato vam svetujem, da raziščete vzroke za svoje reakcije. Ko boste ugotovili, zakaj ste samski, vam bo veliko bolj jasno, kako in kam naprej, tudi če bo to pomenilo brez partnerja, vašega duševnega miru pa ne bodo več zmotile reakcije okolice. Srečno!