Ljubezen do življenja ali zloraba telesa za užitek?

Draga bralka,

vaš zapis je sprva klasičen, a proti koncu postane nekam temačen, morda celo obskuren. Kaj se dogaja z vašim ljubimcem oz. prijateljem, kot ste zapisali sami, je zares vprašanje. A pojdiva po vrsti. Pravite, da se poznata od prej in da vaju veže močna seksualna privlačnost; da sta veliko skupaj, da je do vas pozoren, vsaj kar se tiče materialnih vidikov potrjevanja zveze, t. j. daril, redne spolnosti itd. Prva stvar, ki je nenavadna, je njegova družina. Kot pišete, otrok je, a žene ni veliko doma, saj je odsotna. Kdo skrbi za otroka? Spola niste zapisali, koliko je star? Druga stvar, ki zbode v oči, je vajin odnos. Deluje izrazito seksualno in skorajda odvisniško. Odnos ni le spolnost, odnos je celovit preplet strasti do življenja, do rasti in osebnega razvoja. Ali poleg tega, da se vdajata strastem mesenega tipa in prehranjevanju v restavracijah, počneta še kaj? Bereta, se pogovarjata o čem? Ali se javno srečujeta? Ali njegova partnerica ve za vaju?

Sproščene spolne prakse brez osnovnih pravil igre so lahko na daljši rok vir osebnega razočaranja ali duševnega zloma. Pa ne želim moralizirati in vaše skrivne zveze postavljati pod vprašaj. Morda se je na tem mestu smiselno vprašati, kaj pravzaprav pomeni beseda prevara? Kdo tukaj vara? Vi, vaš partner? Mislim, da je pot ljubezni tista, ki transcendira vsako t. i. prevaro. Saj se zgodi, da se ljudje zaljubijo in se osrečijo mimo običajnih poti in praks, kar tudi pomeni, da so sem in tja vzrok za ločitve itd. Torej, za katero emocijo gre pri vas?

Če je rdeča nit odnosa poželenje in seks, je to lahko kratkotrajna sreča, ki vas bo sicer veliko naučila. Vprašajte se, zakaj se med vama ne razvijejo globlja čustva? Morda jih vaš skrivni partner ne želi ali pa ne zna razviti in na žensko gleda kot le na objekt zadovoljevanja svojih potreb. Enako velja za vas. Kaj vam pomeni ta moški? Pravite, da ne doživite vrhuncev, kot bi si želeli, in da vas to ne moti. Ali z njim osvojite še kakšne umske, čustvene vrhove? Mu stojite ob strani, vam on stoji ob strani? Se kdaj pogovarjata o vajini skupni prihodnosti? Seveda lahko pazite na svojo »linijo« in seksi spodnje perilo, a življenje je mnogo več od teh uric ali minut … In kako boste vedeli, kakšno življenje imate lahko s tem človekom, če še niste poglobili odnosa?

Če pa imate zle slutnje, da bi se za njegovim sekulariziranim vedenjem lahko skrivalo kaj temačnega, bodite pozorni. Spolnost je področje, ki je sila spolzko, saj tangira neposredno v nezavedno, kjer domujejo goni. Tako goni po dobrem kot tudi slabem. Morda se mu po glavi pletejo razne spolne igrice, ki so lahko zelo obremenilne za dušo. Tega ne veste. Bistvo vsakega ljubezenskega odnosa je v občutku sprejetosti, pravi opori  in v sogradnji skupnih poti medsebojnega spoštovanja. A izkoriščanje drugega, njegove duševne moči ali telesa, ni ljubezen, pač pa odvisnost. Poslušajte se in se, če potrebujete pomoč, obrnite na strokovnjake in terapevte. Pazite nase, srečno!