Vsako razmerje je preslikava nas samih

Draga bralka, 

da je vsako razmerje le preslikava nas samih, je bilo povedano že velikokrat. A te resnice ni tako enostavno razumeti in jo v celoti prepoznati in predelati. Sprašujete, zakaj se vam dogaja povezava, kjer so moški, ki jih ljubite, že v neki vezi. Zanimivo je, da je takšnih povezav kar veliko, skrivnih razmerij še več, dopisovanj po družbenih omrežjih in podobnih orodjih pa ogromno. Torej, živimo v okoliščinah, ki ponujajo raziskovanje erotike, spolnosti in razmerij. In, kjer je prilika, se najde tat. Torej, ne moreva reči, da smo v sodobnosti ljudje bolj promiskuitetni, a več je možnosti, da fantazije razvijemo v realnost.

Drugič, zakaj se vam stkejo vezi in zgodijo razmerja z moškimi, ki so vsaj uradno oddani? Verjetno tudi oni iščejo avanturo, popestritve ali pa so v stiskah. Niste zapisali, kako globoko ste se v odnose spuščali; in upam, da vas niso le seksualno izrabili, saj ste v odnose šli zavestno. A dilema tiči globlje. Kot sva rekli, je zelo pomembno, kako v nekem času gledamo na prakse in odnose med ljudmi, in ta kolektivna zavest vpliva na zavest posameznika. Žal živimo v časih, kjer se jezik ljubezni ne govori pogosto; ljudem je bližja moč, oblast. In pari se pričnejo odtujevati in počasi se med njimi ustvarijo prepadi, ki jih zapolnijo nove osebe. Zato je tudi tako veliko ločitev. A poleg gole ljubezni je potrebno vedeti, da je partnerski odnos najprej odnos prijateljstva. Dva človeka, ki živita skupaj, morata dihati skupaj. Ustvarjati skupaj, žareti skupaj. Zato je tudi pomembno, da imamo podobne interese in stremljenja.

Verjamem, da nimate slabih namenov ali pa poseben »fetiš«, da se borite za ljubezen v okoliščinah, kjer je že vnaprej jasno, da imate manjše možnosti za zmago. Verjetno pa je v vas neko generalno nezaupanje, da ne prepoznate, da si zaslužite celega moškega, torej nekoga, ki je prost in predan. Poročen ali vezan moški tako ni predan ne ženi ne skrivni ženski. Verjetno je najbolj predan sebi in lastnemu užitku, sebi in svojim interesom. Zato išče češnjo na torti. In na vas je, da se boste odločili, kdo ste in kako se želite nositi čez življenje. Morda vam ti moški sporočajo, kako hitro lahko nekoga drugega uporabimo kot veter za svoja jadra; kako krhke so dejansko vezi med ljudmi in kako je vsak odnos, ki ni utrjen z ljubeznijo in preizkušnjami, obsojen na propad.

Verjetno so ti moški poleg vas imeli še kakšno žensko, ki je upala, da bo izbrana? Seveda slednje ni nujno. Opisane relacije so vselej primarno igre otroštva, ko smo vsak po svoje odraščali v družinah z določenimi specifikami in deficiti. In vaša je, da morate na novo izgraditi samospoštovanje. In ko boste prepoznali, da vam pripada »cel« moški, vezanih še opazili ne boste več oziroma boste srečali že srečno ločene in postavljene ljudi, ki so se sami odločili za eventualno razvezo in vas ne uporabljali kot enega možnih izgovorov.

Kar se tiče nevidnih vezi, seveda obstajajo in ljudi lahko še dolgo izčrpavajo. Je pa res, da se vam lahko zgodi tudi »usodna ljubezen«, kjer se vse poklopi in se poročite. Lahko tudi z že prej poročenim, kaj moremo za to? Hvala bogu je življenje skrivnost in marsičesa ne razumemo. In nezavedno nas vsakega po svoje uči, brusi in gradi. A če verjamemo v moč ljubezni, jo najdemo. Verjamem v vas! Srečno!