Poiščite psihoterapevtsko pomoč

Lahko si predstavljam vaše trpljenje in iskreno sočustvujem z vami. Ko bi se le starši zavedali, koliko gorja naredijo malemu bitju, ki je komaj zakorakalo v življenje, če ga ne sprejemajo z ljubeznijo in mu ne dajejo toplega objema. Ne samo, da ga oropajo sreče v tem obdobju, pahnejo ga v vseživljenjsko trpljenje. Očeta ste kmalu izgubili, ker z ženo, vašo mamo, očitno nista videla skupne prihodnosti. Po vsej verjetnosti ste bili priča skupnosti dveh ljudi, ki se nista spoštovala in imela rada. Po očetovem odhodu je vaša mati iz vam neznanih razlogov začela na vas izvajati psihično nasilje ali pa vas ni sprejemala že prej in ga je potem le stopnjevala. Morda je vas krivila za svoj partnerski neuspeh. Zelo verjetno ni zmogla biti dovolj ljubeča mati in je razpad zveze njeno neuglašenost na vaše upravičene otroške želje in potrebe le še okrepil.

Ker je psihološko-medicinska stroka podrobno preučila primere ljudi s podobnimi težavami, naj podam nekaj misli, ki verjetno veljajo tudi za vas. Že zelo zgodaj ste morali izkusiti odpovedovanje svojim težnjam ter nasilno prilagajanje okolju (zahtevam matere). Ker vam ni preostalo drugega, ste sčasoma obupali v poskusih po uveljavljanju in se prilagodili. S tem ste izgubili pomemben del sposobnosti in veščin, ki bi jih potrebovali za to, da bi si lahko kasneje ustvarili srečno in zadovoljno življenje. Prav tako vam je bila onemogočena orientacija o tem, koliko ste zares vredni. Zato se danes sprašujete – kot ste navedli v naslovu – ali ste sploh vredni živeti. Zaradi stalnega dvoma, ali so vaša hotenja in želje upravičeni, ste postali neodločni in negotovi. Občutki brezupa, ki ste jih razvili, vas vodijo do tega, da ustvarjate okoliščine, v katerih lahko trpite in ob tem celo čutite zadovoljstvo. Nezavedno ravnate tako, da lahko sami sebe kaznujete (razlaga tega nenavadnega pojava presega okvir te rubrike).

Toliko za uvod in poskus analize izvora vaših težav. Kot ste že sami povedali, imate zadržek glede moškega, ki ga ljubite – poročen je in ima družino. Ta zadržek je povsem na mestu; vsaj z dveh vidikov. Prvič, vidita se enkrat mesečno in se le pogovarjata. Verjamem, da je pri tem obema prijetno. Vi čutite močno erotično privlačnost. Toda, ali enako privlačnost čuti tudi on? Vam je to kdaj zaupal? Verjamem, da je to izpraševanje za vas lahko boleče. Toda za vašo prihodnost je pomembno, da izveste resnico. Namreč, lahko da se vaš moški dobiva z vami le zaradi prijetnega klepeta in vajine zveze ne namerava poglobiti. Morda vam sem in tja reče, da ste mu všeč ali da si vas želi, in vas s tem le drži v stanju napetosti. In drugič, ali je vaš moški pripravljen zaradi vas razdreti svoj zakon? Vam je kdaj omenil kaj takega? Morda mu trenutno »škripa« v zakonu in si želi nezadovoljstvo pregnati s flirtanjem. Tudi če ni srečen v zakonu, je pot do razveze lahko dolga in ni nujno, da se bo tako iztekla. In ne nazadnje, ali ste pripravljeni sodelovati pri razdiranju zakona?

Vrniva se k vašim značajskim lastnostim, ki ste jih razvili v skrajno neugodnih okoliščinah primarne družine. Poudarek je na besedni zvezi »ste jih razvili«. Prepričan sem namreč, da jih ob ljubečih starših, ki bi se znali uglasiti na vaše otroške potrebe, ne bi nikoli razvili. Ker ste jih razvili že zelo zgodaj in jih utrjevali v otroštvu in mladostništvu v odraslost, so postale del vašega značaja in drugače, kot ste se naučili, danes niti ne znate ali zmorete ravnati. Zelo verjetno se bodo okoliščine, v katerih boste lahko trpeli, pojavljale tudi v prihodnje. Vaša podzavest bo tista, ki vas bo vodila k dejanjem, ki bodo te okoliščine ustvarjala (prav gotovo si zavestno ne želite klicati trpljenja nase). Vedite pa, da se priučenih lastnosti lahko znebite. 

Verjetno se sprašujete, kako je to mogoče, saj ste najbrž že sami skušali to storiti. Morda ste prebrali kakšno knjigo o človeški psihologiji ali celo obiskali seminar, se poučili o svojih simptomih. Ti pa vseeno nočejo izginiti. Le redkim ljudem je dano, da jim uspe samim doseči takšno spremembo. Veliko bolj uspešno se transformacija zgodi ob pomoči ustrezno izšolanega strokovnjaka. V mislih imam strokovnjaka psihoterapevta. Zato vam svetujem, da se obrnete na katero od specializiranih psihoterapevtskih svetovalnic in povprašate, ali vam lahko pomagajo. Bržčas pa je najprimernejši kontakt za vas ljubljanska fakulteta za psihoterapevtsko znanost, ki ima svojo ambulanto in v kateri vas bodo usmerili k strokovnjaku za vas najustreznejše psihoterapevtske smeri.