Recept

Bučke, meta in grah, 3 sestavine, ki jih potrebujete za popolno osvežilno juho

Tudi v vročini se prileže juha. Še zlasti takšna lahkotna, ki poka od svežine in vitaminov. Bučke in meto boste te dni našli v bujnem razmahu na vrtu, grah pa lahko uporabite zamrznjen, saj ima vse zdravilne lastnosti svežega.

Sestavine za 4 osebe

  • 200–250 g graha
  • čebula
  • košček zelene
  • 500 g bučk (2 manjši)
  • maslo ali malo olja za praženje
  • 2 žlički soli, poper po okusu
  • 1 l vode ali jušne osnove
  • 2 vejici sveže mete

Foto: DronG/Shutterstock

Priprava

  1. 1Čebulo in zeleno narežemo na večje kose in jih na maslu ali olju na hitro popražimo v loncu.
  2. 2Medtem narežemo bučke na večje kose, jih dodamo v lonec na čebulo in pražimo dalje.
  3. 3Potem v lonec stresemo grah, prilijemo pol litra vode ali jušne osnove, pokrijemo in zavremo.
  4. 4Ogenj zmanjšamo in odkrito kuhamo, da se zelenjava zmehča.
  5. 5Zdaj v lonec prilijemo preostalo vodo ali jušno osnovo, solimo, popražimo, začinimo z listi in juho pretlačimo s paličnim mešalnikom ali v blenderju do kremne juhice.
  6. 6Različice: Juho ponudimo kar tako ali ji vmešamo kislo smetano, del vode zamenjamo z mlekom ali sladko smetano, da postane še bolj kremasta. Seveda pa zunaj sezone svež grah nadomestimo z zamrznjenim.
  7. 7Opomba: Ker kuhamo sprva pokrito v manjši količini vode, ta hitreje zavre in ni nevarnosti, da bi zaradi daljšega časa kuhanja grah postal neprivlačne olivne barve.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE