Baker

Odrasel človek potrebuje za pokritje fizioloških potreb 1 mg mikroelementa na dan. Baker je pomemben za številne telesne funkcije in omogoča, da se železo pravilno prenaša po telesu ter uporabi pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina. Mnogo bakra vsebujejo različna semena in oreški, stročnice, med njimi največ soja, suho sadje, morski sadeži, žita in žitni izdelki, gobe, krompir, avokado, kakav v prahu, grenka in temna čokolada. 

V grenkem kakavu in temni čokoladi je veliko bakra. Foto: Shaiith/Shutterstock

Cink

Cink pomaga aktivirati limfocite za izdelavo protiteles. Največ ga je v špinači, gobah, ovsenih kosmičih, oreških, kot so mandlji, arašidi, pinjole, v bučnem in sončničnem semenu ter morski hrani. Priporočen dnevni vnos za odraslega je od 7 do 10 mg, nekoliko manjši za ženske. Nacionalni portal o hrani in prehrani za primer navaja: Tako količino cinka v telo vnesemo, če čez dan zaužijemo jajce (68 g), 3 kose polnozrnatega kruha (150 g), svinjski zrezek (135 g) in 25 g goveje bolonjske salame. 


Kalcij

Odrasli minerala, ki ga je v človeškem organizmu največ, potrebujemo približno 800 mg na dan, 99 odstotkov je potrebnega za gradnjo in ohranjanje mineralne gostote kosti. Kalcij sodeluje v mnogo pomembnih procesih v telesu. Vnos najlažje zagotovimo s prehrano. Naravni viri so mleko, jogurt, sir, oves, brokoli, špinača, mandlji, soja, orehi in suhe slive. Absorbcija kalcija v telo je odvisna od drugih sestavin obroka, predvsem vitamina D in fosforja.

Magnezij

Ne le da magnezij pomaga k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, sodeluje v več sto encimskih sistemih. Je predvsem v semenih, veliko ga vsebujejo polnozrnate žitarice, zelena zelenjava, pomaranče in banane ter nekatere mineralne vode. Nacionalni portal o hrani in prehrani kot primer priporočenega dnevnega vnosa nakaže: približno 100 g ovsenih kosmičev, skodelico kuhane špinače (180 g), 2 rezini rženega kruha (64 g), kavo espresso (30 g) ter skodelico kuhanega divjega riža (164 g). 

Pomaranče so bogate z magnezijem. Foto: PradaBrown/Shutterstock


Selen

Selen je za človeka esencialen mineral. Vključen je v mišice, sodeluje pri zgradbi celičnega jedra, krepi delovanje vitaminov A, C in E ter spodbuja nastajanje protiteles. Je v polnozrnatih žitaricah, morski hrani, denimo v školjkah, rakih, tunini, brazilskih in indijskih oreških, česnu in čebuli.

Železo

Pomemben je za prenos kisika po telesu. Za odraslega človeka je priporočljiv dnevni odmerek od 10 do 15 miligramov. Dobri viri železa v prehrani so meso, jetra, ribe, polnozrnati izdelki, stročnice, zelena listnata zelenjava, suho sadje. Nacionalni portal o hrani in prehrani navaja, da priporočeno vsebnost vnesemo, če čez dan zaužijemo skodelico kuhane špinače (180 g), 30 g ovsenih kosmičev, eno jajce (68 g), 40 g sojinega sira ter telečji zrezek (150 g).