»Imate občutek, da ste vsakič, ko se pogledate v ogledalo, starejši?« S tem stavkom začne poglavje Zablestite z domačo preobrazbo v knjigi Antiaging prehrana hrvaška strokovnjakinja, klinična nutricionistka mag. Lejla Kažinić Kreho, dr. med., članica Britanskega nutricionističnega združenja. Prepričana je, da staranje ni proces, na katerega nimamo vpliva. Naučiti se obvladovati stres je samo ena od poti k mladostnejšemu bivanju. Če mu dodamo še zdravo prehrano in redno gibanje, lahko usodno vplivamo na kakovost vsakdanjega življenja. 

Izgubljanje mišične mase, zmanjšan libido, težave s koncentracijo in pomnjenjem, depresija, kopičenje trebušne maščobe, izgubljanje kostne mase, povečan apetit; vse to so znaki dolgotrajno povišane ravni kortizola, kar pospešuje staranje. 

Proti staranju z antistresnimi živili 

Hormoni stresa obremenjujejo srce in žile; dlje trajajoči stres slabi srce, povišuje krvni tlak in stara arterije,« zapiše. »Da bi nam uspelo ravni stresnega hormona kortizola nadzorovati, moramo spremeniti življenjske navade, v prehrano pa vnesti antistresna živila.« 


Antistresni napitek

Izgubljanje mišične mase, zmanjšan libido, težave s koncentracijo in pomnjenjem, depresija, kopičenje trebušne maščobe, izgubljanje kostne mase, povečan apetit; vse to so znaki dolgotrajno povišane ravni kortizola, kar pospešuje staranje. A vse le ni tako črno. S kakovostnim spancem in hrano, bogato z vitaminom C, se lahko proti stresu uspešno borite. Antistresni napitek po receptu sogovornice si pripravite kar doma. Vsebuje avokado, ki ima v primerjavi s številnimi drugimi vrstami sadja in zelenjave bistveno več beljakovin, kalija, magnezija, folne kisline, vitaminov B, E in K ter beta-sitosterola, ki znižuje raven kortizola v krvi. Zanj potrebujete večje zeleno jabolko, polovico kumare, tri srednje velika stebelca zelene, pest rukole, žličko konopljinih in žličko sezamovih semen, polovico zrelega avokada ter 150 ml kokosovega mleka. Priprava je preprosta. Najprej v sokovniku iz kumare, jabolka, zelene in rukole naredite sok. V mešalniku nato soku dodajte avokado, kokosovo mleko in semena ter vse skupaj zmeljite v mešalniku. A ne več kot 20 sekund! 

Foto: Margouillat photo/Shutterstock

Rešitev je v gibanju

Z leti opažamo, da nas je okoli pasu vedno več. Čeprav smo število zaužitih kalorij kar najbolj zmanjšali, se zdi, da ima trebušna maščoba svojo voljo. Kaj se dogaja? »Ko ženska vstopi v menopavzo,« pove sogovornica, »se začne zniževati raven estrogena, telo pa začne iskati druge vire, ki bi nadoknadili izgubo. Maščobne celice se povečujejo, saj lahko še naprej proizvajajo minimalne količine estrogena. Zato, čeprav želimo izgubiti odvečno maščobo, telo ne sodeluje, saj nas želi zaščititi in zmanjšati tveganje za osteoporozo.« Skrivnost reševanja zagate je v gibanju. A ne samo v aerobni vadbi, temveč tudi v vajah z utežmi. »Zmagovalna je kombinacija jačanja mišic, zmanjševanja maščobnih celic in fitoestrogenski jedilnik,« nadaljuje. Izpostavi tudi irizin. Harvardski znanstveniki so namreč nedavno odkrili, da ga telo med vadbo izloča, vpliva pa na izgubljanje telesne maščobe. Med gibanjem mišice izločajo irizin, ki bele maščobne celice pretvarja v rjave. Bele namreč mast odlagajo, rjave pa kurijo, in to ne samo med vadbo, temveč tudi po njej. Prav zato je vadba, če želimo shujšati, tako zelo pomembna. 

Kaj so fitoestrogeni in nkatera živila jih vsebujejo?

  • Izoflavoni: sojino mleko, tofu, miso, leča, čičerka, kalčki fižola mungo 
  • Lignani: lanena, bučna in sezamova semena, indijski oreščki, zeleno zelje, kitajski zeleni čaj, kislo zelje, brokoli 
  • Kumestani: kalčki alfaalfa, rdeča detelja, grah, sojini kalčki, fižol garbanzo, fižol mungo, mali črni fižol

Tri pravila za mladostnejšo kožo

Če imate pogosto blažje glavobole, ste zaprti in se počutite utrujeni, obstaja velika verjetnost, da pijete premalo vode. Prvo pravilo naj bo torej povsem preprosto – voda! Dovolj hidrirana koža zmanjša znake staranja. To ne pomeni, da imate kar naenkrat manj gub, temveč da so manj vidne. Prav tako imajo osebe, ki ne pijejo dovolj vode, pogosto aknasto kožo. 


Drugo pravilo za lepšo polt poudarja pomembnost pilinga. Če redno odstranjujete mrtve površinske celice, boste svetu kazali svež in zračen obraz. Bodite previdni in uporabljajte samo naravne pilinge, takšne, ki so prilagojenem vašemu tipu kože. Lejla Kazinić Kreho prisega na piling iz zelenega čaja mača (matcha), ki si ga naredite kar doma. Potrebujete dve jušni žlici ekstra deviškega oljčnega olja, tri čajne vrečke zelenega čaja matcha, dve jušni žlici medu ter štiri jušne žlice rjavega sladkorja. Vse sestavine zmešajte v stekleni posodi ter hranite v temnem in hladnem prostoru. Zmes s krožnimi gibi vtrite na obraz in dekolte, pustite 10 minut in nato izperite z mlačno vodo. Nemudoma boste zasijali.

Kako zelo je sijaj kože povezan s prebavili, pove pravilo številka tri, ki nagovarja k uživanju zdravih maščob. Za kožo so najpomembnejše maščobe omega-3, saj imajo protivnetni učinek. H kakovosti kože pa prispeva tudi biotin, vodotopni vitamin kompleksa B, ki ga danes pogosto imenujemo kar vitamin H. Nastaja v črevesni flori. Če ga telesu primanjkuje, lahko sledijo ekcemi, dermatitis, pomanjkanje apetita. Če dlje časa uživate antibiotike na primer, obstaja velika verjetnost, da vam bo primanjkovalo tudi biotina, ki med drugim pomaga pri presnavljanju masti v koži. Če si želite bleščečo polt, uživajte sladki krompir, paradižnik, mandlje, avokado, blitvo in jajčni rumenjak. 

Sladek krompir je zelo zdrav za kožo, privoščite si ga na sto in način. Foto: AS Food studio/Shutterstock

Uredite prebavo, zdravo črevesje je ključno 

Če to, kako je videti naša polt, kaže tudi na zdravje naše presnove, mora imeti črevesna flora veliko moč. Res jo ima. »Črevesna flora je skupno ime za številne mikroorganizme, ki živijo v nas,« razloži sogovornica. »V sebi jih nosimo okoli sto milijonov oziroma od 1,5 do dva kilograma. Raziskava, objavljena v Journal of Immunology univerze v Virginiji, nakazuje denimo, da lahko nezdrava črevesna flora matere vpliva celo na nevrološki razvoj nerojenega otroka. Vzdrževanje zdrave črevesne flore je vseživljenjska naloga, ki pripomore k močnejšemu imunskemu sistemu, več energije in umski zbranosti. Uživajte naravne probiotike, kot so kimči, kombuča, miso. Znanstvena dognanja pritrjujejo, da zdrava črevesna flora pospešuje presnovo, pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov in zmanjšuje vnetne procese v telesu.«