Partnerska zveza je na začetku običajno polna topline, ljubezni in drugih lepih občutkov. Sčasoma, ko se partnerja bolje spoznata, se začnejo kazati tudi negativne lastnosti obeh in razlike, ki so med njima. Takrat pride do prvih nesporazumov in prepirov. Slika glede tega, če bo zveza lahko zdržala na dolgi rok, se začne bolj jasno kazati. Glede na ugotovitve psihologov so, ko govorimo o razpadu zveze, najpogostejši spodaj navedeni razlogi.

1 Pomanjkanje komunikacije

Komunikacija je v partnerstvu izjemnega pomena. Je ključ, ki odpira vrata do tega, da bolje razumeta drug drugega in se povežeta na globljih nivojih. V večji meri kot sta en z drugim zmožna spregovoriti o svojih mislih, čustvih in situacijah, s katerimi se soočata v življenju, bolj trden bo postal vajin odnos. Po drugi strani bo pomanjkljiva komunikacija vodila do občutka odtujenosti, zaradi česar se bo vajina zveza skozi čas začela krhati.


2 Ne trudita se za odnos

Da bi bila zveza lahko trdna tudi na dolge proge, je pomembno, da drug drugega ne jemljeta za nekaj samoumevnega, temveč v zvezo neprestano vlagata svoj čas, energijo in ljubezen. Partnerju na primer povejte, katere lastnosti na njem cenite, mu ponudite pomoč, ko jo potrebuje, ga presenetite z dejanji ljubezni in mu prisluhnite, ko potrebuje oporo. Vse, kar vlagata v odnos z dobrimi nameni, bo pripomoglo k temu, da se bo ta še izboljšal.

3 Različni pogledi na denar

Različna prepričanja pri razpolaganju s financami so v zvezah pogosto jabolko spora, zato je pomembno, da že na začetku zveze ugotovita, če so vajini pogledi na denar dovolj skladni, da bo zveza lahko uspešno funkcionirala na dolgi rok. Če je namreč eden od vaju nagnjen k pretiranemu zapravljanju, drugemu pa veliko pomeni, da čim več prihrani, bosta lahko, v kolikor ne bosta našla rešitve, ki bo za oba sprejemljiva, nenehno v sporih. Ti lahko vodijo tudi do razhoda.

4 Zavračanje intimnosti

Če si eden od partnerjev želi več dotikov, poljubov in spolnih odnosov, drugi pa dlje časa ostaja hladen na tem področju in za partnerja ne pokaže interesa, lahko to na dolgi rok vodi do odtujenosti in zveza lahko razpade. Seveda je normalno, da pridejo obdobja, ko je intimnosti med partnerjema manj, vendar pa je za uspešen odnos na dolgi rok pomembno, da sta, kar se tega tiče, kolikor toliko usklajena.

Foto: Rawpixel.com/Shutterstock

5 Laži

Če partnerja nekajkrat dobimo na laži, potem je zaupanje vanj čedalje manjše. S tem v odnosu ni več občutka varnosti, kar pomembno vpliva na njegovo kakovost in potencial, da bo trajen. Smiselno je torej najti osebo, ob kateri se nam ni treba pretvarjati in je z njo enostavno govoriti o takih in drugačnih, tudi bolj osebnih temah. Tako tudi ne bomo čutili potrebe po tem, da bi se ji zlagali.

6 Odsotnost podpore

Pravijo, da ljudi, ki so ob nas, spoznamo šele takrat, ko gremo skozi težke preizkušnje. Ko je življenje do nas neprijazno, ko gremo skozi težka obdobja in vidimo vse črno, naj bi bil prav partner tisti, ki nas potolaži, nas opomni na naše dobre plati in nam pove, da bo tudi to enkrat minilo. Če v obdobjih, ko ste v slabi koži, ne čutite podpore svojega partnerja, potem je to znak, da nekaj v vezi ni tako, kot bi moralo biti.

7 Toksičen partner

Morda partner negativno vpliva na vas, pa tega sprva sploh ne opazite. Alarm lahko zazvoni, če vas vaši bližnji opozarjajo na to, da ta človek ni pravi za vas. Seveda se lahko najde kdo, ki vam to reče, ker vam ne privošči sreče. Če pa je teh ljudi več in veste, da gre za posameznike, ki vam želijo vse najboljše, je čas za razmislek. Prav tako je lahko znak, da gre za toksično osebo, ta, da imate občutek, da se morate ob partnerju nenehno pretvarjati, spreminjati, da bi mu ugajali. Namesto da bi se po druženju z njim počutili polni energije, ste energijsko izžeti.


8 Nenadzorovana jeza

Vsi imamo dneve in trenutke, ko nas kaj ujezi. Pri tem je ključnega pomena, kako to jezo izrazimo. Posameznik, ki ga je v službi razjezil šef, ima v grobem na razpolago dve možnosti. Lahko o neljubem dogodku pove partnerju ter ga prosi za podporo in razumevanje. Lahko pa o tem molči in samo deluje iz jeze, s čimer v slabo voljo spravi še partnerja.

9 Varanje

Varanje je eden najpogostejših razlogov za konec zveze in dejanje, s katerim lahko posameznik najbolj prizadane svojega partnerja. Običajno je varanje sicer že posledica drugih težav v zvezi, s katerimi se par ni pripravljen soočiti, zato eden od njiju ali oba raje izbereta beg iz odnosa. Ko enkrat pride do varanja, se zaupanje razblini. Običajno je odnos po tem dejanju nemogoče ohraniti.

10 Slabe razvade

Tudi slabe razvade so pogosto razlog, da se odnos med dvema začne krhati. Če eden od partnerjev pije, redno kadi, se drogira ali se predaja kateri drugi škodljivi razvadi, ki je drugi ne odobrava, bodo napetosti med njima sčasoma čedalje večje.