Ne glede na to, ali govorimo o prijateljskih, partnerskih ali drugih odnosih, je pri vzdrževanje teh zelo pomembno, da znamo dobro upravljati s konflikti. Do njih namreč pri dolgotrajnem druženju slej ko prej pride, saj sta lahko dva človeka še tako kompatibilna, se bodo od časa do časa pojavile razlike v njunem razmišljanju in dojemanju situacije. Vendar v tem ni nič slabega. Samo od ravnanja obeh vpletenih v konflikt je odvisno, ali bo imel ta pozitivno ali negativno noto. Konflikt je namreč lahko nekaj, kar nas oddaljuje, lahko pa nas s primernim pristopom na dolgi rok še bolj poveže in predstavlja rast za oba, da še bolje spoznata drug drugega in sama sebe.

Glede na znanstvene raziskave obstajajo preverjene strategije, kako postopati, ko se pojavijo konflikti v partnerskem odnosu. Za Psychology Today jih je delila dr. Suzanne Degges, licencirana svetovalka in profesorica na Univerzi Northern Illinois.

Povejte, kaj vas teži

Ko pride v odnosu do konflikta, je ključnega pomena, da se partnerja o tem odkrito pogovorita; da delita svoja stališča in poiščeta skupno rešitev. Prevečkrat se namreč dogaja, da neka poteza enega od partnerjev zmoti, vendar drugemu partnerju tega ne pove direktno, se pa začne zaradi tega do njega vesti na drugačen način; je zamerljiv, ne želi komunicirati, se nastrojeno odzove. Iz tega se ne more razviti nič dobrega, saj tako obnašanje drugega partnerja le zmede, ker običajno ne ve, kaj je razlog zanj, zato tudi ni mogoče česarkoli razrešiti. Vse to ima le destruktiven vpliv na odnos.


Ne obtožujte, povejte pa, kako se počutite

Ko vas zmoti katera od partnerjevih potez, je prav, da o tem spregovorite. Pri tem je zelo pomemben način, kako to naredite. Nikoli se ne poslužujte obtoževanja. Raje se osredotočite na to, kako ste se ob določeni potezi počutili sami. Če sta se na primer s partnerjem dogovorila, da bo posesal stanovanje v času vaše odsotnosti, pa tega ni naredil, boste lahko z izjavo, kot je: »Nisi naredil tega, kar sva se dogovorila. Kako si lahko tako neodgovoren!« samo še poslabšali situacijo. Na tak način ga namreč užalite, zaradi česar se bo partner postavil v obrambno držo, možnosti za mirno rešitev konflikta pa bodo precej manjše.

Povsem drugače je, če rečete: »Res bi mi veliko pomenilo, če bi posesal stanovanje, kot sva se dogovorila. Mi lahko poveš, kakšen je razlog, da tega nisi storil?« S tem date v ospredje svoje občutke glede situacije in ne izvedete napada nanj. Poleg tega spodbujate dialog, preko katerega lahko skomunicirate razloge, zaradi katerih je prišlo do dogodka, in se sporazumeta, kaj narediti, da se v prihodnje ne bi znašla v podobni situaciji.

Foto: fizkes/Shutterstock

Ne pogrevajte preteklih dogodkov

Ko razrešujete določen konflikt, se osredotočite izključno na konkretno situacijo. Nikoli ne izkoristite dogodka za pogrevanje preteklih podobnih dogodkov, saj bo to sprožilo le upor in slabo voljo, poleg tega pa ne bo prišlo do potrebne razrešitve. Namesto da bi partnerja obtoževali, da je podobno dejanje naredil že večkrat v zadnjih mesecih, se z njim raje pogovorite, kaj naj bi vsak od vaju naredil v prihodnje, da ne bi prihajalo do takih situacij.

Resnično poslušajte

Pri razreševanju kakršnegakoli konflikta je eno najpomembnejših pravil to, da resnično poslušate svojega partnerja. Le tako bosta namreč lahko našla pot, ki bo za oba najbolj izpopolnjujoča. Poleg tega se bo s tem krepil vajin dober odnos, saj bo partner čutil, da ga spoštujete in sprejemate.

Ne skačite mu torej v besedo, ko vam bo razložil svoj pogled, ampak počakajte, da pove do konca. Smiselno je, da po koncu njegove razlage na glas povzamete slišano in mu postavite morebitna podvprašanja, da se prepričate, če ste prav razumeli, kar vam je povedal. Tako se boste izognili možnosti, da bi si stvari interpretirali po svoje in bi prišlo do kakšnih dodatnih nesporazumov.


Sprejmite drugačen pogled na situacijo

Osnova uspešnega razreševanja konfliktov je, da sprejmete, da ima vsak človek svoj pogled na različne vidike življenja in situacije. Tudi če imata s partnerjem veliko skupnega, se bodo med vama zagotovo našle tudi nekatere razlike – in to je treba spoštovati. Bistveno je, da se v odnosih osredotočimo na tisto, kar nas povezuje, hkrati pa se naučimo uspešno upravljati s področji, na katera gledamo vsak s svojega zornega kota. Če boste ponotranjili to idejo, boste vsak odnos gradili veliko lažje in z manj upora.

Regulirajte svoja čustva

Med konflikti se pogosto zgodi, da na dan privrejo močna negativna čustva. Ko enkrat začneta oba delovati iz njih, postanejo možnosti za ugoden razplet situacije skoraj nične. Normalno je, da občasno čutite jezo, žalost ali katero drugo negativno čustvo, vendar skušajte takrat, ko do tega pride, to čustvo prepoznati, se tedaj nekoliko distancirati od pogovora, morda vmes naredite nekaj globokih vdihov, nato pa pomislite, kako bi povedali tisto, kar si želite izraziti, na čim bolj miren način. Če se na partnerja odzovemo z negativnimi čustvi, s tem sprožimo podoben odnos z njegove strani. Če pa se na partnerja in njegove argumente odzovemo z razumevanjem in sočutjem, se bodo stvari lažje razrešile v dobro obeh.