Na začetku zveze običajno prevladujejo čustva in medsebojna privlačnost, zaradi česar je takrat težko sklepati, če ima odnos prihodnost. Šele čez nekaj mesecev, ko se zaljubljenost nekoliko poleže, se začne kazati, če sta si dva dovolj kompatibilna, da lahko postavita temelje za dolgoročni odnos, ki bo obema prinašal veselje. Kateri so torej tisti znaki, ki kažejo na to, da je vajin partnerski odnos zdrav in osrečujoč ter da bo vajina pravljica trajala in trajala?

O tem, da se ljubita, ni nobenega dvoma

Ljubite svojega partnerja in veste, da tudi on ljubi vas. O tem ni nobenega dvoma. Prav to zavedanje vama omogoča, da se v odnosu počutita varno in sprejeto. Zavedanje, da vaju povezuje močna ljubezen, vama pomaga, da prebrodita tudi najhujše viharje, ki se pojavijo v vajini zvezi in skozi življenjske situacije obeh. 


Ne želite si spremeniti svojega partnerja

V vsakem partnerskem odnosu je zelo pomembno, da se oba čutita sprejeta, ljubljena in spoštovana točno taka, kot sta. Občutek, da vas želi partner spremeniti, lahko načne vašo samozavest in podvomite lahko v to, da ima vajin odnos prihodnost. Normalno je, da skozi čas pri partnerju prepoznate tudi nekatere njegove manj lepe lastnosti in navade, vendar pa tem ne posvečate posebne pozornosti. Pomembno je, da vam partner kot celota ustreza, vi pa njemu.

Zaupata si največje skrivnosti

Medtem ko v pogovoru z znanci običajno načnemo bolj površinske teme, so dobri prijatelji tisti, ki jih spustimo bližje in jim zaupamo tudi zelo osebne stvari. Enako naj bi veljalo tudi v partnerstvu. Če imate občutek, da lahko svojemu partnerju zaupate svoje najgloblje skrivnosti, če lahko z njim sproščeno govorite o neumnostih, ki ste jih naredili v mladosti, ter o svojih največjih željah glede prihodnosti, to pomeni, da sta si dovolj kompatibilna, da odnos stoji na pravih temeljih. Če le s težavo zaupate partnerju ali vidite, da vam on zaupa le malo stvari o sebi, kljub temu da sta skupaj že nekaj časa, razmislite o resnosti vajinega odnosa.

Foto: Michael Traitov/Shutterstock

Uživata tudi v času, ki ga preživita narazen

V kakovostni zvezi je ključnega pomena, da s partnerjem preživita veliko časa skupaj in da vama je ta čas dragocen. Vseeno pa ni zdravo, da sta skupaj ves prosti čas in s tem zanemarita individualne hobije in prijatelje. V zdravi in osrečujoči zvezi se partnerja ukvarjata tudi z drugimi področji v njunem življenju. Z veseljem se posvečate hobijem, ki jih s partnerjem ne moreta početi skupaj, se družite s svojimi prijatelji in družinskimi člani ali si zgolj vzamete čas zase. Enako počne partner. To nikogar od vaju ne moti, temveč še obogati vajin odnos z izkušnjami, ki jih lahko delita drug z drugim. 


Podobne vrednote in pogled na življenje

Da bi lahko vajino partnerstvo zdržalo na dolgi rok, je zelo pomembno, da sta vajini lestvici vrednot čim bolj podobni ter da v življenju dajeta prednost podobnim stvarem. Morda sta oba zelo družinska človeka ali pa sta se odločila, da življenje raje posvetita hobijem, uživanju in potovanjem. Morda obema veliko pomeni vseživljenjsko učenje in to, da osebnostno nenehno rasteta. Če vajine ključne vrednote niso kompatibilne, bosta težko gradila osrečujoč odnos na dolgi rok.

Nekaj skupnih hobijev

Skupne vrednote so veliko bolj pomembne kot skupni hobiji. Določene aktivnosti lahko počneta tudi vsak zase ali s svojimi prijatelji. Vendar pa je dobro imeti vsaj nekaj skupnih hobijev, saj bosta tako lažje načrtovala čas, ki ga bosta preživela skupaj. Hkrati vama prakticiranje skupnih hobijev pomaga pri tem, da se kot par še bolj povežeta.

Pripravljena sta sklepati kompromise

Če sta s partnerjem še tako kompatibilna, bodo med vama še vedno obstajale določene razlike, zato je pomembno, da sta oba pripravljena sklepati kompromise, ko pride do nasprotujočih se mnenj. Vsak mora biti pripravljen do določene mere odstopiti od svojih zahtev in najti razumevanje tudi za drugo stran. Čim se eden od partnerjev preveč podreja, drugi pa igra preveč dominantno vlogo, se poruši ravnovesje, ki je nujno za grajenje zdravega in osrečujočega odnosa.  

Foto: Stock-Asso/Shutterstock

Zaradi partnerja postajate boljša različica sebe

Skupna osebnostna rast je v partnerskem odnosu izjemnega pomena. Če ste v odnosu s pravo osebo, vas bo ljubezen, ki jo čutite do nje, spodbujala k temu, da postanete boljša oseba. Partner vas bo navdihnil, da izboljšate določena področja svojega življenja, in vam ob tem stal ob strani.

Ob partnerju ste lahko to, kar ste

Če imate občutek, da se morate ob partnerju pretvarjati, potem odnos gotovo ne sloni na zdravih temeljih. V osrečujoči zvezi lahko partnerja drug pred drugim izrazita jezo, strah, veselje in druga čustva, ki jih občutite ob vsakodnevnih situacijah. Veste, da vas partner zaradi tega ne bo obsojal, temveč vas bo podprl pri izražanju čustev in vam nudil oporo in tolažbo. 


Oba nenehno vlagata v zvezo

Normalno je, da v odnosu sčasoma iskrice in čustva niso več tako intenzivni, vseeno pa mora tudi kasneje obstajati obojestranski trud, da se v odnosu oba dobro počutita. Dobrodošlo je, da znata drug drugega presenetiti na različne načine, da občasno načrtujeta pobeg v še neznane kraje, da si redno namenjata komplimente in si nudita medsebojno pomoč. S tem si dajeta vedeti, da drug drugega ne jemljeta za samoumevna in da vama je skrb za vajino zvezo izrednega pomena.

Privlačita se

Drug do drugega čutita telesno privlačnost, četudi ta ni tako močna kot na začetku. Uživata v dotikih, ki si jih izmenjata, tudi če ti ne vodijo v spolni odnos. Rada se objemata, držita za roke, se poljubljata in ob tem vama je lepo.

Lahko si predstavljata skupno prihodnost

Z lahkoto si predstavljata skupno prihodnost, se o njej pogovarjata in se je veselita. To je znak, da vaju partnerski odnos osrečuje in da si želite z vašim izbrancem preživeti preostanek svojega življenja. Če se o skupni prihodnosti nikoli ne pogovarjata ali se tovrstnim pogovorom celo izogibata, to nikakor ni dober znak za nadaljnji razvoj vajine zveze.