Izpoved je bil za oboževalce Clarkove velik šok, le kdo bi si mislil, da ima tako mlada in uspešna zvezdnica za seboj leta bolnišničnih obiskov in zahtevnih operacij. Tudi sama sprva ni mogla verjeti, kaj se ji dogaja. Bilo je 2011 in 24-letnica je pravkar zaključila snemanje prve sezone do tedaj še neznane serije Igra prestolov, ko jo je nekega dne obšla slabost. Bila je v telovadnici, ko jo je pričel mučiti glavobol. Trmasto je vztrajala pri telovadbi, a so jo vaje tako utrudile, da se je zatekla na stranišče, kjer je silovito bruhala. Bolečina v glavi je postajala vse hujša in čutila je, kako izgublja zavest. Takrat jo je našla neka ženska, ki je pravkar stopila v stranišče, in ob pogledu nanjo nemudoma poklica rešilca. 

Zdravniki sprva niso vedeli, kaj je z njo narobe, nato pa je magnetna resonanca razkrila subarahnoidno krvavitev, življenjsko nevarno obliko možganske kapi, ki nemudoma pokonča kar tretjino prizadetih, preživele pa čaka velika možnost usodne ponovitve. Povzročila ji jo je anevrizma ali izboklina, ki nastane na razcepišču možganskih arterij in se polni s krvjo, ob večjem stresu ali naporu pa lahko poči. Rešitev je bila le ena, takojšnja operacija, a tudi ta ni obljubljala spodbudnih rezultatov. Zvezdnici so z znotrajžilnim zdravljenjem preko dimeljske arterije zapolnili počeno žilico, po koncu posega pa je napočil odločilni trenutek. Je operacija uspela? Se bo zbudila dobra stara Emilia, pripravljena na nove igralske izzive ali bo delovanje njenih možganov oslabljeno? 

Prvi šok je sledil kmalu po tem, ko se je prebudila. Ko so jo vprašali, kako ji je ime, so iz njenih ust zletele nepovezane besede. Zgrabila jo je panika. Kako bo živela svoje igralske sanje, če še govoriti ne more? Želela si je umreti in tudi zdravniško osebje prosila, da izklopijo naprave, ki jo ohranjajo pri življenju. A afazija, oslabljena zmožnost govora, ki jo povzročijo možganske poškodbe, je bila k sreči le kratkotrajna. Po tednu dni ji je šlo že bolje in mesec dni po operaciji je lahko zapustila bolnišnico ter se vrnila na stara pota, kjer so jo čakali intervjuji, kmalu pa tudi snemanje druge sezone priljubljene serije. 

Zdravniki so zvezdnico iz bolnišnice odpustili z opozorilom, da ima v možganih še eno anevrizmo, ki lahko povzroči novo kap, a je izboklina zaenkrat še tako majhna, da je ni potrebno odstraniti. Pozorni bodo nanjo, so ji zatrdili, kar je pomenilo, da bo morala redno hoditi na slikanja in preglede. Vrnila se je na snemanje in ekipi povedala o svojem zdravstvenem stanju, a jim zabičala, da informacije ostanejo med njimi, hotela je ostati močna in ni želela, da jo javnost vzame pod drobnogled kot oslabljeno bolnico. Glavoboli in bolečine niso povsem izginili, lajšala jih je z morfijem, ki je podobo, da je z njo vse v najlepšem redu, ohranjal tudi na intervjujih z mediji. 

Čeprav je bila med snemanjem v Dubrovniku ves čas utrujena, si je prigovarjala, da mora zdržati, da je še v svojih 20., da bo vse v redu, a to je bilo tudi najhujše obdobje njene kariere. Večino časa sploh ni vedela, kaj njen lik v seriji počne, in vsako minuto dneva so jo spreletavale misli, da bo umrla. Ko je leta 2013 zaključila snemanje tretje sezone Igre prestolov je na Broadwayju dobila vlogo v gledališki igri po uspešnici Zajtrk pri Tiffanyju. Nekaj mesecev je tako živela v New Yorku in v zadnjih dneh enega izmed možganskih pregledov opravila v tamkajšnji bolnišnici. Anevrizma, ki je bila pred dvema letoma le majhna skrb, je zrasla v dvakrat večjo bulo in nobenega dvoma ni bilo več, da bo potrebna še ena operacija. Vse bo v najlepšem redu, kot zadnjič, so mislili, a zbudila se je v bolečinah, da je kričala od hudega. Poseg ni uspel, še več, anevrizma je počila in krvavitev je bila tako resna, da so jo morali nemudoma operirati še enkrat, tokrat na star način, tako da so ji kirurško odprli lobanjo. 

Okrevanje po tako invazivnem posegu je bilo neprimerljivo bolj boleče, se spominja Clarkova. Še danes ima dolgo brazgotino, ki se razteza od vrha glave do ušesa, luknjo v lobanji so ji zapolnili s titanom, a najhujši so bili strahovi, kašne posledice bo operacija pustila na njenih možganih. Bo oslabila njene kognitivne in senzorične sposobnosti? Jo bo oropala spominov? Koncentracije? Vida? Danes se igralka šali, da jo je druga anevrizma stala dobrega okusa za moške, a v vrtincu zdravljenja je bil humor zadnja stvar, na katero je mislila. Imela je napade panike in depresije, bala pa se je tudi medijskega plaza, ki se bo vsul, ko bodo informacije o njenem zdravstvenem stanju naposled le pricurljale na plan. Skoraj bi se zgodilo, ameriški tabloid National Enquirer je le šest tednov po zahtevni operaciji objavil kratko zgodbo o tem, da je bolna, a ko jo je novinar vprašal, če je resnična, je zvezdnica to zanikala. 

To je bilo takrat. In danes? Emilia se je odločila, da je napočil trenutek, da svojo zgodbo preživetja deli s svetom. V naslednjih mesecih se bo dokončno poslovila od serije, ki ji je prinesla slavo in odprla vrata v poklic, o katerem je sanjala kot triletna deklica, in sreča, da je ostala živa ter do konca izpeljala tako velik projekt, jo je navdala z močjo, da stori še več. V sodelovanju z britanskimi in ameriškimi partnerji je ustanovila fundacijo za pomoč ljudem, ki okrevajo po poškodbah možganov in kapi z imenom SameYou. 

Preberite še zgodbo Špele Javornik, novinarke in športnice, ki se je z možgansko kapjo zaradi anevrizme srečala pri 34. letih.