Preobremenjevanje mišičevja je pri pretiranih in neprimerno načrtovanih športnih aktivnostih pogosto. Če svojega športnega vedenja primerno ne prilagodimo, si lahko nakopljemo konkretne in dolgotrajne težave s skeletom. Katere?

Preobremenjevanje pomeni, da je fizične aktivnosti preveč na časovno enoto, da je prehitra, z neustrezno tehniko, brez ustrezne mišične kondicije, moči in razteznosti in tako naprej. Zlasti pri najstnikih v zadnjih letih opažamo veliko športnih poškodb – ramen, kolen in gležnjev – in tudi povsem nove težave, denimo utesnitve v kolkih. Veliko več mladih se precej intenzivno ukvarja s športom, to je nekaj novega. Težko jih je gledati s takšnimi poškodbami, in to že v zgodnjih dvajsetih letih ali še prej. Velikokrat so problem preveč ambiciozni starši in trenerji. 

Pretiravanje pa je škodljivo tudi v zrelih letih. Treba je poznati lastno telo, zmogljivosti in potrebe. Ključno je izvajati tri stvari: krepitveno vadbo, raztezne vaje in vzdrževati dobro kondicijo. Pri športih moramo poznati pravo tehniko. Priporočljivo je občasno imeti profesionalne trenerje, sicer lahko nastanejo težave tudi pri neredni vadbi. 

Hoja je zelo koristna, naj pa bo nekoliko intenzivnejša in ne pretirano ležerna, vsaj konec tedna po nekaj ur, po možnosti pa vsak dan. Obremeni kosti in hrbtenico, kar povzroča nastajanje nove kosti. Športniki imajo močnejše kosti. 

Preobremenjevanje mišičevja je lahko tudi posledica pomanjkljive vadbe. S katerimi težavami prisilnega položaja telesa se najpogosteje srečujete?

Vprašanje je, kaj je prisilni položaj. Sedenje mora biti pravilno, prav tako tehnika dvigovanja; tedaj ne govorimo o prisilnem položaju. Za pisarniško delo ni nujno, da se izvaja v prisilnem položaju, če lahko normalno sedimo in imamo ergonomsko urejen delovni prostor. Seveda pa je tudi tukaj potrebna dobra mišična kondicija, saj delo v sedečem položaju s slabo mišično močjo vratnih in hrbtnih mišic lahko povzroča bolečine. O prisilnih položajih govorimo na primer pri delu na vrtu v sklonjenem položaju, nad glavo in podobno. Tudi napačna tehnika pri športu je neke vrste prisilni položaj. 

Redna telesna vadba v zgodnjem življenju ključno vpliva na kostno gostoto in tudi na preprečevanje pojavnosti osteoporoze. Mnogi mislijo, da je vaje za moč nesmiselno začeti izvajati v zrelem obdobju, saj da je »že vse prepozno«. Pa je res? Je osteoporoza s pomočjo vadbe lahko reverzibilna bolezen?

Vprašanje je definicija osteoporoze, katere standardne deviacije še štejemo za normalne, kako je izmerjena in podobno. Vsekakor je kot preventiva priporočljiva fizična aktivnost. Hoja je zelo koristna, naj pa bo nekoliko intenzivnejša in ne pretirano ležerna, vsaj konec tedna po nekaj ur, po možnosti pa vsak dan. Obremeni kosti in hrbtenico, kar povzroča nastajanje nove kosti. Športniki imajo močnejše kosti.Ljudje ob omembi rekreacije še vedno pomislijo na tek, nedvomno izjemno blagodejno hojo, kolesarjenje. So ti športi dovolj, če si želimo okrepiti kosti in ponuditi za starost dovolj opore?

Potrebujemo redno in vsakodnevno fizično aktivnost, takšno, pri kateri se utrudimo, to pomeni preznojimo, čutimo hitrejši utrip, po njej pa prijetno utrujenost. Saj veste: zdrav duh v zdravem telesu. Na rek smo morda pozabili, pa tako stara modrost je. Tudi imunski sistem je potem odzivnejši in učinkovitejši. Brez redne fizične aktivnosti si nakopljemo tipične težave, kot so debelost, depresija, sladkorna bolezen.

S katerimi s športom povezanimi težavami se najpogosteje srečujete glede na različna življenjska obdobja?

Pri najstnikih in srednji generaciji opažamo težave s koleni (meniskusi, hrustanec, vezi), ramo (rotatorna manšeta, vezi), hrbtenico, gležnji. Pogosto gre za preobremenitveno simptomatiko (bolečina v predelu mišičnih narastišč – rama, stopalo, kolk), poškodbe mišic, zvine. Pri starejših pa se začne še vzporedna simptomatika zaradi obrabe sklepov.

Ko se začnemo ukvarjati s športom, velikokrat slišimo, da je treba začeti počasi in zmerno. Imate morda vi še kakšen nasvet, zaradi katerega bi ljudje redkeje klonili pod posledicami športnih poškodb?

Svetujem predvsem upoštevanje pravilne tehnike (pomoč trenerja) in ohranjanje ustrezne fizične aktivnosti. Pred največjo intenzivnostjo izvajanja športa je nujno ogrevanje. Ob vadbi je zaželena tudi ustrezna zbranost brez pretiravanja, saj si lahko nakopljemo poškodbe, ko koncentracija popusti. 

Preberite še: V hoji je vse