Pred dobrega pol leta ste ustvarili spletni portal Migaj zdaj, ki združuje športne entuziaste. Kaj vas je vodilo?

Lani maja sem želela igrati tenis, vendar med prijatelji nisem dobila nikogar za igro, zato sem začela iskati soigralca po spletu. Ugotovila sem, da v Sloveniji še ne obstaja stran, ki bi omogočala iskanje športne aktivnosti po dnevih. Takrat me je prešinilo, da lahko ta problem spremenim v poslovno idejo, tako da posameznik nikoli več ne bo ostal brez rekreacije. Delovanje portala je prilagojeno tako za individualne kot ekipne športe. Sistem je avtomatiziran, zato dodatno usklajevanje ni potrebno. To je idealno predvsem, če že imamo širši nabor športnih partnerjev in jim zgolj pošljemo povezavo. Ker ljudje raje igramo s poznanimi ljudmi, imamo tudi možnost zaprtih objav za posamezno ustvarjene skupine oseb. Seveda je treba biti registriran, je pa registracija brezplačna. Stran je tako namenjena komur koli, ki si želi športati, a nima prave družbe.

Dokler je za nas šport nujno zlo, bomo odlašali. Treba je najdi vadbo, ki nas veseli, in potem si bomo vzeli čas zanjo. Naše gibanje je zaradi varnostnih ukrepov za čimprejšnjo zajezitev epidemije koronavirusne bolezni omejeno. To ne vpliva samo na ljubitelje športa, mar ne?

Drži, ogromno športov v trenutnih razmerah odpade, posebno telesne dejavnosti, pri katerih so potrebni športni partnerji. Ljudem zelo manjka tudi druženje med športno aktivnostjo in po njej, ki je prepotrebno za obvladovanje vsakdanjega stresa in tesnobe. Verjamem, da nas večina komaj čaka, da bo spet dovoljeno igranje ekipnih športov.

Ko razmišljamo, da bi se začeli telesno gibati, se velikokrat izgovarjamo na pomanjkanje časa pa na vreme, ki ni najbolj posrečeno, in rečemo: »Začnem v ponedeljek.« Ponedeljek se seveda odmika iz tedna v teden. Zdaj med zaustavitvijo javnega življenja je še bolj pomaknjen v nedoločeno prihodnost. A prav ustrezna telesna dejavnost je toliko pomembnejša v tem obdobju, ko smo tudi sicer manj aktivni.

Znano je, da gibanje krepi srce in ožilje. Poleg tega pozitivno vpliva na naše psihično počutje, tedaj se v telesu sproščajo endorfini. Tako pomaga pri premagovanju stresa, s katerim se spopadamo v teh kriznih časih, zato moramo ohranjati psihofizično kondicijo in s tem skrbeti za svoje zdravje. Treba je poudariti, da mora gibanje postati užitek, naš življenjski slog. Dokler je za nas šport nujno zlo, bomo odlašali. Treba je najdi vadbo, ki nas veseli, in potem si bomo vzeli čas zanjo.

Doma lahko izvajamo različne vaje. S katerimi vi ostajate aktivni v (samo)izolaciji?

Vsak dan v tednu telovadim, petkrat delam 30-minutne vaje za moč in kondicijsko pripravljenost, enkrat vaje za raztezanje in enkrat na teden plesne vaje. Sama raje telovadim popoldne, ni pa nobenega pravila. Predvsem je treba najti vadbo, ki ustreza našemu organizmu. Če nimamo samodiscipline, da bi telovadili sami, si lahko naročimo spletni program. Imamo veliko kakovostnih slovenskih izvajalcev vodenih vadb, nekatere so brezplačne, drugi plačljive. 

Hoja ali tek je odličen kardiotrening, s katerim povečujemo pljučno zmogljivost in krepimo srce in žile. Priporočila so vsaj 30 minut zmerne telesne dejavnosti pet dni v tednu. 

Ob upoštevanju varnostne razdalje z drugimi ljudmi lahko na prostem tečemo ali hodimo, najbolje seveda po čim manj obljudenih poteh. Kaj bomo občutili, če vsaj trikrat na teden hodimo po dvajset minut?

Hoja ali tek je odličen kardiotrening, s katerim povečujemo pljučno zmogljivost in krepimo srce in žile. Priporočila so vsaj 30 minut zmerne telesne dejavnosti pet dni v tednu. To pa je vsekakor pametno dopolnjevati z vajami za moč in raztezanjem. Pri sebi vidim, da mi raztezanje pomaga pri sprostitvi in umiritvi.Kako intenzivna naj bosta tek in hoja, da sta krepčilna?

Intenzivnost naj bo odvisna od naših zmožnosti, zadnja stvar, ki si jo želimo, je, da bi se poškodovali in dodatno obremenili zdravstveni sistem. Napredujmo počasi. Če nimamo znanja, se pridružimo spletnim vodenim vadbam.

Ali po vaših izkušnjah ljudem bolj ustreza vodena ali prosta rekreacija?

Sama sem obiskovala oboje. Če želimo večji napredek, potem je to individualna vadba s trenerjem, da nas ves čas popravlja. Na Migaj zdaj ponujamo zgolj prosto rekreacijo. Opazila sem, da je ljudem nerodno objaviti športno aktivnost, se pa z veseljem prijavljajo nanje, zato bomo konec meseca uvedli novost, in sicer bodo lahko izvajalci vodenih rekreacij dodajali športne aktivnosti. Športnim društvom in trenerjem bo tako omogočen lažji stik z ljudmi, ki želijo biti športno aktivni, sploh zdaj, ko so številni izvajalci vodenih rekreacij čez noč ostali brez strank. Veliko se govori o turizmu in gostinstvu, ampak športni delavci so prav tako močno na udaru. Vsi ljubitelji športa že močno upamo, da se bomo lahko začeli normalno športno udejstvovati. 

Preberite še: Športni modrčki od A do Ž