Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je letošnjo nagrado Državljan Evrope podelila Kristini Modic, izvršni direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, in prof. dr. Samu Zveru, internist in hematolog, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana.

»Nagrajenca Kristina Modic in prof. dr. Samo Zver požrtvovalno, z uspešnimi akcijami, strokovno komunikacijo in empatijo že vrsto let skrbita za sodobno zdravljenje hematoloških bolnikov. Povezala sta slovenske strokovnjake in znanstvenike ter osveščata o pomenu pravočasne dostopnosti zdravljenja za vse. Tako sta v času epidemije rešila mnogo življenj. Njuno delo je odličen primer sodelovanja stroke z bolniki, solidarnosti, kot tudi zgled za aktivno državljanstvo, zagotavljanje temeljnih vrednot in pravic, vključno z zdravstveno oskrbo za vse,« so dejali v utemeljitvi. 


Med drugim sta Modičeva in Zver spomladi organizirala akcijo zbiranja sredstev za nakup sodobnih aparatur za izvajanje nove tehnike celične terapije, kar bo mnogim bolnikom s krvnim rakom in limfomom omogočilo edini možni način zdravljenja in preživetje. Tudi njunim prizadevanjem se lahko zahvalimo za nove prostore Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, ki so preprečili marsikatero smrt v procesu zdravljenja najzahtevnejših bolnikov s krvnimi raki.

Zagnala sta kampanjo Daj se na seznam, ki je v nacionalni register prinesla 4000 novih darovalcev krvotvornih matičnih celic, in sodelovala v prvem tovrstnem programu rehabilitacije Skupaj na poti do zdravja, ki bolnikom s krvnimi raki brezplačno zagotavlja redno celostno rehabilitacijo. 


»Pandemija covida-19 ima katastrofalne učinke na boj proti raku, enega od stebrov evropske zdravstvene unije, in na bolnike z rakom. V času pandemije je bilo namreč postavljanje diagnoz zapoznelo, dostop do zdravljenja pa otežen. Pri zdravljenju raka obstaja med vzhodnimi in zahodnimi članicami EU še vedno zelo velik razkorak, zagotavljanje znanstvenega napredka in najbolj modernih metod zdravljenja pa je ključnega pomena, da bi se ta razkorak zmanjšal. Tudi za to sta zaslužna naša nagrajenca,« so še poudarili v Pisarni Evropskega parlamenta Slovenija.

Kristina Modic je ob prejemu nagrade izpostavila predvsem delo drugih članov društva, s katerimi je simbolično delila nagrado. Obenem je poudarila še veliko podporno vlogo medijev med akcijo zbiranja sredstev, s čimer so ti pomembno prispevali k njenemu uspehu.

Prof. dr. Samo Zver pa je izpostavil, da je epidemija zelo zarezala v znanstveno delo zdravstvenih ustanov. Zato se je zahvalil za sodelovanje v projektu Inštitutu za mikrobiologijo in Kemijskemu inštitutu. Opozoril pa je tudi na potrebo po socialni rehabilitaciji bolnikov, ko ti premagajo raka: »Pozdravimo vse več ljudi, tudi mlade, a rak je neke vrste stigma, ljudje ne morejo dobiti službe. Epidemija je razgalila ozkosrčnost in kot narod moramo več delati na tem.«

V pogovoru o pomenu dostopnega javnega zdravstva za vse so sodelovali še skladatelj in pianist Drago Ivanuša, ki že deset let živi s krvnim rakom, prof. dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta, publicist dr. Janez Markeš, predsednik Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo dr. Jaka Cepec ter evropski poslanki Tanja Fajon in Irena Joveva. Slovesno podelitev je popestril tudi krajši glasbeni program pod taktirko Ivanuše z glasbeno skupino Magnetik.