Vsak od nas ima barve, ki so mu ljubše, in tiste, ki ga nekoliko odbijajo. Ko kupujemo oblačila, izberemo barve, v katerih se počutimo dobro in ki se skladajo z nami. Ko pridemo v nek prostor, nam ta lahko zbuja dobre občutke ali pa se v njem počutimo utesnjeno. Pri tem lahko igra veliko vlogo tudi paleta barv, ki so tam prisotne.

Številna podjetja se dobro zavedajo vpliva določenih barv na počutje in razmišljanje ljudi. Tako naj bi podjetja, ki želijo, da se v očeh strank pokažejo kot zanesljiva, uporabljala modro barvo (Dell, HP, IBM), podjetja pa, ki bi se rada pokazala kot vznemerljiva in zabavna, se poslužujejo oranžne barve. Blagovne znamke, ki bi rade za vsako ceno pritegnile pozornost nase, pogosto izberejo rdečo barvo, ki vzbuja močna čustva.

Kaj pa lahko vaša najljubša barva glede na znanstvena dognanja pove o vaši osebnosti?

Rdeča

Rdečo barvo povezujemo s strastjo, nevarnostjo, akcijo in vznemerljivostjo. Ljudje, ki za svojo najljubšo barvo izberejo rdečo, nenehno iščejo nove vznemerljive dogodivščine, ljubijo pustolovščine in so po naravi bolj impulzivni.


Oranžna

Oranžna barva ponazarja ustvarjalnost, srečo, svobodo, uspeh in ravnovesje. Tudi ta barva zlahka pritegne pozornost, vendar vsekakor ni tako drzna kot rdeča. Ljudje, ki jim je ta barva še posebej pri srcu, so običajno družabni in ekstrovertirani. Izražajo veselje do življenja in se radi pojavljajo na zabavah in drugih družabnih dogodkih. Poglobijo se v delo in opravijo stvari tako, kot je treba.

Roza

Roza je barva, ki jo povezujemo z ženstvenostjo. Daje vtis igrivosti in ljubezni, hkrati pa daje priokus nezrelosti. Blagovne znamke jo označujejo kot ljubko, zabavno, igrivo in seksi. Ljudje, ki lahko rečejo, da je to njihova najljubša barva, so običajno zabavni in igrivi. Največ jim pomenita ljubezen in družina. Ne skrivajo svojih čustev in so kot odprte knjige. Včasih se sicer lahko izkaže, da so nekoliko preveč naivni.

Rumena

Ko vidimo rumeno barvo, običajno takoj pomislimo na sonce. To barvo povezujemo s srečo in pozitivno naravnanostjo. Posamezniki, ki jim je rumena barva precej blizu, so po naravi pozitivni, optimistični, veseli in vedno v iskanju novih pustolovščin. Njihova dobra volja in nasmeh sta nalezljiva.

Foto: Fida Olga/Shutterstock

Modra

Modra barva odraža stabilnost, harmoničnost, miroljubnost in zaupanje. Tisti, ki modro barvo štejejo za svojo najljubšo, so po naravi zanesljivi, vredni zaupanja, sočutni do drugih ljudi, zvesti in umirjeni. Vedno iščejo najboljši način, kako bi lahko opravili določeno nalogo, in se zlahka prilagodijo in najdejo rešitev, ko naletijo na ovire.

Vijolična

Vijolično barvo povezujemo s kraljevino, močjo, modrostjo in duhovnostjo. Ta barva lahko sicer povzroča tudi frustracije, daje pa lahko tudi vtis arogantnosti. Prav zato podjetja, ki to barvo uporabljajo v svojih logotipih ali na embalažah izdelkov, k njej običajno primešajo belo, ki ta negativen učinek nekoliko ublaži. Ljudje, ki za svojo najljubšo barvo izberejo vijolično, so običajno zelo inteligentni, se razlikujejo od povprečne množice, hrepenijo po tem, da bi živeli sebe, in si ubirajo svojo edinstveno pot. Na poti do uspeha jim pomagata ustvarjalnost in navdih.


Zelena

Prva asociacija na zeleno barvo je zagotovo narava. Zelena je simbol plodnosti, zdravja, bogastva, dobrega počutja in velikodušnosti. Po drugi strani naj bi bila ta barva povezana tudi z nekaterimi negativnimi lastnostmi, kot sta ljubosumje in zavist. Ljudje, ki jim je zelena barva zelo blizu, so po naravi praktični, prizemljeni, drugim pogosto delijo nasvete, so na razpolago za pomoč, prosti čas radi preživijo v naravi, v življenju pa težijo k ravnovesju. Nagnjeni so k analiziranju situacij, v katerih se znajdejo, težave pa znajo reševati na inovativne načine.

Bela

Bela barva simbolizira čistost. Gre za barvo, ki se jo poslužujejo v bolnišnicah. Bela poročna obleka se je uveljavila v preteklosti, saj naj bi ta simbolizirala nedolžnost neveste ob vstopu v zakon. Poleg čistoče simbolizira tudi red. Ljudje, ki se navdušujejo nad belo barvo, so po značaju umirjeni, nedolžni, občasno pa tudi nekoliko naivni. Pomembno se jim zdi, da so stvari na svojem mestu in da je poskrbljeno za čistočo.

Črna

Črna barva ima lahko številne pomene. Povezujejo jo s skrivnostnostjo, edinstvenostjo, spletkami in z močjo. Simbolizira tudi nesrečo, žalovanje in žalost. Ljudje, ki se navdušujejo nad črno barvo, so trdni, radi tvegajo, občasno so lahko nekoliko preveč impulzivni. So močni, vredni spoštovanja in vzbujajo občutke zaupanja.