Zeliščni pripravki so najstarejši način uporabe zdravilnih rastlin. Človek je že v preteklosti znal nagonsko in po izkušnjah poiskati rastlino, ki je lajšala njegove težave, kadar je zbolel. Zakladnica modrosti in znanja o zeliščih ima tisočletno tradicijo, enostavne sirupe, ki jih naredimo sami, pa lahko uporabljamo tudi za razstrupljanje telesa, lajšanje kašlja, kot osvežilno pijačo ter za prelive sladoledov in sadnih kup. Po zdravje se lahko torej odpravimo kar v naravo, ki nam vse leto ponuja različna zelišča, iz katerih lahko sami naredimo sirupe. Za njihovo pripravo po besedah Mojce Slokar sicer najpogosteje uporabljamo korenine in cvetove sleza, korenine in cvetove slezenovca, smrekove in borove vršičke, liste in cvetove žajblja, cvetove bezga, liste ozkolistnega trpotca, cvetove regrata, trobentice, vrtnic, pravo sivko, meliso, timijan, ameriški slamnik in meto.

Na soncu narejen sirup ima več zdravilnih učinkovin

Zeliščne sirupe lahko pripravimo različno: zelišča lahko kuhamo s sladkorjem, sirupi pa nastanejo tudi po tako imenovanem hladnem ali plastnem postopku in po metodi, po kateri jih namakamo v vodi od 12 do 24 ur in jih nato skuhamo. »Hladna ali plastna priprava sirupov pomeni, da v kozarec izmenoma nalagamo zelišča in sladkor ali med. Vedno končamo s sladkorjem. Mešanice ne kuhamo, ampak jo v dobro zaprtem kozarcu postavimo na sonce in počakamo, da se iz nje naredi sirup. Vmes vsebino večkrat pretresemo. Sirup nastane po štiridesetih dneh. Vsebino precedimo in shranimo v kozarčke v temen in hladen prostor. Po tem receptu ostane tudi več zdravilnih učinkovin, saj jih ne uničimo s kuhanjem. Ta recept je primeren za sirup iz smrekovih vršičkov, regratovih cvetov, za žajbljev, slezov sirup in sirup iz cvetov trobentic,« pojasnjuje Mojca Slokar.Ko zelišča kuhamo s sladkorjem

Če se odločimo za pripravo zeliščnega sirupa, ki bo nastal s kuhanjem zelišč s sladkorjem, bomo za pripravo osnovnega recepta potrebovali kilogram sladkorja, liter vode in 100 gramov suhega zelišča ali 200 gramov svežega zelišča. V liter hladne vode vmešamo kilogram sladkorja in počasi kuhamo do vretja. Pripravek pustimo vreti toliko časa, da izpari polovica vode in dobimo gost sladkorni sirup. Počakamo, da se ohladi, in medtem pripravimo zelišča. Ta lahko uporabljamo sveža ali pravilno posušena. Pripravimo poparek iz zelišč in pol litra vrele vode ter počakamo, da se ohladi. Nato pripravek precedimo skozi gazo in dobro ožamemo. Tekočino, ki jo dobimo s poparkom, vmešamo v sladkorno raztopino in jo nalijemo v sterilizirane stekleničke. Hranimo v hladnem in temnem prostoru. »Domači sirupi so uporabni nekaj mesecev, če so le pravilno shranjeni. Vedno si pripravimo zalogo samo za eno sezono,« svetuje Slokarjeva.

Osvežilna pijača

Če bi se z zeliščnim sirupom radi osvežili, pa sogovornica priporoča, da izbrana zelišča v vodi najprej namakate od 12 do 24 ur, kar je odvisno od tega, katero zelišče boste uporabili, in jih nato skuhate. Tako boste dobili sirup, ki bo osvežilna pijača. »V tem primeru zelišča naberemo in jih pregledamo, da ni kakšnih živalic, očistimo, narežemo na manjše dele, listke osmukamo z vejic in damo namakat v vodo. Dodamo tudi na rezine narezane limone in citronsko kislino; limonin sok in citronsko kislino lahko dodamo tudi kasneje, ko kuhamo. Namakamo torej od 12 do 24 ur, nato precedimo (uporabimo gazo), segrejemo do 85 stopinj, vmes dodamo sladkor in pustimo, da se raztopi. Vroče napolnimo v steklenice,« poudarja Mojca Slokar. Recept za takšno osvežilno pijačo vsebuje liter vode, kilogram sladkorja, polovico limone, 3–5 gramov citronske kisline in 150–200 gramov svežega zelišča.