Zdravila za oči iz grozdne kožice 

Slovenija ima bogato zgodovino zbiranja in kompostiranja odpadkov iz kmetijstva in živinoreje. A tako rekoč ne uporabljamo tehnologij za ponovno pridobivanje bioaktivnih snovi iz agrikulturnih ostankov na industrijski ravni. Pred leti so bili v podjetju Insol sicer narejeni pilotni poskusi superkritične ekstrakcije vinskih in oljčnih tropin. Te so mehansko ločili na pečke in grozdne kožice. Iz pečk so hladno iztisnili olje, bogato z maščobnimi kislinami omega in vitaminom A, ki je uporabno v živilski industriji. Ostanek so ekstrahirali s postopkom superkritične ekstrakcije in pridobili še preostalih 50 odstotkov olja, bogatega z resveratrolom, z visoko vrednostjo v kozmetični industriji. Po ekstrakciji kožic s superkritičnim ogljikovim dioksidom so pridobili snov z veliko vsebnostjo polifenolov – ti imajo visoko vrednost v farmaciji kot zdravilo za zmanjševanje visokega pritiska v očeh. Naredili pa so tudi poskus izdelave moke z veliko vsebnostjo polifenolov, ki bi lahko bila prehransko dopolnilo za zaščito srca in ožilja, pa se je kruh, spečen iz nje, naposled izkazal za kulinarično specialiteto. 

Iz grozdnih pečk lahko pridobivamo tudi zelo zdravo moko. Foto: LTRG/Shutterstock

Listje in korenine krompirja proti debelosti

Listje ter korenine krompirja in korenja vsebujejo velike količine fenolnih spojin z antioksidativnim delovanjem, na primer klorogenska kislina in njeni derivati, ki se v kozmetiki uporablja kot ena glavnih komponent v kremah za odpravljanje celulita in debelosti, hkrati pa ima protivirusno in protivnetno delovanje, ščiti srce in ožilje ter pospešuje celjenje poškodb. 

Grenki mandelj proti pandemiji raka

Marelične koščice, ki jim pravimo tudi grenki mandelj, skrivajo dober vir železa, kalija ter fosforja in so eden najboljših virov vitamina B17. Nekoliko grenka marelična jedrca v Rusiji že od leta 1845 uporabljajo kot zdravilo proti raku. 

Grenki mandlji, ki se skrivajo v notranjosti mareličnih koščic niso samo izredno aromatični in priljubljeni v sladicah, so tudi zelo zdravi. Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock

Antibakterijske grenivkine pečke 

Grenivka je eden od sadežev, v katerem najdemo največ zdravilnih snovi. Tem znanstveniki nutrigenetiki pripisujejo antidepresivne učinke. Snovem iz lupine grenivke lahko priznamo tudi ekstremno antiseptično delovanje, kar pomeni, da delujejo proti parazitom. Kombinacija sestavin v tej naravni snovi zavira rast skoraj vseh bakterijskih sevov, virusnih substanc in glivičnih družin. V pečkah grenivke se namreč skriva snov, ki je bolj učinkovita, obenem pa manj škodljiva kot vsi poznani antibiotiki. Dosedanje raziskave kažejo, da se nobeno drugo antibakterijsko sredstvo ne more kosati s tako obširnim delovanjem ekstrakta iz pečk grenivke. 

Ekstrakt grenivkinih pečk uporabljajo tudi pri zdravljenju bolnikov z virusom HIV. Foto: Liudmyla Guniavaia/Shutterstock

Zaradi odlične antibakterijske osnove ekstrakt iz grenivkinih pečk s pridom uporabljajo pri zdravljenju vnetnih obolenj ali prehladov in tudi za krepljenje imunskega sistema pri bolnikih s HIV. Poleg humane medicine pa jih uporabljajo še v veterini. Na nekaterih farmah za vzrejo domačih živali z dodatkom ekstrakta grenivkinih pečk zmanjšujejo smrtnost živali zaradi boljšega imunskega sistema. 


V Srednji in Južni Ameriki zaradi toplega podnebja bakterije in plesni naredijo veliko škode na poljih. Nekateri poljedelci se proti bakterijam in plesnim borijo z ekstraktom grenivkinih pečk. Raziskave v ZDA so pokazale, da se je število bakterij v vodi z dodatkom tega izvlečka zelo zmanjšalo.

Olje grozdnih pečk za zdrave kosti 

Tako imenovanim odpadkom, ki nastanejo pri predelavi vina, lahko podarimo novo vrednost, ko grozdne pečke iztisnemo v olje. Semena različnih sort grozdja imajo enake zdravilne lastnosti, zato pri izdelavi ne ločujejo vrst jagod, saj to ne vpliva na kakovost končnega izdelka. Medtem ko je v lupini največ antioksidantov, je v pečkah ogromno magnezija in kalcija, ki pripomoreta k bolj čvrstim kostem ter sklepom in ne nazadnje tudi k bolj močnim in zdravim mišicam. Zaradi uravnotežene kemične sestave olje grozdnih pečk zasluženo zavzema visoko mesto med rastlinskimi olji. 

Olje grozdnih pečk je cenjeno tako v kulinariki, zdravilstvu in medicini ter kozmetični industriji. Foto: AmyLv/Shutterstock

Superkritična ekstrakcija

Najbolj priljubljen postopek za pridobivanje olja iz pečk sadja je superkritična ekstrakcija, ki ji pravimo tudi ekstrakcija z uporabo superkritičnih tekočin – dvesto let je že, odkar so jih začeli raziskovati. Ekstrakcija zelišč s subkritično vodo je že uveljavljena metoda pri pridobivanju farmacevtskih učinkovin, pri čemer vsi omenjeni ekstrakti izkazujejo podobne ali boljše farmakološke aktivnosti kot primerljivi ekstrakti v metanolu ali etanolu. Superkritična voda je še posebno uspešna pri hidrolizi celuloznih matric (neuporabna žitna zrna, jedrca, slama ...), s čimer se pridobijo enostavni sladkorji, ki pa so osnova pri fermentaciji v industriji pijač. Priprava vode za tehnološko uporabo je dokaj preprosta in poceni. Voda v sub- in superkritičnem stanju pridobiva veljavo v raziskovalnih krogih in tudi v industrijskem merilu zaradi zdravstvene in okoljske neoporečnosti. 


Ekstrakcija s pomočjo ogljikovega dioksida

V zadnjem času je vse bolj priljubljena in cenjena ekstrakcija z ogljikovim dioksidom. To je agregatno stanje pri taki temperaturi in pritisku, da ima CO2 hkrati nekatere lastnosti tekočine in plina. CO2 je nestrupen, negorljiv, nekoroziven, poceni in široko dosegljiv plin, s katerim je lahko ravnati, zato je v tehnoloških krogih prepoznan in priznan kot zeleno topilo. Primerno očiščen le minimalno vpliva na kakovost ekstrahiranih biokomponent, zato te ohranijo svoje zdravilne in funkcionalne lastnosti.

Ogljikov dioksid je naravna spojina, ki jo najdemo povsod okoli nas. V bistvu je plin, ki pokriva ves planet in ga ščiti pred sončnimi žarki. Rastline potrebujejo določeno količino CO2 za rast s pomočjo fotosinteze. Čeprav je njegovo naravno stanje plinasto, ga je mogoče zamrzniti in stisniti v tekočino. 

Ekstrakcijo CO2 poznamo tudi pri odstranjevanju TCA iz plute. Gre za tako imenovano napako v vinu, ki ji pravimo vonj po zamašku. Gre sicer za zdravju neškodljivo spojino TCA s precej preprosto molekulsko zgradbo, ki jo zaznamo že pri nepredstavljivo majhni koncentraciji. 


Da bi zagotovili neoporečnost izdelka, morajo biti izvor rastline, njena kakovost in poznejši proces pridobivanja ekstraktov znani in jasno prikazani tudi na končnem izdelku. Strokovnjaki zato svetujejo kupcem, naj bodo pozorni, da je izdelek opremljen s certifikatom o izvoru ekstrakta, analizi možnih kontaminacij, načinom ekstrakcije in sledljivostjo produkta.

Prvi slovenski sistem za superkritično ekstrakcijo

Velik napredek na področju superkritične tehnologije v zadnjih letih je spodbudil pridobivanje ekstraktov iz naravnih materialov, med katere prištevamo rastline in njihove ostanke, alge in mikroalge. Enega od sistemov za superkritično ekstrakcijo je z ekipo svojih sodelavcev tehnologov v podjetju SK Škrlj razvil dr. Marko Likon, znanstvenik in podjetnik med svetovno elito na področju ekoinovacij. Dr. Likon že leta sledi svojemu motu, da odpadkov tako rekoč ni, so samo stvari, o katerih se nam ni dalo več razmišljati, z znanstvenega vidika namreč kar 90 odstotkov vsega, kar odkrijemo, zavržemo. Pri delu ga navdihuje spomin na babico, ki mu je, ko je bil še majhen fant, pripovedovala, da so najbolj zdravilne učinkovine v pečkah. Teh besed ni nikoli pozabil, nasprotno – kasneje je tudi sam začel to raziskovati. Meni, da bi morale biti grozdne pečke bolj spoštovane, saj vsebujejo več zdravilnih sestavin, kot bi si mislili.