Z odraščanjem manj pogoste

Aftozni stomatitis je eno najpogostejših obolenj ustne sluznice – pojavlja se pri petini ljudi –, a še vedno ne poznamo vzroka za njegov nastanek. Afte so majhne razjede, ki nastanejo na ustni sluznici in so boleče in zelo moteče pri jedi in govorjenju. Kljub neznanemu izvoru vemo, da so nenevarne in se pozdravijo same. Majhne izginejo v tednu dni, večje pa se celijo do 30 dni. 

Lahko se pojavijo že v zgodnjem otroštvu kot pri vaši vnukinji. Verjetno pri nastanku sodeluje več dejavnikov, med njimi način delovanja imunskega sistema in družinska nagnjenost. Nekateri bolniki poročajo o pojavu aft po uživanju fig, ananasa in sira. Rade nastanejo tudi kot posledica poškodbe ustne sluznice, na mestu ugriza ali poškodbe z zobno ščetko. Seveda so razjede v ustih lahko tudi spremljevalke resnih bolezni, vendar je v otroški dobi to zelo malo verjetno. Če je vaša vnukinja sicer zdrava, ni razloga za skrb. 

Ker pravega vzroka za nastanek bolezni ne poznamo, je zdravljenje lahko le simptomatsko, to pomeni, da lajša težave. Kadar se afte pojavijo, naj se izogiba slani, kisli, vroči in pikantni pa tudi trdi hrani, ki okrepi bolečino in dodatno poškoduje sluznico. Skrbeti je treba za dobro ustno higieno, pomagajo ustne vode, ki delujejo antiseptično, in previdno ščetkanje zob, zobna pasta naj ne vsebuje natrijevega lauril sulfata. 

Bolečino lahko v najhujši fazi omili z jemanjem paracetamola, na afte pa lahko nanaša gele s karboksimetilcelulozo ali hialuronsko kislino, ki na poškodovani sluznici naredijo film in jo zaščitijo pred draženjem ter omogočajo hitrejše celjenje. Dobi se jih v lekarni brez recepta. Če ne pomagajo, lahko izbrani zdravnik predpiše gele, ki vsebujejo anestetične, protivnetne ali protimikrobne učinkovine. Prva pomoč iz domače lekarne je lahko žajbljev ali kamilični čaj za izpiranje ust. Za konec naj še povem, da z odraščanjem običajno izbruhi aft postanejo manj pogosti.