Refleksen odziv, ki ima varovalno vlogo

Kurja polt se pojavi, ko se majhne mišice ob dlaki (arrector pili ali dvigovalka dlake) skrčijo in dlako povlečejo v pokončen položaj. Ob tem se dlačni mešički nekoliko dvignejo nad površino kože in ta spominja na kožo oskubljene kokoši. Odziv imenujemo piloerekcija in je povsem nehoten. Dvigovalke dlak so namreč gladke mišice in delujejo pod vplivom simpatičnega živčnega sistema, torej jih ne moremo zavestno nadzorovati.

Ne gre za bolezensko stanje, temveč za refleksen odgovor na več različnih stimulusov. Največkrat se pojavi, kadar nas zebe. To je povezano z ohranjanjem telesne temperature pri sesalcih, tudi primatih. Ko se gosta in debela dlaka postavi pokonci, omogoči boljšo izolacijo in manjše ohlajanje telesa. Ljudje imamo v primerjavi z drugimi sesalci zelo malo dlak, ki bi ohranjale telesno temperaturo, vendar se je ta regulatorni mehanizem z evolucijo ohranil. Mnoge obliva kurja polt, tudi kadar so bolni z vročino in jih trese mrzlica. Piloerekcija pomeni le, da odgovor našega organizma na mraz deluje normalno.

Drug pogost vzrok so intenzivne čustvene reakcije, povezane s sproščanjem adrenalina, na primer močan strah. Tudi ta odziv je refleksen in ima varovalno vlogo. V nevarnosti je sesalec z naježeno dlako videti večji in zato lažje prestraši napadalca. Pri ljudeh se je ta odziv ohranil in se lahko sproži celo pri gledanju grozljivke ali v drugih napetih, vendar nenevarnih okoliščinah. Kurjo polt ljudje doživljamo tudi ob zelo prijetnih dražljajih, na primer ob poslušanju prelepe glasbe ali nežnem dotiku kot posledico sproščanja dopamina. Mnogim jo povzroči tudi neprijeten zvok, ki nastane, ko z nohti popraskamo po tabli. Redkeje je povezana z nekaterimi zdravili ali nevrološkimi boleznimi.

Piloerekcije torej ne moremo nadzorovati. Pojav kurje polti ponavadi nakazuje, da nas zebe, smo prestrašeni ali doživljamo drugo intenzivno čustveno reakcijo. Morda se je vam ob vroči kopeli zgodilo prav to zadnje, mišljeno v prijetnem smislu.