Vsi hišni ljubljenčki seveda niso najprimernejši spremljevalci na počitnicah in je zanje bolje, da ostanejo doma v varni oskrbi. Drugače je s psi, s katerimi se lahko podamo tako na enodnevne izlete kot na daljši oddih – če naš štirinožni prijatelj dobro prenaša vožnjo. »Nekaterim je med njo stalno slabo, zato je zanje najbolje, da ostanejo doma, v dobrem varstvu,« pravi veterinarka Natalija Hercog Gerbec, dr. vet. med. iz veterinarskega centra Pika. Pojasni, da so v takšnih primerih počitnice velik stres za oba – tako žival kot lastnika. 

Pasja vročina

Da rečemo visokim poletnim temperaturam pasja vročina, izhaja iz tega, da psi dosti težje prenašajo vročino kot ljudje. Naša sogovornica razloži, da imajo žleze znojnice le na spodnji strani tačk in smrčku, zato je ohlajanje telesa z znojenjem neučinkovito. Potem je tu še dlaka, ki preprečuje odvajanje telesne toplote s površine. Edino učinkovito hlajenje pri psih poteka prek dihal, zato sopejo, kadar jim je vroče. Pa še ta način ni enako učinkovit pri vseh pasmah, predvsem nekatere kratkogobčne so zato v večji nevarnosti, da doživijo toplotni udar zaradi pregretja, zaradi katerega lahko tudi umrejo. Poskrbimo torej, da kuža ni izpostavljen vročini. Vedno mora imeti na voljo svežo vodo. Sprehodi naj bodo zjutraj in zvečer, ko so temperature prijaznejše. Za nežne tačke je nevaren tudi vroč asfalt. Lahko mu postavimo bazenček, kamor se gre osvežit. Obstajajo tudi posebne hladilne blazine in plaščki. Med potjo poskrbimo za ustrezno hlajenje v avtomobilu. »Nikoli in nikdar pa ne pustimo psa samega v parkiranem avtomobilu, pa četudi le za nekaj minut,« opozarja veterinarka. 

Predvsem nekatere kratkogobčne so zato v večji nevarnosti, da doživijo toplotni udar zaradi pregretja, zaradi katerega lahko tudi umrejo. Foto: Ezzolo/Shutterstock

Čofotanje po morju

Kot osvežitev prija tudi kopanje, a moramo paziti, da med plavanjem ne pije vode. »Po morski kmalu sledita bruhanje in driska. Če popije večjo količino slane vode, se lahko tudi zastrupi s soljo. Sladka voda načeloma ni problem, le pri stoječih vodah obstaja nevarnost, da se okuži z bakterijo leptospiro, ki lahko povzroči odpoved jeter in ledvic. Pred njo ga učinkovito zaščitimo z rednim letnim cepljenjem proti kužnim boleznim,« pojasni sogovornica. 

Pri kopanju v morju pazite, da vaš ljubljenček ne popije preveč slane vode. Foto: MBLifestyle/Shutterstock

Kuža v avtomobilu

Najbolj varno je, da psa prevažamo v transportnem boksu, ki je ustrezno pritrjen v prtljažnem prostoru. Na takšno obliko prevoza ga začnemo navajati že kot mladička. Psa lahko vozimo tudi v prtljažnem prostoru, ki mora biti ustrezno pregrajen od potniškega z mrežo ali ograjo. Če ga bomo prevažali na zadnjih sedežih, uporabimo oprsnico in poseben povodec, ki ga pripnemo v vponko varnostnega pasu. Vožnja na sovoznikovem sedežu ni le nevarna, ampak je tudi prepovedana. 

Najbolj varna je vožnja v transportnem boksu. Foto: Dezy/Shutterstock

Pasja potovalna lekarna

Sogovornica priporoča, da tudi za psa vzamemo s seboj potovalno lekarno, v kateri naj bodo termometer, razkužilo, povoji in gaze, pinceta za odstranjevanje klopov, pasta proti driski, ki vsebuje probiotike in oglje, šampon, zaščitna krema. Prav tako se je dobro pozanimati o veterinarskih ambulantah v kraju počitnikovanja, če bo treba poiskati pomoč za našega kosmatinca. »Pomoč veterinarja poiščemo vselej, kadar ima povišano temperaturo, je apatičen, zavrača hrano in vodo, večkrat dnevno bruha, ima krvavo drisko in je splošno oslabel,« pravi naša sogovornica. Pojasni, naj za psa nikoli ne uporabljamo zdravil iz naše lekarniške torbice (na primer aspirina, paracetamola), saj so nevarna in pogosto usodna za živali. 

Zdravila za ljudi so lahko za živali usodna, zato pasjih tegob nikar ne zdravite z aspirinom. Foto: Jus_Ol/Shutterstock

Zaščita pred zajedavci

Psa moramo tudi na počitnicah primerno zaščititi pred zajedavci. »Bolhe so zaradi čedalje toplejšega podnebja aktivne vse leto, klopi pa imajo svojo sezono zlasti spomladi in jeseni. Prenašajo nevarne bolezni, ki lahko resno okvarijo notranje organe,« pravi veterinarka Natalija Hercog Gerbec in nadaljuje: »Na morju pa nas skrbi zlasti srčna glista (dirofilarioza), ki se prenaša s piki okuženih komarjev. Nezdravljena oblika dirofilarioze je smrtna.« Opozori še, da okuženi komarji živijo vzdolž celotne obale, žal pa jih, čeprav redkeje, najdemo tudi v notranjosti.

Za zaščito priporoča uporabo kožnega poliva v obliki ampul, ki deluje na bolhe in klope, hkrati pa ima odganjalni učinek zaradi permetrina. »Po prihodu domov pa psu damo tableto, ki uniči razvojne oblike srčnega črva, poskrbi pa tudi za zaščito pred drugimi endoparaziti, bolhami in klopi. »Svetujem redno mesečno uporabo,« sklene sogovornica.