Pomanjkanje estrogena je glavni vzrok pomenopavzne osteoporoze in tveganja za nastanek srčno-žilnih obolenj. Je potem edina rešitev hormonska terapija? Kakšno je vaše mnenje o njej?

Zdravljenje s hormoni ni edina rešitev za preprečevanje osteoporoze in srčno-žilnih bolezni. Fizična aktivnost je povsem enakovredno zdravilo, če ne celo močnejše za njihovo preprečevanje. Zdravljenje s hormoni je dobra terapija, če je indicirana in če si od nje obetamo več koristi kot škode. Ni pa na svetu zdravila, ki ima samo dobrodelne učinke in nič stranskih, neželenih – ne hormoni ne šport.

Hormon ni nič drugega kot informacijski sistem. Ne strinjam se, da je inzulin dober in prijazen, estrogen pa hudoben in škodljiv. Filozofsko vprašanje je, ali te libido privede v težave, sladkor pa do dobre življenjske energije. 

Veliko žensk začne ob vstopu v menopavzo doživljati depresivna stanja, ki pa so lahko povezana z že omenjeno menopavzo, mogoče pa je, da so vzroki tudi drugje. Kako zdravnik presodi?

Zdravnik ima orodje, s katerim presodi, od katere terapije si pacient lahko obeta največ koristi.Ob hormonski nadomestni terapiji pa ne smemo spregledati tudi tveganj, ki vključujejo raka dojke, estrogensko odvisne tumorje, akutno vnetje obolenje ... Kako presoditi prednosti in slabosti?

Hormoni ne povzročajo bolezni, lahko pa pospešijo razvoj nekaterih. Previdni moramo biti pri tkivih, ki so na spolne hormone najbolj odzivna. Govorjenje na splošno vodi v nesporazume. Hormoni ne povzročajo raka. Katerega raka povzročata na primer inzulin ali ščitnični hormon T4 (Euthyrox)? Hormona inzulin in T4 ne povzročata raka. Tudi spolni hormoni ne. Raka dojke ali maternice dobijo tudi ženske, ki nikoli niso jemale hormonov. Krivično se mi zdi, da imamo ene hormone za rakotvorne, drugi pa rešujejo življenja. Hormon ni nič drugega kot informacijski sistem. Informacijo o določenem stanju v telesu prenese po krvi do organa, ki na informacijo odreagira. Ne strinjam se, da je inzulin dober in prijazen, estrogen pa hudoben in škodljiv. Filozofsko vprašanje je, ali te libido privede v težave, sladkor pa do dobre življenjske energije.

Dejstvo je, da obmenopavzno obdobje ni preprosto. Ženske se počutijo slabo. Kako bodo premagale težave, pa je odvisno od seštevka vseh dejavnikov, ki uravnotežijo tako stanje. 

Česa se ženske pred vstopom v menopavzo najbolj bojijo in ali so njihovi strahovi utemeljeni?

Z menopavzo se konča rodno obdobje. Nekega obdobja je konec, začne se staranje. Ko naredimo obračun, vsaka ženska sama sešteje dobiček in izgubo. Za naravo smo opravile z reprodukcijo in za človeštvo in evolucijo nismo več tako bistvene. Dejstvo je, da obmenopavzno obdobje ni preprosto. Ženske se počutijo slabo. Kako bodo premagale težave, pa je odvisno od seštevka vseh dejavnikov, ki uravnotežijo tako stanje. Pomembno je, kako celovito je sicer življenje posamezne ženske, kakšne odnose ima z okolico in koliko podpore ima med najbližjimi. Nekatere prebrodijo težave same, drugim pa pomagamo s hormoni.