Angelika oziroma dong quai, kot jo imenujejo na Kitajskem, se že tisočletja uporablja za pomoč pri najrazličnejših oblikah ženskih težav, povezanih s hormoni in reprodukcijo. Imenujejo jo kar ženski ginseng, ker uravnava hormonski sistem, povečuje energijo in stabilizira čustva. Mnoge jo uporabljajo vsak dan v reproduktivnem obdobju, saj pravijo, da odlično podpira edinstvene ritme in cikle. V tradicionalni kitajski medicini je ne uporabljajo le ženske, temveč jo mešajo v čistilne tonike za jetra in krepilne napitke, namenjene srcu, pljučem, vranici in ledvicam. Rastlina je pravzaprav v sorodu z zeleno in raste na visokih pobočjih gora Kitajske, Koreje in Japonske. Koreninice posušijo, zdrobijo in uporabljajo v tonikih, čajih in dodatkih.Vikinška sorodnica

Angeliko poznajo tudi na Islandiji, sorodnico kitajske vrste so pogosto uporabljali v srednjem veku. Ime je dobila po legendi, ki pravi, da se je menihu v sanjah prikazal angel in pokazal na rastlino. Ozdravila naj bi kugo, zato je dobila ime po krilatih bitjih z neba. Njeno latinsko ime je Angelica archangelica, v spomin na nadangela, ki jo je poimenoval. Vikingi so jo imeli radi iz več razlogov, privoščili so si tako sočna stebla in korenino kot posušena semena. Evropsko različico so temeljito preučili tudi znanstveniki, saj so v njej našli antivirusne, antibakterijske, antimikotične in protirakotvorne učinke.

Kopica učinkovin

Kako točno pomaga dong quai, kitajska različica rastline? Vsebuje fitosterole, temeljni element spolnih hormonov, in fitoestrogene, rastlinsko ustreznico estrogenu. V njej so tudi kumarini ter polisaharidi, ti širijo žile in sproščajo mišice maternice. Če to dopolnimo še z vitaminom B12, cinkom, kalcijem, magnezijem in železom, dobimo že pravo superživilo! Fitoestrogeni v rastlini imajo podobno sestavo kot hormon estrogen. Menopavza povzroči znižanje ravni estrogena in tu na pomoč priskoči angelika, saj nadomesti izgubljeni estrogen, hkrati pa spodbudi sposobnost telesa, da ga proizvaja samo.Še več rešitev!

Odpravlja vročinske valove, nihanje razpoloženja, razdražljivost in nervozo. Pomaga pri težavah s suho nožnico in slabo prebavo ter niža pritisk. Je naravna alternativa hormonskim tabletam, obenem pa lajša druge težave, kot sta artritis in visok krvni pritisk. Angelika je priporočljiva pri težavah s predmenstrualnim sindromom, kot so nihanja razpoloženja in boleče menstruacije. Širi žile in uravnava estrogen, zato pomaga pri migrenah, ki so posledica nihanja hormonov. Viša raven estrogena, hormona, ki se najmočneje sprošča med ovulacijo, zato vrača in izboljšuje spolno slo.

Nikar brez razmisleka

Na voljo je veliko različnih pripravkov v obliki čaja, tonika, eteričnih olj, tinkture in tablet oziroma kapsul. Resda je angelika naravna, a pri uporabi zelišča velja nekaj opozoril. Težave se lahko pojavijo pri ljudeh, ki že jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, saj zelišče učinkuje podobno. Paziti je treba tudi pri močnem izpostavljanju soncu, ker povečuje občutljivost za sončno svetlobo. Vpliva na ženske hormone, zato morajo posebej paziti tiste, ki so doživele spontani splav ali ki uživajo kontracepcijske tablete, nosečnicam pa se popolnoma odsvetuje.Pomoč prijateljev

Angelika seveda ni edino zelišče, po katerem segajo ženske. Naravna konopljika dokazano zmanjšuje vročinske valove, nespečnost in fibroidne težave. Ameriški ginseng pomaga pri dvigu energije in libida, pozitivno pa naj bi vplival tudi na vročinske valove, utrujenost, depresijo in izsušenost nožnice. Rdeča deteljica gosti kosti in niža tveganje za srčne zaplete. Obenem vsebuje snov, ki ugodno vpliva na posledice pomanjkanja estrogena, kot sta osteoporoza in vnetje sklepov. Šentjanževka je znana po lajšanju depresije, zato jo priporočajo tudi v menopavzi. Uravnava spanec in razpoloženje ter zmanjšuje vnetja.