V poletnih mesecih so insekti zelo neprijetna nadloga in kljub nešteto poskusom odganjanja nas zlasti komarji še vedno budijo ponoči, mravlje lezejo po nas v gozdu, ose priletijo, ravno ko si zjutraj na terasi namažemo marmelado na maslen rogljič, in podobne okoliščine ... Vse še nekako prenašamo in mahamo z rokami, dokler nas kaj ne piči. Najbolj pomembno je, da na kožo nanašamo naravne repelente. Predvsem je to še bolj pomembno pri otrocih, saj imajo nežno kožo, ki se lahko hitro odzove z alergijsko reakcijo. Olajšajmo si težave po piku!

Kaj so repelenti

Repelenti so (naravna ali kemična) sredstva, ki odganjajo komarje, klope, obade in druge žuželke, ki pikajo zaradi pitja krvi ali obrambe. Piki žuželk so že sami po sebi zelo nadležni, lahko pa so celo smrtno nevarni, če prenašajo nevarne kužne mikroorganizme ali je človek alergičen na pik žuželke. Na embalaži repelenta mora biti jasno napisano, ali je njihova uporaba primerna za otroke, zato vselej najprej preberemo navodila. Učinkovitost repelentov, ki so sad dolgotrajnih raziskav, je odvisna od količine aktivnih snovi v njih.Naravna sredstva

Olje citronele je eden najstarejših naravnih repelentov rastlinskega izvora. Odbija komarje, mušice, klope in uši. Nanesti ga je treba vsako uro, saj zelo hitro izpuhti. Pred komarji se lahko zavarujemo tudi z nekaterimi eteričnimi olji, denimo z oljem timijana, pačulija, poprove mete, geranije ali cedre. Kot naravni repelenti sicer nimajo tako dolgih učinkov kot kemični in jih je treba nanesti pogosteje, vendar imajo lahko zelo prijeten vonj in blago delujejo na kožo.

Žuželkam sicer smrdijo vse vrste dišečih zelišč, kot sta sivka in poprova meta. Z njihovim prevretkom si preventivno popršimo telo. Otekline po piku pa lahko omilimo tudi tako, da na predel vboda takoj položimo sveže narezano čebulo ali krhelj limone.Dodatna zaščita in nega kože

Pred piki obvarujejo tudi dolgi rokavi in mreže za zaščito pred nadležnimi krvosesi, upoštevati pa velja dejstvo, da komarji sitnarijo ob stoječih vodah, ob sončnem vzhodu in zahodu ter ponoči. Ob pikih utegnejo koristiti antihistaminiki (tudi pri alergijah na sonce) in mazila s hidrokortizonom, ki zmanjšujejo otekline, srbenje in ublažijo alergijske izpuščaje. Nekateri repelenti res dobro delujejo in tam, kjer jih naneseš, komarji običajno ne pristanejo. To pa še ne pomeni, da gredo stran; ne ne, komarji so zelo vztrajna bitja in nikoli ne nehajo »upati«. Zato nam ne preostane drugega kot mazanje z repelenti in še en nanos in tako naprej, potem pa nega kože (po piku) z ustreznim losjonom, ki ublaži nastalo škodo.

Koristni namigi
  • Na predel komarjevega pika položimo ledeni obkladek, ki bo preprečil otekanje.
  • Soda bikarbona nevtralizira pH kože in če jo nežno vmasiramo z malo vode ali radenske, otekline ne bo več in tudi srbenja konec.
  • S pomočjo jabolčnega kisa preprečimo srbečico.
  • Z notranjim delom olupka banane podrgnemo po predelu pika in oteklina bo izginila.
  • Bazilika vsebuje snovi, ki preprečujejo srbenje: kjer je svojo sled pustil komar, položimo bazilikin list.
  • Proti srbenju je učinkovita tudi zobna pasta, ki vsebuje mentol, saj kožo ohlaja, in to zmanjša občutek srbečice.
  • Med deluje antibakterijsko in ima protivnetni učinek, zato ga razmažemo tam, kjer nas je pičil komar.