Kakovostna sončna očala morajo imeti stoodstotno ali 99-odstotno UV-zaščito, ki mora biti označena. Naj v celoti pokrijejo oči, so udobna in ne popačijo barv. Res pa je, da na nekaterih ni zadovoljivih podatkov. Takrat je najbolje, da se o njihovi kakovosti še posebej prepričamo ali pa kupujemo samo v optikah. Oftalmologi že desetletja opozarjajo, da je treba oči zavarovati pred sončnimi žarki. Vsako pomlad so njihova opozorila glasnejša.Še vedno velja opozorilo, da sončnih očal ne smemo meriti po tem, kako lepa so na pogled. Oči potrebujemo vse življenje, in ker oftalmologi ugotavljajo, da jih lahko sonce nevarno poškoduje, ne varčujte pri nakupu zaščite za ta tako pomembni organ. Pravzaprav nam ni treba izbirati med lepim videzom in kakovostno zaščito. Na trgu je namreč nešteto modelov, ki brez težav izpolnjujejo vsa merila. Oči tistih, ki uporabljajo kontaktne leče, so še občutljivejše za prah, sonce, hitreje se osušijo, in ker kontaktne leče še ne dajejo UV-zaščite, je zanje uporaba sončnih očal še posebno nujna in niso le okras obrazu.

Očala za vse gibe

Ni treba biti izvedenec, da postane kmalu jasno, kako nemogoče neuporabna so elegantna modna očala za kolesarjenje ali druge športe. Če ste vnet športnik, ne bo škodilo, če si kupite še bolj športna očala. Če se pogosto podate v hribe, si kupite takšna iz hibridno lahkih zmesi, ki se lahko dopolnijo z usnjeno zaščito ob osenčeni strani in v nosnem delu. Zagotavljajo zaščito pred UV-žarki, hkrati pa varujejo pred škodljivo modro svetlobo in preprečujejo rosenje.Kakovostna kolesarska očala naj imajo dober sistem prezračevanja. Ne bo pa škodilo, če hkrati kupite takšna, ki omogočajo menjavo stekel in prilagajanje vremenskim in svetlobnim spremembam. Na tržišču naj bi se pojavila tudi posebna očala za golfiste, ki lahko uporabljajo novo tehnologijo leč s svetlobnimi stabilizatorji: usklajujejo pretirano svetlobno odstopanje z dodatnim svetlobnim odtenkom, kar veča vidljivost na zeleni površini. Jadralci, deskarji in ljubitelji športnega ribolova pa potrebujete očala, ki zagotavljajo nepopačen, jasen pogled ter izboljšano ostrino vida. Seveda je priporočljivo, da so nepotopljiva.

Kaj pa otroci

Še vedno pozabljamo, da zaščito pred škodljivimi sončnimi žarki potrebujejo tudi naši otroci, zlasti ker velik del dneva preživijo v igri na prostem. Nositi naj jih začnejo čim prej. Otroke še dodatno zaščitite s klobučkom, ki varuje tudi tilnik (če že ravno ni možnosti, da se igrajo v senci, kar je najbolje), malčke v vozičkih pa lahko zaščitite s pregrinjalom, da jih sonce ne bode v oči.Stekelca naj bodo čim odpornejša in nezlomljiva, očala naj bodo lahka in trpežna, prekriti pa morajo kar največ vidnega polja. Za otrokove oči boste naredili največ, če boste poskrbeli za dobro zaščito v katerem koli vremenu.