Temeljni napotek je zagotovo ta, da moramo slediti življenjskemu slogu, ki kar najbolje vzdržuje našo imunsko odpornost. Podlaga za to je uravnovešena črevesna flora, tj. prisotnost nujno potrebnih bakterij in gliv za dosledno predelavo hrane in nastajanje vitaminov. Kadar nam koristnih bakterij primanjkuje, se začno razmnoževati negativne, t. i. zajedavske bakterije. Po porušenem ravnovesju v črevesju posledično drugje v in na telesu prej nastanejo vnetja, tudi glivična, denimo vaginalna. Poskusimo se v širokem loku izogniti jemanju antibiotikov. Tudi tako, da skrbimo za dovolj spanja, gibanja, sproščanja in raznovrstno prehrano.


Česen ali čemaž

Na jedilnik za začetek uvrstimo čim manj sladkarij, mlečnih izdelkov z oznako »trajno« in industrijsko predelane hrane z obilo konzervansov in sintetičnih aditivov. Za določeno obdobje se izognimo vsaj enemu od poživil, ki si jih sicer privoščimo vsakodnevno, denimo nikotinu, kavi ali drugi močni poživljajoči pijači. Žejo raje preženimo z navadno vodo ali zeliščnim čajem, oslajenim z medom. Močna protiglivična čajna mešanica vsebuje ščep kamilice, koprive in preslice. Vsak dan uživajmo čim več sveže zelenjave, sadja ter polnovrednih žitnih izdelkov. Kdor nima večjih težav z želodcem, naj redno je česen, svež ali kuhan oziroma pečen, saj si zasluži naziv kralja naravnih antibiotikov. Malo blažja, a še vedno učinkovita je njegova divja različica – čemaž. Tudi ta dokazano pospeši delovanje limfe in iz črevesja odstrani glivice. Komur okus čemaža ni najbolj všeč, si lahko pomaga z drugimi prehranskimi dodatki.



Od origana do cimeta

Navadimo se, da pri kuhanju redno uporabljamo izbrane začimbe v prahu ali posušene, če že svežih nimamo na voljo. Skoraj v vseh prodajalnah z živili lahko kupimo šest nepogrešljivih prehranskih dodatkov – antimikotikov, ki naše telo zgledno razstrupljajo in odganjajo gnilobne bakterije oziroma poženejo v beg vse notranje zajedavce. Skoraj čudežno začimbno šesterico sestavljajo origano, majaron, kumina, bazilika, rožmarin in cimet. Origano ne prija le na pici, temveč popestri tople sendviče. Podobno velja za baziliko. Majaron obogati meso in enolončnice, medtem ko sta kumina in rožmarin odlična spremljevalca krompirjevih dobrot. Posebej priporočamo v pečici pripravljen krompir z rožmarinom; svež daje jedi seveda še boljši okus. Cimet dodajmo v kavo ali preprost kompot za večanje telesne odpornosti, ki ga skuhamo iz olupljenih jabolk in biolimone. 



Za nohte čili in hren

Pred glivicami na telesu se poleg splošnih ukrepov, ki zadevajo higieno in izogibanje javnim vlažnim prostorom, obvarujemo tudi s kopelmi. Najbolj enostavna je kopel s toplo vodo, v katero nasujemo nekaj pesti morske soli, najbolje slovenske – piranske. Po želji dodamo še nekaj kapljic stoodstotnih eteričnih olj, ki delujejo protimikrobno: iz sivke, rožmarina, timijana in čajevca. Telo dodatno razstrupimo z vročo kopeljo, v katero smo zlili od pol do enega decilitra domačega jabolčnega kisa. Glivičnih obolenj na nogah in nohtih se lahko lotimo še s propolisovim mazilom ali nenavadno mešanico jogurta, čilija in hrena, a imejmo v mislih, da je treba za uspešno zdravljenje obolele predele mazati mesec ali dlje. 



Omejimo negativno čustvovanje

Če verjamete ali ne, glivična obolenja so lahko tudi posledica stresa in zaskrbljenosti oziroma ujetosti v čustvih strahu, jeze in žalosti. Pretirano negativno čustvovanje nas izčrpava in moti pravilno delovanje telesnih organov, ki posledično postanejo lahka tarča za nepridipravke v obliki glivic. Za boljše počutje oziroma pomirjenost s seboj in okolico pojdimo pogosto na sprehod v naravo, ji prisluhnimo in opazujmo tako njeno celovitost, nebo, pokrajino in gozd, kot najmanjše podrobnosti – od čebel do rose na listih. Sprostil nas bo tudi človeški dotik v obliki masaže celotnega telesa s priljubljenim dišečim oljem. Ljubeča partnerjeva najbolj prija, lahko pa izvedemo tudi samomasažo stopal, meč in ramen ob vratu. S tem bomo celoten organizem ne le sprostili, tamveč tudi poživili, okrepili.