Za boljše zdravje lahko največ storimo sami. Čemu vi dajete prednost, ko gre za boljše počutje?

Saj ne vem, ali imam recept za zdravo življenje. Vsak mora zase poskrbeti tako, kot mu ustreza. Ni vsak »recept« primeren za vsakogar. Res je, sama skušam skrbeti za pravšnjo količino gibanja, uravnoteženo prehrano, predvsem pa, da delam tisto, kar me osrečuje in mi daje smisel. Glasba, čas z mojimi najbližjimi, psom, trenutki, ki si jih vzamem zase, knjige, narava ... Ravnovesje vsega naštetega. 

Če počneš stvari s strastjo, je življenje takoj bolj pestro, bolj »začinjeno«.  

Za nami so decembrski prazniki, tisti dnevi v letu, ko si dovolimo več uživanja v domačih dobrotah, zimske okoliščine pa so take, da je marsikdo telesno premalo dejaven. Kako se ogibate pregreham?

Če pozna kdo kakšen trik, kako se temu upreti, naj mi piše. (Smeh.) Če sem iskrena, se niti ne obremenjujem s tem, saj čar praznikov ni v štetju kalorij. Pravšnja količina gibanja je že tako del mojega vsakdana, zato ne čutim nobene potrebe po shujševalnih dietah in drugih receptih, kako se znebiti morebitnega presežka kilogramov po praznikih. Vsi vemo, kam peljejo takšne novoletne zaobljube. 

Zavedam se, da nismo vedno gospodarji svojega časa, a naj vas vprašam, kadar niste v stiski z njim, s katero hrano začnete dan in kakšni obroki vam nato dajejo energijo.

Zajtrk je odvisen od dneva, včasih jajčka na sto in en način, drugič kosmiči. Vedno poskrbim, da je vsakič drugače, ker ne maram enakega zajtrka vsak dan. Ko imam popoldne čas, si najraje za malico pripravim proseno kašo s cimetom, kakavom in jagodičevjem. To mi vedno da dodatno energijo čez dan. 


Komu ob zimskih večerih ne prijajo topli napitki?! Imate morda med recepti prednic kakšnega, ki dom napolnili s posebnimi aromami in blagodejno vpliva tudi na prehladna obolenja?

V hladnejših dneh si rada pripravim ingverjev napitek: skuham pravi ingverjev čaj, dodam žličko kurkume, medu in pol limone. Naravnost obožujem ga. Če pa se me loti resnejši kašelj, vedno posežem po maminem receptu za karamelizirano mleko.

Omenili ste začimbe, ki so odličen vir antioksidantov, torej snovi, pomembne za preprečevanje poškodb celic in tkiv ter nastanka različnih sodobnih bolezni: denimo uživanje ingverja znižuje holesterol. Kaj je sol oziroma začimba vašega življenja?

Strast – če počneš stvari s strastjo, je življenje takoj bolj pestro, bolj »začinjeno«. Zato bi rekla, da čili ni začimba, ki opisuje življenje, je pa začimba, ki jo vsak od nas potrebuje.