Zdravniki še vedno priporočajo brusnični sok in farmacevtske pripravke, da bi posameznikom ponudili primerno preventivo pred pojavom te nevšečnosti, saj naj bi zreli plodovi brusnicevsebovali zelo veliko vitamina C. Po nekaterih raziskavah naj bi s svojimi antioksidantnimi učinki zavirali rast in razvoj bakterije E. coli, ki je najpogostejša povzročiteljica vnetij sečil, trdijo. V resnici ne obstajajo verodostojne študije, ki bi potrdile, da imajo brusnice, vsaj ne v količini, ki jo je mogoče zaužiti, kakršno koli »usodno« vlogo.

Študija, ki so jo vodili strokovnjaki medicinske fakultete univerze v Yalu, je vzela pod drobnogled, kakšen učinek imajo brusnične kapsule, ki so jih izbranke morale užiti toliko, kot če bi spile 591 mililitrov brusničnega soka. Osebe, ki so sodelovale, so bile vse stanovalke doma za upokojence, in sicer kar 185.

Nobenih razlik

Klinično se vnetje sečil pokaže z motnim, v hujših primerih tudi s krvavim urinom, uriniranje spremljajo bolečine, poveča se njegova pogostost. Seveda je treba nemudoma k zdravniku, da bo opravil ustrezno analizo urina, ob morebitnih ponavljajočih se okužbah določil mikrobiološko preiskavo (Sanford) in svetoval primerno zdravljenje. Laboratorijsko ugotavljajo v urinu vnetne celice (piurija), rdeče krvničke (hematurija), nitrite in bakterije (bakteriurija).Pri omenjeni raziskavi Univerze Yale je kar pri polovici rezidentk doma urinski test pokazal bakteriurijo; izvid 90 odstotkov je potrdil tudi piurijo. To dvoje je običajno zanesljiv znak, da imamo opravka z okužbo sečil. Gospe so nato razdelili v dve skupini. Prvi so ponudili dnevno dve brusnični kapsuli, od katerih je imela vsaka 36 miligramov aktivne sestavine proantocianidina, drugi pa placebo.

Preden se je študija uradno začela, so pri 31 udeleženkah z urinskim testom potrdili prisotnost tako bakteriurije kot piurije. Po 360 dneh uživanja brusničnih kapsul ali placeba so jih ponovno testirali. Strokovnjaki med skupinama niso ugotovili nobenih razlik.

Resne težave na vidiku

Če je mogoče kakor koli vplivati na zdravje našega mehurja v starosti, potem je modro uživati hrano, bogato z vitamini in minerali, spiti veliko tekočine in se seveda izogibati alkoholu, gaziranim pijačam in kavi. Veliko težav pa si posameznice nakopljemo s škodljivo razvado; ne gremo na stranišče, ko je za to čas.Odrasli človekov mehur je sposoben zadržati celo do pol litra tekočine, preden se pojavi potreba po izločanju. Naše telo jasno pokaže, kdaj je sila res velika, saj receptorji v steni mehurja možganom sporočijo, da je dosegel svojo maksimalno zmogljivost. Na srečo nas ima veliko zdrav mehur, zato se odzovemo, ko prejmemo sporočilo, da je treba na stranišče. Nekateri pa se odločijo, da »bodo že zdržali«. Sicer ni usodno, če to naredimo nekajkrat, a prepogosto ignoriranje impulza, ki kliče po stranišču, lahko vodi v resne težave.

Urinska inkontinenca

Ko se namreč »odločite«, da ste vi gospodar svojega telesa, in se ne odzovete na klic po odvajanju, se cilindrični sfinktri v mehurju še bolj zakrčijo in s tem preprečijo uhajanje. Te majcene mišice so v svojem početju sicer fantastične, a vse dokler jih ne začnete izkoriščati. Posledice pa ne bodo negativno vplivale samo na vaše mišice; s to razvado samega sebe izpostavljate tveganju za vnetne spremembe. Če bodo sčasoma zaradi vaših slabih navad mišice mehurja oslabele, si lahko nakopljete težave tudi z urinsko inkontinenco.