Kako se počutite v teh dneh?
Odlično. Priznam, da sem polno zaposlena, kar mi ustreza. Ravno zdaj končujem večji projekt, o katerem pa še ne bom izdala preveč.
Strokovnjaki že več kot desetletje ugotavljajo, da ima vsak tretji človek kako alergijsko bolezen. Ste se za večjo ozaveščenost odločili spregovoriti o alergiji na pršico in živalsko dlako starejšega sina Timona?
Ogromno staršev ima doma hude alergike in pomembno se mi zdi, da si stojimo ob strani in si med seboj pomagamo. Zato tudi sama večkrat pišem o težavah oziroma alergijah mojega starejšega fantka, saj se mi zdi to pomembna tema. Veliko staršev me po branju prispevkov kontaktira in pomagamo drug drugemu. Že občutek, da nisi sam, kadar stanje postane res neobvladljivo, je veliko vreden.
Tako je o najpogostejših vzrokih alergij pri otrocih pred leti za Ono povedala specialistka interne medicine, doc. dr. Mihaela Zidarn, dr. med.: »V prvem letu starosti se najpogosteje pojavlja alergija na hrano, predvsem na mleko in jajca, sledijo moka in druga žita. V najzgodnejši dobi, torej v prvih mesecih življenja, imajo najpogosteje težave s prebavili: kolike, bruhanje ali polivanje, driske, lahko krvave, tudi hudo zaprtje je lahko znak alergijskega obolenja. Kmalu je najpogostejši atopični dermatitis, kožna bolezen, ki je največkrat povezana z alergijo na prehrambne alergene pri otrocih. V starosti nekaj let se začne povečevati pogostost astme in s tem povezana alergija na alergene, ki so v vdihanem zraku, predvsem pršica in alergeni hišnih ljubljenčkov, najpogosteje mačk. Več je še senenega nahoda in alergije na pelod trav in dreves. Alergologi pediatri imenujejo to zaporedje pogostosti pojavljanja alergijskih bolezni pri otrocih alergijski pohod ali alergijski marš.« Je bilo tudi pri Timonu tako ali se je alergija pojavila nenadno?
Pri njem se je že pri slabem letu začela alergija na pršico in živalsko dlako. Nikoli ni imel alergij na hrano. Je pa zdaj z leti razvil še alergije na pelode in sploh alergija na živalsko dlako se je poslabšala. Pri nas tako ni bilo tipično in tudi začelo se je s težavami na koži in še vedno ostaja pri tem. Trenutno priznam, da se je stanje po štirih letih vsaj malo stabiliziralo, in trkam, da ne bo spet prišlo kakšno hujše obdobje.

Kako živite z alergijo na hišno pršico in živalsko dlako? Ali se je stikom pred alergogenimi snovmi v domačem okolju sploh mogoče izogniti? Do česa pomembnega ste se za blaženje simptomov dokopali?
Življenje z alergikom na pršico in dlako je prilagojeno. Sama pravim, da se hrani lahko izogneš, medtem ko se dlaki in pršici ne moreš in zahteva od tebe delo. Timon res jasno in hudo odreagira na izpostavljenost s pršico, zato je treba veliko več čiščenja in pranja. Peremo vse od copatov, čevljev do bund – in to na dva tedna. Ni šale. Če nismo pridni, se vse pozna na njegovi koži in posledično na vseh, saj srbečica prinese neprespane noči in skrbi. Z leti smo se naučili, kako negovati njegovo telo, da je v najboljši pripravljenosti. Za nego kože vsak dan eno uro skrbiva z možem in priznam, da se nam zadnje pol leta, odkar jo pridno in vestno negujemo, zelo pozna. Vsekakor pa nam pomaga redno jemanje probiotikov in vitamina D.

Imamo dve navzkrižni alergiji. Ena so morski sadeži, ki se križajo s pršico, in nanje odreagira. Druga pa je povezava breze in gorčice. Trenutno že cvetijo pelodi, za katere je občutljiv, toda letos nam še kar gre.

Sta prepoznavanje in izogibanje snovem, ki bi lahko sprožile reakcijo, najboljša preventiva?
Tako. Sama pravim, da sem policaj, saj ves čas gledam, kaj je okrog njega in kaj mora paziti. To zna biti zelo naporno in ljudje v bližini to včasih težko razumejo, vendar sta preventiva in pazljivost najboljša načina, da je sinovo stanje dobro.
Imate morda kakšne izkušnje z alternativnimi metodami zdravljenja?
Dve leti smo hodili na tisoč in eno alternativo, potem pa sva se z možem odločila, da opustiva testiranje. Ni nam pomagala ne bioresonanca, ne homeopatija, ne bioenergetika ... Mislim, da bosta naša rešitelja čas in Timonov razvoj. Že zdaj vidim, da postaja laže, ko je malce večji in se učiva, kako se sam izogiba alergenom, kako tudi sam poskrbi za kožo, kje mora biti pazljiv.

Se njegova alergija s katero križa? Omenili ste pelode, torej je zanj kritično obdobje cvetenja?
Imamo dve navzkrižni alergiji. Ena so morski sadeži, ki se križajo s pršico, in nanje odreagira. Druga pa je povezava breze in gorčice. Trenutno že cvetijo pelodi, za katere je občutljiv, toda letos nam še kar gre. V boju z alergeni smo si povečali dom s čistilcem zraka, ki se mu reče Roger in je vrhunski in čisti tudi cvetni prah, pršico, plesni, bakterije ... Tudi on se mi zdi zaslužen, da je letošnja sezona cvetenja pelodov pri nas laže vzdržljiva.
Ana, verjamem, da so vas ljudje bržkone kdaj že prosili tudi za nasvete ob alergijah na hrano. Katere tegobe imajo najpogosteje? Kaj jim svetujete? Pomaga uživati hrano s čim manj aditivi?
Priznam, da imam veliko zasebnih sporočil na to temo in ponavadi se s starši kar slišim in debatiramo. Pri alergijah ni pravila in vsak otrok je različen, zato si lahko kvečjemu delimo izkušnje in potem sami precenimo, kaj je za nas primerno in kaj ne. Glede aditivov, barvil, arom pa je dejstvo, da škodujejo, in naš Timon na koži nanje odreagira, čeprav ni alergičen na hrano. Berem embalažo in kupujem preverjene bioizdelke.