Neučakanka, pikolovka in neulovljiva, katera beseda vas bolje opiše v tistih dneh? Če dobro poznamo svoje odzive na počutje v menstrualnem obdobju, lahko perilo obrnemo v svojo korist in celo pridobimo moč.

Neučakanka

Oseba, ki redko najde mir v sebi. Občutek ima, da čas nezadržno polzi med njenimi prsti kot pesek. Prav zato se ne zna ustaviti, poduhati cvetlice, si vzeti časa zase. Rada bi si privoščila več užitkov, a se jim v resnici ne zna oziroma noče prepustiti, saj jo hitro začne gristi slaba vest. Niha na gugalnici med nestrpnim čakanjem na čudež in večnim odlaganjem akcije na dan potem. »Oprosti, a takrat nimam časa,« se glasi njen najpogostejši stavek. Menstruacija ji ponavadi ne prinese veliko tegob, ima pa zato pogosto težave z drugimi bolj ali manj neprijetnimi izcedki.

Novi miselni vzorec: Naučimo se reči ne. Že v dneh pred menstruacijo naj bo na vrsti vsestransko sproščanje, ko se umaknemo pred ponorelim svetom. Zadostuje že pol ure na dan. 

Najboljši obredi: Priporočljivo je izogibanje alkoholu, kavi in podobnim poživilom, saj zvišujejo kislost nožnice. Preprečimo vnetja pred in med menstruacijo tako, da spolovilo vsak večer pred spanjem po prhanju umijemo še s kosmom bombažne vate, namočene v topel kamilični čaj. Tega tudi pijmo. Pri kuhanju v vrelo vodo poleg kamilic dodajmo še lističe peteršilja in koprive.

Preberite še: 7 mitov o menstruaciji

Pikolovka

Ne sprejemam ničesar, če tega nisem vsaj malo načrtovala,« je najpogostejša misel pikolovke. Njen urnik je vedno zapolnjen. Zna ločevati med službo in družbo, a pogosto ju združuje – vse zato, da bi lahko naredila novo kljukico v svojem rokovniku. Njena največja mora so presenečenja. Prav tako ne sprejema najbolje napak in površnosti – ne pri sebi ne pri drugih. Obsedena je s čistočo v stanovanju in/ali pri negi telesa. Ta tip žensk ima največ težav z menstruacijo.

Novi miselni vzorec: Odprimo se za novosti, tudi če na prvi pogled niso videti najbolj obetavne. Bodimo bolj zaupljivi in manj zahtevni do sebe in okolice. Kaos včasih vodi tudi do dobrih rešitev. 

Najboljši obredi: Ne pretiravajmo z uporabo močno odišavljenih mil za intimno nego ter drugih pripomočkov za čiščenje. Prav zaradi izpostavljenosti kemikalijam se pogosto poruši hormonski sistem, kar vodi v slabo počutje in obolenja, tudi glivična vnetja. Navadna voda naj bo čistilno sredstvo številka ena. Okopajmo se v rmanovi kopeli, potem pa predel jajčnikov obložimo z obkladki ilovice.

Preberite še: Vse, kar si niste upale vprašati o vagini  

Neulovljiva

Nihče zares ne ve, kaj bo naredila v naslednjem trenutku. Lahko bi jo primerjali z nepredvidljivim morjem. Zna se prepustiti trenutku. Včasih je njen odziv na določeno dogajanje, tudi menstruacijo, buren, drugič le zamahne z roko in gre svojo pot naprej. Sledi resnici, ne mara pritiskov in manipulacij. Ima izjemno sposobnost, da jim ne podleže, tudi zato, ker se ne drži vedno dogovorov, kar ji mnogi oproščajo prav zaradi drugih dobrih lastnosti in naravne, magnetne očarljivosti.

Novi miselni vzorec: Načeloma ravnamo pravilno, a včasih na svoji misiji resnicoljubja in nestalnosti pozabljamo na pomembne stvari, s čimer koga tudi prizadenemo. Bolj se vživljajmo v druge! 

Najboljši obredi: Oddaljimo se od nenadnih skrajnosti, ki so nam sicer tako zelo ljube. V dneh okoli menstruacije črtajmo z jedilnika velike količine sladkarij in začinjenih jedi in se izogibajmo toplim vlažnim okoljem, za katere sumimo, da so leglo škodljivih bakterij – denimo turškim savnam in masažnim kadem v javnih kopališčih. Soparo si privoščimo doma, tako da sedemo na nočno posodo ali lonec, v katerem je poparek materine dušice. Para pomirja sluznico nožnice in blago razkužuje.