S trdim delom vam bo uspelo

Kako iz začaranega kroga odvisnosti?    S težavo, okoli katere se vaše življenje vrti že skoraj dve desetletji, ste se pogumno spopadli in poiskali pomoč. S tem ste storili najpomembnejši korak k ozdravitvi. Berete in pišete, obiskujete 12-koračne skupine za samopomoč, seznanjate se s svojo boleznijo in napredujete. Trudite se in delate na sebi, vseeno pa ste znova prišli do točke, ko ne veste, kako naprej. Upe polagate v moža, ki bi se moral, kakor menite, bolj truditi. Utrujeni ste od prošenj in čakanja in razmišljate celo, da bi ga morali zapustiti. Toda če samo pomislite na to, da bi ostali sami, vas spreleti groza. Prišli ste do določenih uvidov in vaša samozavest počasi raste. Proces zdravljenja je prepočasen, kljub vsej pomoči, ki vam je trenutno na voljo. Kaj vam je še storiti?  

 Vzrok neodvisnosti, s katero se spopadate, je najverjetneje v neugodnih razmerah v primarni družini in njene korenine najbrž segajo daleč, v prvih nekaj let vašega življenja. Te razmere so odločilno vplivale na razvoj vaše osebnosti, čustvovanja in sloga odnosov do soljudi. Kako se spopasti z nečim, kar je tako oddaljeno, in popraviti nastalo škodo in ali je to sploh mogoče?  

 Raziskati bo treba vaše zgodnje otroštvo, stres, ki ste ga takrat doživljali, morebitno neustrezno odzivanje staršev na vaše potrebe in različne travmatske dogodke, skozi katere vas je vodila pot iz otroštva v odraslost. Najbrž se jih ne spominjate več, ker so bili preboleči in ste jih potisnili v vaše nezavedno. Da bi jih ozavestili in jim odvzeli moč, s katero iz nezavednega negativno vplivajo na vaše današnje čustvovanje, bi se bilo treba v primernem okolju prepustiti analizi duševnosti, se vračati v preteklost in ključne dogodke predelati. Temu procesu pravimo psihoanaliza. Analiziranje psihe se dogaja v psihoterapiji ob ustrezno usposobljenem strokovnjaku terapevtu.  

 Omenili ste, da nimate finančne možnosti zanj. Prepričan sem, da lahko nekako najdete rešitev in premostite to oviro. Analizirajte mesečne stroške in preverite, kateremu se da odpovedati. To ne bo lahko, toda gre za vaše zdravje in srečo. Ima kakšna stvar večjo vrednost od te?  

 Predlagam vam, da se oglasite v ambulanti fakultete za psihoterapevtsko znanost v Ljubljani in se pozanimate, pod kakšnimi pogoji bi se lahko vključili v psihoanalizo. Mislim, da se boste z njimi lahko dogovorili za sprejemljive pogoje za izvajanje psihoterapije.  

Če vam bo uspelo začeti psihoterapijo in se je boste redno, to je vsaj enkrat tedensko, udeleževali, potem si lahko obetate, da boste končno prispeli tja, kamor si najbolj želite.