Najdite lasten žar

Draga ga. bralka.

Kot ste ugotovili sami, je v vašem odnosu navzven vse dobro. Imate lepe odnose s primarno družino, kjer ste vpeti zlasti v družino vaše sestre. Pišete tudi, da nimate »svojega življenja«, torej družine in obvez, ki so s tem povezane. Ljudje, ki imajo lastne družine z otroki, seveda živijo drugačen življenjski stil, in še kako pride prav pomoč domačega človeka, ki v klasičnem pomenu besede nadomešča stare starše. Ali varuško, ki bi jo bilo treba plačati. Tako imate s svojo sestro neko zanimivo simbiozo. Ona skrbi za vas, da je vaš svet napolnjen s pomenom in da se čutite koristni, vi pa nudite pomoč na vseh ravneh, s čimer brez dvoma razbremenite sestro.

Zapisali ste tudi, da se njen mož do vas vede drugače in da vas je brat opozoril, da je vaša navzočnost, kljub vsej požrtvovalnosti vred, moteča. Da si najdite nekoga, so besede, ki so vas ranile. A obenem spodbudile, da razmislite o sebi, lastnih sanjah in sanjah drugih ljudi, ki so v tej zgodbi vaši sorodniki, brata in sestra s svojimi družinami.

Nedvomno je treba spoštovati vašo pripravljenost, da ste sestri v oporo. Obenem pa drži, da njen svet polni vašega. In da ste ob tem morda pozabili nase. Pozabili, da lahko sanjate lastne sanje. Na to vas je opomnil brat, ki je, kot kaže, opazil nevidno dinamiko družine vaše sestre, ki govori zase. Spregovorila vam je prek njenega moža, ki je pokazal neko nezadovoljstvo, kot tudi brata, čigar besede so vas prebudile. A sestra vas le objame in ja, verjetno ste ji ob vsem velika opora.

Svetujem vam, da si zapišete lastne osebne cilje. Sanje, ki ste jih morda imeli nekoč, še kot mlado dekle ali ženska. Ko je bil svet odprt in na dlani. Je kaj, kar ste želeli uresničiti, početi? Morda skočiti s padalom, obiskati najvišje vrhove sveta? Sanje so tu za nas, da nas hranijo in vodijo. Da nam nudijo oporo tedaj, ko pozabimo nase in na lastno smer. Temu rečemo »zdrav egoizem«, ki vselej pomeni našo preudarnost in sposobnost razločevanja med »moje« in »tvoje«. In te ločnice pri vas ni opaziti. Vi v celoti »pripadate« družini sestre, in to ni zdravo.

Svetujem vam, da se obrnete na svetovalca. Z nekaj urami lahko dilemi pridete do dna. Seveda ohranjajte normalne stike s sestro, le pomeniti se morata, kje se začne vaš svet in kje njen. In če v vašem svetu ni ničesar, kar je samo vaše, naj bo to služba, kariera ali hobiji, za vas to ne bo dobro. Pa niti za sestro ne. Sami morate poiskati odtenke v mavrici življenja, ki bodo samo vaši, ki vas bodo podpirali na vseh vaših poteh.

In ko boste postavljeni v sebi in začeli delovati iz sebe, iz lastne polnosti notranjega sveta, boste z lahkoto podpirali sestro in ona vas. Obenem se boste znali zavihteti na tigra pustolovščine, ki vas čaka. Včasih je pustolovščina že upati si brati knjigo, ki je po vašem okusu! Veselim se vaših novih odločitev in prepričana sem, da boste izgradili nov svet, korak za korakom, dan za dnem. Srečno!