Artičoka (Cynara cardunculus) je bila nepogrešljiva že pri starih Egipčanih, ki so se zelo dobro zavedali njenih dobrodejnih učinkov na presnovo. Pri zdravljenju prebavnih težav je veljala za prvo rešitev, tako pa je tudi pomagala po prenajedanju na razkošnih gostijah.

Dandanes jo gojijo in dobro poznajo tako rekoč povsod, vsaj zaradi kulinaričnih užitkov, ne vedo pa vsi, da je artičoka zelo dobra prijateljica žolčnika in jeter, ki imata pomembno vlogo v prebavnem traktu. Pomaga namreč predvsem pri presnovi maščob, ima pa tudi pomembno vlogo pri nižanju povišane ravni holesterola v krvi, ki ga uspešno izloča prek prebavnega trakta in pospešuje njegovo razgradnjo z žolčno kislino. Kdor se torej spopada z eno najpogostejših sodobnih zdravstvenih tegob, bi si moral omisliti artičoke na jedilniku večkrat na teden.Artičoka deluje tudi kot blago odvajalno sredstvo, kar je zelo dragoceno pri tistih, ki imajo težave z rednim odvajanjem – teh pa je zaradi sedečega življenjskega sloga vse več. Ta poletna lepotica pa tudi sicer na organizem deluje očiščevalno, saj spodbuja izločanje toksinov iz telesa, pomaga pa tudi tistim, ki si želijo odpraviti kakšen kilogram.

Pomaga pri obnavljanju jeter, bogata pa je s folno kislino, vitamini C, K in B ter pomembnimi minerali, kot so baker, kalcij, železlo, kalij, magnezij in fosfor.