Ta čudovit rumeno oranžen rdečkast plod, ki velja za eno najbolj priljubljenih poletnih osvežitev, so na Kitajskem poznali že pred tisočletji. Od tam so jih prenesli v Perzijo in Armenijo, kjer so pridobila tudi svoje latinsko ime, Prunus armeniaca, pozneje so se vanje zaljubili tudi stari Grki in Rimljani in jih poimenovali kar zlata jabolka sonca.

V Evropi jih gojimo od 16. stoletja in dandanes veljajo za enega najbolj priljubljenih poletnih sadežev. Njihovo meso je sočno in sladko, zato se nad njimi navdušujete tudi vsi tisti, ki boste v prihodnjih mesecih kuhali marmelade, kompote in pripravljali najrazličnejše slaščice, v katerih bodo glavno vlogo imele prav marelice.Toda ne le okusne, marelice so tudi izjemno zdrave. So bogat vir rudninskih snovi in vitaminov A in E, vsebujejo pa tudi betakaroten, ki je močan antioksidant. In ne samo meso sadeža, zdravo in koristno je tudi olje iz mareličnih koščic, ki je izjemno učinkovito predvsem v kozmetični industriji, saj je izjemno učinkovito, obenem pa nežno, zato je primerno za vse tipe kože. Je nepogrešljiva sestavina losjonov, krem, serumov in drugih sredstev, namenjenih hranjenju in vlaženju kože. Ker je olje komaj zaznavnega vonja in ne preveč mastne teksture, je nadvse priljubljeno pri vseh tipih kože in tudi na ustnicah, radi pa ga imajo predvsem tisti z mastno kožo. Olje vsebuje tudi gama linolensko kislino, ki deluje protivnetno, zato je primerno tudi pri težavah, kot so ekcemi, a ne brez posveta z zdravnikom!Verjetno so najzanimivejši sestavni del marelic jedrca njihovih koščic. Ta so v zadnjih letih povzročala vale navdušenja zaradi domnevnih zdravilnih učinkovin, obenem pa dvigovale prah zaradi morebitnega tveganja pri uživanju. Grenki mandlji, kot jim mnogi pravijo, se skrivajo v notranjosti koščic, veljajo pa za odlične vire železa, kalija, fosforja, predvsem pa vitamina B 17, ki naj bi pomagal odpravljati številne težave, kot so povišan krvni tlak, bolečine pri artritisu, slaba prebava, mnogi pa ga opevajo kot čudežnega borca proti raku, saj naj bi ob zaužitju večjih količin krepil imunski sistem, toda raziskave še niso enotno potrdile teh domnev.Nesoglasja med strokovnjaki povzroča tudi vprašanje: koliko mareličnih jedrc bi moralo zadostovati za zdravilne učinkovine, obenem pa količina ne bi ogrozila zdravja? Marelična jedrca vsebujejo tudi manjšo količino cianida, zaužitje 20 do 30 mareličnih jedrc pa bi lahko že povzročilo težave, kot so povišana telesna temperatura, glavobol, celo koma. Strokovnjaki zato za dobrodejne učinke priporočajo največ pet jedrc na dan, toda mnogi po drugi strani opozarjajo, da tako majhna količina preprosto ne zadostuje.

No, če grenkih jedrc ne bi uživali, jih lahko uporabite v kozmetičnih sredstvih, kjer so kakor koščice priljubljena pri izdelavi krem, negovalnih mask in čistilnih gelov.