Prišli smo do konca naše poletne šole dobrega počutja in najprej vam čestitam, da ste se prebili skozi vseh sedem delov! 

Zadnji del, ki je pred vami, je celostna praksa, ki jo lahko kadarkoli izvajate sami doma. Obogateni ste z novim znanjem in vse, kar morate sedaj storiti, je uvesti prakso joge v vašo redno vadbeno rutino. 

Ker pa vem, kako težko se je zavezati k redni vadbi, bi vam rada zaupala dve stvari, ki ju imejte v mislih, da boste lažje dosegli izboljšanje svojega psihofizičnega zdravja oziroma ga ohranjali. 

Avtor glasbe: Laren Polič Zdravič

1 Pravilo doslednosti 

Kar dolgoročno pripomore k izboljšanju ali uspehu na katerem koli področju, je to, da ste pri svojem vedenju/delu dosledni. Na primer, če bi radi ohranili lepe zobe še pozno v starost, je pomembno, da si jih vsak dan očistite. Če si jih kdaj kakšen dan ne boste, bo cilj še vedno dosežen, če pa bi na zobno higieno pozabili za dalj časa, bo obisk zobozdravnika verjetno nujen in ne ravno prijeten.  

Zanimivo, kajne, kakšno drastično spremembo lahko povzročijo tiste tri minute ščetkanja zjutraj in zvečer?  

Enako je z vadbo. Če boste redno vadili, se iz dneva v dan to ne bo bistveno poznalo, a vendar bo vaše telo vseskozi pridobivalo na moči, vzdržljivosti, stabilnosti in fleksibilnosti. Zato si skrbno odmerite ta nujno potreben čas zase, morda si celo zabeležite v koledar dan (ali več), ki bo namenjen vadbi (na primer vsako sredo ob 18. uri). Pomembno je, da se nato tega urnika dosledno držite. 


2 Samozaupanje 

Menim, da se v vadbo lahko najbolj poglobimo, ko smo pri izvedbi čim bolj samostojni, suvereni in ko v polnosti zaupamo vase in v svoje sposobnosti. Skozi našo šolo smo se vseh vaj učili postopoma in jih tudi večkrat ponovili. Ko boste izvajali prakso in vse vaje, ki jih zdaj že dobro poznate, si zato zaupajte ter se samo čim bolj poglobite v prakso in vase. 

Ves čas poslušajte sebe in svoje telo. Če kadarkoli začutite bolečino ali zgolj neprijeten občutek, zapustite položaj. Gibajte se zavestno in naj vas vodi vaš dih. Spomnite se na koncept ravnovesja in si vzemite čas za počitek, ko ga potrebujete (na vadbeni blazini in v življenju). 


In še za konec … 

Ne pozabite na simboliko, ki jo nosijo jogijski položaji, ki ste jih spoznali. Ko sem sama začela prakticirati jogo, mi je ta najprej predstavljala zgolj obliko vadbe, sčasoma pa sem ugotovila, da mi daje še veliko več. 

Joga me uči na določene življenjske situacije gledati z distance, s čim manj čustvene vpletenosti v smislu jemanja si k srcu stvari, ki nimajo nobene zveze s tem, kar v resnici sem. Uči me sprejemanja in spuščanja stvari, na katere nimam vpliva. Opominja me, da moram imeti ves čas odprto srce in iz srca tudi delovati. 

Joga me spominja, da se moram kdaj za kratek čas ozreti nazaj, da ozavestim, kako naprej. Kaže mi, da moram kdaj na določeno situacijo pogledati z druge perspektive. Opozarja me, da moram paziti na ravnovesje med delom in počitkom. Da kljub uživanju v svojem delu pazim nase in na svojo energijo. Da se trudim po svojih najboljših močeh in da hkrati sprejemam dejstvo, da sem le človek, ki včasih naredi kakšno napako. Vsak večer ozavestim, kaj naslednjič lahko naredim drugače/boljše in nato spustim. 


Hvala, ker ste mi namenili svoj čas, da sem lahko z vami delila znanje o jogi. Upam, da vam bo koristilo in da bo tudi zaradi tega vaša plovba skozi življenjske izzive vsaj malo bolj mirna. 

Ste zamudili Onino poletno šolo dobrega počutja? Vsi deli so še vedno na voljo TUKAJ 

Če bi želeli ostati s Špelo povezani še naprej, ji lahko sledite na njenem Facebooku ali Instagramu.